Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!
18.8.2023 | Ura
Kehityskeskustelu alkaa jo ennen tapaamista.
1 Tee pohjatyöt huolella
Mieti etukäteen, mistä haluat keskustella esihenkilön kanssa. Mihin suuntaan haluat viedä omaa osaamistasi, työtehtäviäsi ja urapolkuasi? Kehityskeskustelussa on hyvä käydä läpi asiat, jotka sujuvat hyvin. Mutta kannattaa tuoda esille myös huolettavat ja kuormittavat tekijät. Onko mielessä jaksamiseen, tai yhteisiin työkäytäntöihin liittyviä huolia? Hahmottele myös ratkaisuehdotuksia esille tuomiisi kehityskohteisiin.
2 Anna esihenkilölle mahdollisuus valmistautua
Monissa organisaatiossa täytetään etukäteen lomake keskustelun apuvälineeksi. Voit myös lähettää etukäteen viestissä asiat, joista haluat keskustella. Tapaamiseen liittyvä jännitys voi hälventyä, kun molemmat osapuolet tietävät, mitä asioita keskustelussa tullaan käymään läpi.
Jos haluat puhua mahdollisuudesta palkankorotukseen, voit vinkata siitä etukäteen esihenkilölle. Mieti silloin etukäteen, miten sanallistat oman osaamisesi ja työtehtäviesi kehittymisen. Esihenkilön on myös hyvä tietää etukäteen, jos haluat keskustella työyhteisön ilmapiiriin tai yhteistyöhön liittyvistä haasteista.
3 Keskustellaan minusta ja meistä
Minkälainen jokapäiväisen keskustelun ja kehittämisen kulttuuri organisaatiossa on? Jos kehityskeskustelu on ainoa mahdollisuus vaihtaa ajatuksia esihenkilön ja alaisen välillä, tai jos se on lähinnä muodollisuus, niin edellytyksiä hyvään keskusteluun ei ole.
Keskustelu linkittyy siihen, mitä koko työyhteisössä ja organisaatiossa on meneillään. Esihenkilö joutuu suhteuttamaan kunkin työntekijän esille nostamat asiat kokonaistilanteeseen. On myös mahdollista käydä kehityskeskustelu ensin ryhmässä ja sitten yksilötasolla.
4 Keskustelu luo tarkentuneen kuvan
Kehityskeskustelun jälkeen molemmilla tulisi olla tarkentunut kuva siitä, mihin työyhteisö on menossa sekä millainen työntekijän työtilanne ja urapolku on suhteessa kokonaisuuteen.
Ratkaisuja kehityskeskustelussa esille nousseisiin kysymyksiin voi miettiä rauhassa ja niihin voi palata. Keskustelun jälkeen pitäisi molempien osapuolten kuitenkin tietää, mitä on sovittu, mihin palataan tietyllä aikavälillä ja mikä se aikaväli on.
Vinkit kehityskeskusteluun antoi vanhempi asiantuntija Heli Clottes Heikkilä Työterveyslaitokselta.
Vinkit julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2023.
Teksti: Sanna Leskinen
Lisää aiheesta: Ura
Mitä on jargon? Miten työelämän viestinnästä saadaan selkeää? Asiantuntija vastaa
Työelämän jargon levittäytyy yhä laajemmalle aina asiakasviestintään asti. Jargon on ongelma varsinkin silloin, jos kukaan ei enää ymmärrä, mitä organisaatiossa oikeasti tehdään.
Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi
Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!
Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle
Headhunterin soitto voi avata aivan uudenlaisen näkymän uralle. Mutta mikä saisi headhunterin lähestymään juuri sinua?
CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla
Kuinka erottua muiden hakijoiden joukosta? Miten CV:stä saa mielenkiintoa herättävän? Lue ammattilaisen vinkit!
Miten kehittää omaa osaamista? Lue psykologin neuvot
Muuttuvassa työelämässä työntekijän osaamisen kehittäminen on edellytys pitkälle työuralle. Mutta miten onnistua ja torpata esteet? Psykologi Hanna Siefen kertoo, miten voi itse edistää oman osaamisen kehittämistä.