5 vinkkiä ihmislähtöiseen muutosjohtamiseen
16.4.2024 | Työelämä
Työelämäkorjaamossa pureudutaan tällä kertaa ihmislähtöisessä muutosjohtamisessa onnistumiseen. Tarjoan tarvittavat työkalut avuksi jokaiselle muutoksen johtajalle. Tervetuloa mukaan! Tiedämme ehkä jo liiankin hyvin, kuinka teknologian kehitys on tuonut mukanaan paljon erilaisia hyötyjä ja uudenlaista tehokkuutta työhön. Kaiken edistysvillityksen keskellä ei kuitenkaan pidä unohtaa, että ihminen on edelleen monin tavoin korvaamaton - myös muutoksen johtamisessa. Ihmislähtöisyys on tärkeässä asemassa etenkin silloin, kun muutoksella halutaan saavuttaa kestäviä ja kauaskantoisia tuloksia.
Muutoksen johtaminen on ennen kaikkea ihmisten johtamista kohti yhteisesti oivallettuja tavoitteita ja tulevaisuuden visioita. Ihmislähtöisen muutosjohtajan on tärkeää ymmärtää ihmisten erilaiset kysymykset ja epävarmuudet muutoksissa, innostuksen aiheita ja toiveita unohtamatta. Työssäni johtajien, asiantuntijoiden ja työyhteisöjen ammattimentorina olen saanut vuosien varrella auttaa monenlaisissa ihmislähtöisissä muutoksissa. Olen samalla oppinut itsekin paljon. Laadin oman kokemukseni ja oppimani pohjalta vinkit ihmislähtöisessä muutosjohtamisessa onnistumiseksi.
Johda muutosta ihmislähtöisesti näillä vinkeillä
1. Viesti avoimesti ja selkeästi
Ensimmäinen askel on viestiä mahdollisimman avoimesti siitä, miksi muutos on tulossa ja mitä se käytännössä tarkoittaa niin yksittäisille ihmisille kuin koko työyhteisöllekin. Ihmislähtöisen johtajan tulee kyetä viestimään selkeästi, oikea-aikaisesti ja innostavasti, tarvittavaa toistoa unohtamatta. Ihmisten on tärkeää ymmärtää, miksi muutos on tarpeellinen ja mitä se merkitsee heille henkilökohtaisesti.
2. Osoita kiinnostusta ja myötätuntoa
Toiseksi, ihmislähtöisen muutoksen johtajan on syytä pystyä osoittamaan kiinnostusta ja tarvittavaa myötätuntoa. Ihmislähtöinen johtaja osaa oikeasti asettua toisen asemaan. Hän pystyy asettumaan tarvittaessa muiden tilanteisiin ymmärtämään ihmisten asenteet ja tunnetilat muutoksessa. Riittävä empatia auttaa luomaan pohjaa muutokseen sitoutumiseen. Muista kuitenkin, että tärkeää on aina päästä eteenpäin.
3. Tarjoa tukea
Kolmanneksi, on tärkeää tarjota tarvittavaa tukea sitä tarvitseville. Muutos voi eri vaiheissa herättää eri ihmisissä epävarmuutta ja nostaa stressitasoa ja työyhteisössä saattaa ilmetä tarvetta tuelle muutoksessa onnistumiseen. Koulutus, mentorointi ja muunlainen tuki voivat auttaa varmistamaan, että kaikki pääsevät mukaan muutokseen.
4. Anna mahdollisuus osallistua
Lisäksi on tärkeää antaa ihmisille mahdollisuus osallistua muutoksen suunnitteluun ja toteutukseen aina kuin vain mahdollista. Mitä enemmän aitoja vaikutusmahdollisuuksia, sitä vankempaa on ihmisten sitoutuminen.
5. Juhli onnistumisia ja oppikaa yhdessä
Kaiken arkisen muutosaherruksen keskellä on myös tärkeää muistaa juhlia pieniäkin onnistumisia ja oppia vähemmän onnistuneista käänteistä yhdessä. Muutosprosessi on jatkuvaa oppimista niin johdolle kuin kaikille ihmisille, joita se koskee. On tärkeää tunnustaa ja palkita aina, kun aihetta ilmaantuu. Samalla on tärkeää oppia yhdessä ja hyödyntää opittua.
Onnea ihmislähtöisessä muutoksen johtamisessa onnistumiseen!
Tutustu myös näihin
Testaa, kuinka ihmislähtöinen johtaja olet!
Tervetuloa mukaan toukokuun esihenkilöaamuun: Onnistu ihmisjohtajana.
TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA
Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista.
Katin urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti.
Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Parhaillaan hän työstää tietokirjaa Ihmisjohtaja, jonka Helsingin seudun kauppakamari julkaisee syksyllä 2024. Tutustu tulevaan kirjaan täällä!
Sinua voisi kiinnostaa myös
Henkilöstön edustajan rooli korostuu entisestään tulevaisuudessa
Lisää aiheesta: Työelämä
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.
Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.