Kuinka puuttua epäasialliseen käytökseen työpaikalla?

14.5.2024 | Hyvinvointi

1. Opi tunnistamaan epäasiallinen käytös

Moni törmää työpaikallaan käytökseen, joka tuntuu syystä tai toisesta epäasialliselta tai muuten ei-hyväksyttävältä. Epäasiallinen käytös on toimintaa, joka ei ole oman työroolin tai omien työvelvollisuuksien mukaista. Usein tällainen käytös on myös tarkoituksellista, järjestelmällistä tai jatkuvaa, yleisten käyttäytymistapojen vastaista käytöstä toista kohtaan. Esimerkiksi seksuaalinen häirintä tai ulkopuolelle jättäminen ovat tällaista toimintaa.

Kaikki tilanteet, jotka eivät tunnu mukavilta, eivät kuitenkaan välttämättä ole epäasiallista käytöstä. Esimerkiksi työpaikalla sattunut väärinkäsitys tai se, ettei työntekijä ole työnantajan antamasta ohjeistuksesta samaa mieltä, ei ole epäasiallista käytöstä.

2. Epäasialliseen käytökseen täytyy aina puuttua 

Jos työpaikalla huomaa epäasiallista käytöstä, on tärkeää osata tunnistaa tilanne, vaikka se ei koskettaisi suoraan itseä. Jos mahdollista, epäasiallinen käytös kannattaa pyrkiä keskeyttämään. Samalla voi kysyä suoraan, mitä eri osapuolet tilanteesta ajattelevat. On tärkeää, ettei omalla puhumattomuudellaan tai tekemättömyydellään mahdollista sitä, että epäasiallinen käytös voi jatkua. Jokaisen työntekijän vastuu on tarttua kiperiin tilanteisiin tarvittaessa.

3. Tilanne ratkeaa harvoin itsestään 

Jos työpaikalla joutuu itse epäasiallisen käytöksen kohteeksi, itseään ei kannata jäädä syyttämään. Kukaan ei ansaitse epäasiallista kohtelua. Mikäli mahdollista, ilmoita aina ensin sinua loukanneelle henkilölle, että et hyväksy hänen toimintaansa. Jos epäasiallinen kohtelu jatkuu, ilmoita asiasta  esihenkilöllesi tai muulle työnantajan edustajalle. Tapahtunutta voi myös peilata työsuojeluvaltuutetun tai luotettavan ystävän kanssa.

Jos huomaat, että olet itse käyttäytynyt työpaikalla epäasiallisesti, on tärkeää pysähtyä kuuntelemaan toisen osapuolen näkemys. Pyydä anteeksi ja pahoittele, mutta älä mitätöi toisen kokemusta tai kuittaa sitä pelkällä anteeksipyynnöllä. Tilanteesta täytyy pyrkiä ottamaan opiksi.

4. Vastuu on sekä työnantajalla että työntekijällä

Vastuu tilanteesta tilanteen selvittämisestä kestävällä tavalla on työnantajalla, etenkin silloin, kun epäasialliseen käytökseen liittyy terveyshaittaa tai vaaraa.

Jokainen vastaa omasta työkäyttäytymisestään itse. Epäasiallista käytöstä ei koskaan kannata selitellä huumorilla, eikä ratkaisutoimenpiteenä voi olla toimenpiteiden kohdistaminen henkilöön, joka on ollut epäasiallisen käytöksen kohteena. Työnantajan tulee käsitellä asia johdonmukaisella, rakentavalla tavalla.

 

Vinkit antoi Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Seija Moilanen.


Teksti: Pi Mäkilä

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Psykologin neuvot epäonnistumisen selättämiseen

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

5 vinkkiä palautumiseen

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Miten seurata omaa työhyvinvointia?

Joskus elämässä saattaa tulla vastaan ajanjaksoja, jolloin oma hyvinvointi alkaa arveluttaa. Miten omaa työhyvinvointia voi seurata? Lue artikkelista asiantuntijan neuvot.

Lue lisää

Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat

​Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen o​n erinomai​nen piir​re. Ne voivat​ kuitenkin kääntyä​ överiksi vietyinä itseään vastaan​ – jopa huomaamatta. ​Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.

Lue lisää

Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?

Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?

Lue lisää

Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi

Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?

Lue lisää

Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä

Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.

Lue lisää