Ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenyydet täydentävät toisiaan

20.6.2024 | Työelämä

Työttömyyskassan ja ammattiliiton jäsenyydet täydentävät toisiaan. Siinä, missä työttömyyskassa turvaa toimeentulon haastavina hetkinä, ammattiliitto auttaa uralla eteenpäin monenlaisissa tilanteissa.

1. Ansiosidonnaisia etuuksia

Tradenomien jäsenet on vakuutettu työttömyyskassa KOKO-kassassa. Kassa auttaa erityisesti työttömyyteen liittyvissä asioissa. Käytännössä kassan jäsenyys on työttömyysvakuutus, jolla voi turvata oman tilanteensa työttömyyden tai lomautetuksi tulemisen varalta. KOKO-kassa maksaa ansiopäivärahaa työttömäksi ja lomautetuksi jääneille jäsenille, muutosturvarahaa irtisanotuille iäkkäämmille jäsenille sekä liikkuvuusavustusta työttömänä olleille, jotka ottavat työpaikan vastaan pidemmältä. Työttömyyskassa maksaa etuudet ansiosidonnaisena, eli etuudet ovat yleensä Kelan maksamia etuuksia korkeampia.

KOKO-kassa palvelee korkeasti koulutettuja henkilöitä, ylempiä toimihenkilöitä, toimihenkilöitä esihenkilöitä ja asiantuntijatehtävissä työskenteleviä. Kun asiakaskunnan erityispiirteet ovat ennalta tuttuja, jäsenistöä on helppo palvella hyvin.

2. Kassa auttaa, kun työttömyys tai lomautus osuu kohdalle

Jos työttömyys tai lomautus lähestyy, kassaan kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä. Ennen etuuksien hakemista tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-hallinnon sivuille viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.

Suurin osa KOKO-kassan jäsenistä hakee etuuden sähköisiä asiointikanavia käyttäen. Päivärahaa haetaan kassasta aina takautuvasti, eli ensimmäisen päivärahahakemuksen voi toimittaa, kun on ollut työttömänä tai lomautettuna yli kaksi viikkoa. Muutosturvarahan haussa taas täytyy olla liikkeellä nopeammassa tahdissa, ja etuutta voi hakea jo irtisanomisaikana.

Aiemmin etuuksien saamiseksi on riittänyt, että on työskennellyt ja kuulunut työttömyyskassaan kuuden kuukauden ajan. Syksystä alkaen aikaraja nousee 12 kuukauteen.  Myös opiskelijat voivat kuulua työttömyyskassaan ja kerryttää työssäoloehtoa ja jäsenyysaikaa opintojen ohessa. Kassan jäsenyydestä on tällöin apua, jos ensimmäistä varsinaista työpaikkaa ei löydykään heti valmistumisen yhteydessä.

3. Tradenomien jäsenmaksu sisältää ansiosidonnaisen työttömyysturvan sekä tukea työnhakuun

Tradenomit tarjoaa jäsenilleen monipuolista tukea eri elämäntilanteissa, myös työttömyyden tai lomautuksen kohdatessa. Jäsenyys liitossa toimii kuin vakuutus: se sisältää työttömyysturvan sekä useita monipuolisia työttömyys- ja urapalveluja. Uutena työllisyyttä tukevana palveluna Tradenomit ovat aloittaneet yhteistyön Suomen suurimman headhunting-toimiston Inhunt Groupin kanssa. He ovat räätälöineet Tradenomien jäsenille oman tietokannan, jota suorahakukonsultit käyttävät rekrytoinneissaan.

Lisäksi Tradenomit tarjoaa apua muun muassa CV:n tai LinkedIn-profiilin tekemiseen, sparrausta työhaastatteluun, mahdollisuuden osallistua vertaistukiryhmiin ja paljon kiitosta saaneeseen Menesty työnhaussa -verkkokurssin. Myös tradenomeille suunnattuja työpaikkoja löytyy liiton verkkosivuilta.

Toimi näin, jos joudut työttömäksi tai lomautetuksi

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon.

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti TE-toimistojen verkkosivuilla. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä.

2. Hae työttömyyspäivärahaa KOKO-kassasta.

Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan saaminen edellyttää vähintään 12 kuukauden jäsenyysaikaa sekä 12 kuukauden työssäoloehdon täyttämistä. Jos et ole jäsenyysaikanasi ehtinyt täyttää tätä ehtoa, tulee työttömyyspäivärahaa hakea Kelalta.

3. Hyödynnä Tradenomien edut.

Tradenomit tarjoaa maksuttomia ura- ja työnhakupalveluita ja jäsenmaksualennuksia työttömille ja lomautetuille jäsenille.

Asiantuntijana toimivat Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOn johtaja Outi Mäki ja Tradenomien toiminnanjohtaja Sari Niemi.

Teksti: Pi Mäkilä.

Lisää aiheesta: Työelämä

Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä

Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?

Lue lisää

TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025

Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.

Lue lisää

Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta

Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.

Lue lisää

Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - Työelämän kirjoittamattomat säännöt ja normit

Työpaikoilla vallitsevat käsitykset ja normit vaikuttavat siihen, miten ihmiset kokevat oman paikkansa yhteisössä. Lue ammattimentorin vinkit sanattomien normien tunnistamiseen ja vuorovaikutukseen.

Lue lisää

Näin otat muut huomioon hybridityössä

Tähän tekstiä

Lue lisää