CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla
30.7.2024 | Ura
Kuinka erottua muiden hakijoiden joukosta? Miten ansioluettelosta saa mielenkiintoisen? Kuinka kertoa itsestä CV:ssä? Lue ammattilaisen vinkit!
1. Mieti vaihtoehto lineaarisuudelle
Ansioluettelon eli CV:n (curriculum vitae) ei tarvitse olla perinteinen lineaarinen aikajana. Osaamisalueiden tai työuralla kerättyjen kokemusten pohjalta ryhmitelty ansioluettelo on yksi hyvä tapa rakentaa CV. Rekrytoija tavallisesti etsii tehtävään vaadittua osaamista CV:stä, varsinkin jos hänen tarkoituksenaan on esitellä hakija eteenpäin. Portfolion voi myös liittää osaksi CV:tä, jos se tuntuu oman osaamisen ja työtehtävän kannalta luontevalta. Portfolion avulla oman osaamisen ja kokemuksen voi konkretisoida.
2. Kerro itsestäsi tarinan avulla
Hakemuksessa voi tuoda esille omaa persoonaa kielenkäytön avulla. On hyvä, jos pystyt kertomaan esimerkkejä kokemuksistasi opintojen tai työuran varrelta. Esimerkit ovat parhaimmillaan tarinoita pienoiskoossa, tarinat jäävät ihmisten mieleen. Mieti aidosti itseäsi kuvaavia adjektiiveja ja käytä niitä. Pidä CV kuitenkin tiiviinä ja vältä toistoa, sillä rekrytoijat arvostavat kykyä kiteyttää asioita.
3. Näytä motivaatiosi videolla
Kuva hakijasta työssään voi kiinnittää rekrytoijan huomion. Myös videoklippejä käytetään ansioluetteloissa yhä enemmän. Puhuva pää -videoita on muillakin mutta rekrytoijan mielenkiinnon voi herättää video, jossa hakija on elokuvamaisesti tarinan päähenkilö. Videon ei silti tarvitse olla hieno, vaan se voi olla yksinkertainen. Arvostusta nostaa vaivannäkö, sillä se kertoo hakijan motivaatiosta. Oleellista kuitenkin on, että näyttävyys ei mene luettavuuden edelle.
4. Näin jäät rekrytoijan mieleen: mieti harkittu yllätys
Rekrytoijat huomaavat hakijat, joiden hakemuksesta tai ansioluettelosta näkyy heidän haluavan juuri kyseiseen tehtävään. Esimerkiksi markkinoinnin työtehtävää varten voi tehdä esimerkkijulkaisun - ikään kuin työskentelisi jo tehtävässä. Yllättävät asiat, kuten mielenkiintoinen harrastus tai vapaaehtoistyö, voivat myös jäädä rekrytoijan mieleen. Niistä kannattaa kertoa, jos ne samalla kuvaat, mitä taitoja olet oppinut. Apua työnhakuun voi saada työnhakuvalmentajalta, jos hakemusten kirjoittaminen tuntuu raskaalta tai kutsua haastatteluun ei yrittämisestä huolimatta kuulu.
Tukea uravalmentajalta työnhakuun
Jäikö jokin vielä pohdituttamaan? Jos kaipaat sparrausta ammattilaiselta, voit jäsenenä varata ajan työnhakuvalmennukseen. Valmennuksessa saat vastauksia työnhakuun liittyviin kysymyksiin. Varaa aika työnhakuvalmennukseen!
Etkö ole vielä jäsen? Liity nyt ja saat työnhakuvalmennuksen ja monet muut palvelumme käyttöösi.
Vinkit cv:n laatimiseen antoi rekrytointialan yrittäjä Heidi Torn Rekryagentista.
Teksti: Sanna Leskinen
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Kirkasta urapolkuasi uravuosihuollon avulla
Lisää aiheesta: Ura
Näin ideasta tulee totta
Hyvä ammatillinen idea on tuottava ja sellainen, jonka toteuttamiseen oma osaaminen riittää. Itselle merkityksellistä ideaa jaksaa puskea eteenpäin myös silloin, kun tulee mutkia matkaan.
Miten liitto auttaa irtisanottua?
Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.
Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?
Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.
Mistä apua työnhakuun?
Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.
Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi
Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!