Aloitatko uudessa työssä? Ammattimentorin viisi vinkkiä sujuvaan alkuun
26.9.2022 | Ura
Syksy on monelle uusien alkujen aikaa myös työelämässä. Uudessa työpaikassa tai tehtävässä aloittaminen on arvokas mahdollisuus oman osaamisen tai ammatillisen roolin päivittämiseen ja esiintuomiseen sekä uusien rutiinien haltuunottoon. Sujuva alku rakentaa myös hyvän pohjan yhteistyölle työnantajan ja uusien työkavereiden kanssa.
Uusi rooli tai uusi työpaikka? Ota tästä haltuusi ammattimentorin vinkit työn alkutaipaleelle
1. Luota osaamiseesi
Moni lataa uuteen alkuun paljon odotuksia, jotka voivat ilmetä paineina ja vaatimuksina omaa työtä kohtaan. Uusi alku on aina jonkinlainen näytön paikka sekä itselle että muille. Muista, että olet jo läpäissyt rekrytointiprosessin ja tullut valituksi – juuri sinut on haluttu, juuri tähän tehtävään. On tietysti tärkeää osata näyttää aidosti omaa osaamistaan, mutta ethän vaadi itseltäsi liikoja.
Älä vaadi itseltäsi liikaa.
2. Ota perehdytyksestä kaikki irti
Perehdytyksellä on kaikki mahdollisuudet onnistua, kun heti alussa otat itse aktiivisen otteen. Muista, että kukaan ei lue ajatuksiasi – työnantaja ei voi etukäteen kaikilta osin tietää, mihin kaikkeen tarvitset vastauksia. Ole siis omatoiminen ja esitä kysymyksiä, jotta saat perehdytyksestä kaiken hyödyn irti. Samalla voit myös tarjota arvokasta tietoa työnantajalle siitä, mihin tulevissa perehdytyksissä voi olla viisasta keskittyä. On ihan luonnollista, että perehdytysvaiheen jälkeenkin jokin askarruttaa – älä silloinkaan turhaan epäröi kysyä vastauksia. Parasta voi olla sopia selkeät hetket kertyneiden kysymysten keskitetylle läpikäymiselle yhdessä perehdyttäjän kanssa.
Kysy rohkeasti.
3. Ota ilo irti uudesta mahdollisuudesta
Urauduitko aiemmassa työssäsi kulkemaan samoilla tavoilla liiankin tuttuja väyliä ja toistamaan umpikuluneita, paikallaan junnaavia rutiineja? Varo, ettet huomaamattasi solahda uudessa työssä samoille urille! Ota sen sijaan ilo irti muutoksesta. Uusi työpaikka ja ihmiset tarjoavat uudet mahdollisuudet omien vahvuuksiesi ja mielekkäiden arvojesi mukaiselle, motivoivalle työarjelle.
Rakenna uutta työarkea.
4. Rajaa työtaakkaasi
Yhä useampi työpaikka on viisastunut kulttuuriltaan viime vuosina – onneksi. Yhä harvemmassa paikassa on kunnia-asia painaa töitä vailla vapaata. Ota uusi työpaikka vastaan uutena mahdollisuutena havainnoida työkulttuuria ympärilläsi. Pyri myös itse ylläpitämään tervettä työkulttuuria, ja rajaa työtaakkaasi järkeväksi heti alusta alkaen. Muista noteerata myös omat, pienetkin onnistumisesi tässä.
Ylläpidä tervettä työkulttuuria.
5. Mene rohkeasti mukaan
Jos tulet ihan uutena entuudestaan tuntemattomien ihmisten pariin, mene rohkeasti mukaan ja ole aloitteellinen. Useimmiten ihmiset ovat vain otettuja, kun uusi työkaveri esittää kiinnostuksensa päästä mukaan osaksi työyhteisöä. Kysy lounaalle, mene mukaan kahvihetkiin ja huomaat pian jo odottavasi seuraavaa työpäivää uusien työkavereiden kanssa.
Ole aloitteellinen.
Paljon onnea matkaan uuden työsi alkuvaiheisiin!
Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa
Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.
Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).
Aiemmin Työelämäkorjaamossa
Ukkelitermit eivät enää palvele ketään – sanoilla voit edistää yhdenvertaisuutta työpaikallasi
Sinua voisi kiinnostaa myös
Mitä tulisi huomioida uutta työsopimusta solmiessa?
Ura haltuun ura- ja työhyvinvointipalveluidemme avulla
Tutustu myös tapahtumiimme, joista löytyy paljon hyvinvointia ja jaksamista tukevia koulutuksia.
Lisää aiheesta: Ura
Kohti mielekästä työuraa - Näin laadit oman työelämäsi strategian
Miten varmistaa itselle mieleinen työelämä? Yksi hyvä urasuunnittelun työkalu voi olla oman työelämän strategian laatiminen. Ammattimentori kertoo, miten rakennat oman strategiasi!
Näin teet ideasta totta
Hyvä ammatillinen idea on tuottava ja sellainen, jonka toteuttamiseen oma osaaminen riittää. Itselle merkityksellistä ideaa jaksaa puskea eteenpäin myös silloin, kun tulee mutkia matkaan.
Miten liitto auttaa irtisanottua?
Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.
Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?
Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.
Mistä apua työnhakuun?
Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.