Ammattikorkeakoulut hyvä paikka yrittäjäksi kasvamiseen ja kehittymiseen
3.9.2021 | Ura
Yrittäjäksi ei synnytä, vaan kasvetaan ja opitaan. Mitään synnynnäisiä ominaisuuksia ei tarvita, vaan yrittäjämäisen asenteen ja ajattelutavan voi omaksua kuka tahansa. Yrittäjyyteen voi myös kulkea montaa erilaista polkua, eikä menestymiseen tarvita muodollista tutkintoa yrittäjyydestä.
Näitä kahta tarvitsee kuitenkin jokainen yrittäjä: monipuolista osaamista ja liiketoiminnan kokonaisvaltaista ymmärtämistä.
Ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea tarjotaan erilaisia tradenomitutkinnon koulutusohjelmia tukemaan valmiuksia yritystoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen. Yrittäjyysopintoja voi suorittaa yksittäisinä kursseina tutkinnon sisällä tai opiskella koko ammattikorkeakoulututkinnon yrittäjän koulutusohjelmassa. Muutamassa ammattikorkeakoulussa tutkinto myös suoritetaan perustamalla tiimiyritys, jossa opitaan yhdessä yrittämällä. Tällaisia ovat esimerkiksi Tiimiakatemia Jyväskylässä, Terwa-akatemia Oulussa ja Proakatemia Tampereella.
Näihin koulutusohjelmiin haetaan samalla tavalla kuin muihin tutkintoon johtaviin tradenomikoulutuksiin ja opinnot vastaavat laajudeltaan, osaamistavoitteiltaan sekä rakenteeltaan pitkälti ”tavallisesti” suoritettavia tradenomitutkintoja. Yritystoiminnan perusopintojen jälkeen perustetaan tiimiyritys, jossa opiskelijat työskentelevät ja rakentavat menestyvää liiketoimintaa yhdessä. Opinnoissa korostuvat yhdessä ja toisilta oppiminen, valmennusmainen opetus, kehityskeskustelut, projektit sekä yritysvierailut. Arvioinneissa numeroiden sijaan painottuu itsearviointi, tiimiläisten palaute ja varmasti se tärkein mittari: asiakkaiden palaute.
Erilaisia urapolkuja sekä tapoja tehdä töitä on koko ajan enemmän ja harva yrittäjyyden koulutusohjelmasta valmistunut tradenomi päätyy lopulta toimimaan lopun ikäänsä yrittäjänä. Yrittäjyyden koulutusohjelmasta saa onneksi monipuoliset tiedot ja taidot toimia myös palkansaajana yksityisellä tai julkisella sektorilla.
Suomi tarvitsee korkean osaamisen yrittäjiä ja erilaisia väyliä opetella menestyvän yrityksen pyörittämistä. Myös yrittäjänä pitkään toimineet konkarit tarvitsevat tapoja kehittää osaamistaan jatkuvasti. Briljantin liikeidean lisäksi tarvitaan kykyä ennakoida ja mukautua nopeasti muuttuvan maailman tarpeisiin. Tässä ammattikorkeakouluilla on loistava mahdollisuus toimia tulevaisuuden yrittäjien ponnahdusalustoina ja kumppaneina yrittäjien jatkuvalle oppimiselle.
P.S. Myös me tarjoamme monenlaista tukea ja apua yrittäjinä toimiville tradenomeille sekä yrittäjyyttä harkitseville, katso kaikki tradenomiyrittäjien palvelut täältä!
Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Ura
Mitä on jargon? Miten työelämän viestinnästä saadaan selkeää? Asiantuntija vastaa
Työelämän jargon levittäytyy yhä laajemmalle aina asiakasviestintään asti. Jargon on ongelma varsinkin silloin, jos kukaan ei enää ymmärrä, mitä organisaatiossa oikeasti tehdään.
Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi
Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!
Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle
Headhunterin soitto voi avata aivan uudenlaisen näkymän uralle. Mutta mikä saisi headhunterin lähestymään juuri sinua?
CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla
Kuinka erottua muiden hakijoiden joukosta? Miten CV:stä saa mielenkiintoa herättävän? Lue ammattilaisen vinkit!
Miten kehittää omaa osaamista? Lue psykologin neuvot
Muuttuvassa työelämässä työntekijän osaamisen kehittäminen on edellytys pitkälle työuralle. Mutta miten onnistua ja torpata esteet? Psykologi Hanna Siefen kertoo, miten voi itse edistää oman osaamisen kehittämistä.