Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

8.6.2023 | Uratarinat

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän videon.

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa.

Pauliina Siimelä seisoi Teneriffalla sijaitsevan matkatoimiston päätoimistolla ja mietti, oliko myyntitaulun näytöllä tapahtunut virhe. Siimelän nimi luki jokaisen myyntitilaston kohdalla. 

– Hämmennyin tilanteesta ja kysyin, miksi nimeni näkyy taululla niin monessa kohdassa. Minulle vastattiin, että se johtuu siitä, että johdan kaikkia myyntitilastoja. Ihmettelin, että eihän se voi pitää paikkaansa, minähän olin vain jutellut asiakkaiden kanssa, Siimelä kertoo nyt, reilut kymmenen vuotta myöhemmin. 

Siimelä ei ollut tietoisesti tehnyt myyntityötä, mutta tuolloin hän huomasi ensi kerran, että myyntityö luonnistui varsin helposti ja luontevasti. Se ei kuitenkaan saanut häntä vielä myyntialalle. Siimelä palasi Suomeen ja lähti opiskelemaan kosmetologiksi. Erilaisten kauneushoitojen tekeminen oli Siimelästä mielenkiintoista, mutta vielä mielenkiintoisempaa oli asiakkaiden kanssa jutteleminen. 

– Oli ihanaa kertoa heille erilaisista tuotteista, ja odotin aina, että pääsen myymään niitä. Siksi valmistumisen jälkeen aloin pohtia, että ehkä myyntityö voisi olla minun juttuni, Siimelä kertoo.

 

Tradenomiopinnoista suoraan työelämään

Tänä päivänä Siimelä työskentelee valokuituinfraa asiakkaille tarjoavalla Valokuitusella myynnin kouluttajana ja rekrytoijana. Ennen sitä työuralle on mahtunut monta askelta. 

– Jätin kosmetologin työt ja aloin tehdä promoottorin töitä, koska siinä pääsin ensi kertaa testaamaan myyntitaitojani ihan eri tavalla. Pian kuitenkin huomasin, että halusin oppia lisää. Järjestelin kaikki Suomessa sijaitsevat ammattikorkeakoulut ja yliopistot excel-taulukkoon ja pisteytin ne. Tradenomiopinnot nousivat sieltä esiin. Ajattelin, että tradenomiopinnot veisivät minut myyntitöiden pariin. 

Järjestelin kaikki Suomessa sijaitsevat ammattikorkeakoulut ja yliopistot excel-taulukkoon ja pisteytin ne. Tradenomiopinnot nousivat sieltä esiin. Ajattelin, että tradenomiopinnot veisivät minut myyntitöiden pariin. 

Siimelä kertoo jännittävänsä edelleen jokaisen koulutuksen vetämistä. ”Se on minusta hyvä asia. Myyntityössä ei ole koskaan valmis, vaan tässä tarvitaan nöyrää asennetta.”

Siimelä kertoo jännittävänsä edelleen jokaisen koulutuksen vetämistä. ”Se on minusta hyvä asia. Myyntityössä ei ole koskaan valmis, vaan tässä tarvitaan nöyrää asennetta.”

Siimelä haki Jyväskylän ammattikorkeakouluun JAMKiin opiskelemaan myyntiä ja markkinointia. Pian hän huomasi, että excel-taulukkoon laadittu pisteytys oli kannattanut.

– Huomasin heti olevani oikeassa paikassa. Muistan, että kun kuuntelin opettajani kertomusta hänen myyntiurastaan, ajattelin, että juuri tuollaista minäkin haluan tehdä. Ensin ajattelin, että markkinointi voisi olla minun juttuni, mutta koulussa innostuin etenkin b2b-myynnistä. 

Siimelä kuvailee olevansa henkilö, joka on aina tykännyt paiskia kovasti töitä. Siksi opintojen edetessä hän päätti, että opinnäytetyö kannattaa tehdä ensin pois alta, jotta työelämä ei imaise kokonaan mukanaan. 

– Jos olisin jättänyt opinnäytetyön tekemättä ennen harjoittelua, sen valmistuminen olisi vienyt paljon enemmän aikaa. Nyt pääsin koulunpenkiltä suoraan työelämään, hän sanoo.

Ennen Valokuituselle päätymistä Siimelä ehti työskennellä tamperelaisessa vr-palveluita tarjoavassa yrityksessä Portaalissa, Elisalla b2b-myyjänä ja myynnin kouluttajana sekä henkilöstövuokrausta tarjoavassa Biisonissa myyntipäällikkönä. Siellä nykyinen työpaikka osui silmiin oikeastaan vahingossa.

– Valokuitunen kuului asiakassalkkuuni, ja soitin yhtenä päivänä yrityksen toimitusjohtajalle. Jokin puhelussa kolahti, ja päätin, että haluan tutkia tarkemmin, millaisesta yrityksestä on kyse. Sattumalta huomasin, että firmaan haettiin työntekijää Sales Coach & Recruiter -tittelillä. Katsoin, mitä tehtävään vaaditaan ja totesin, että sehän on ihan minulle tehty paikka. Haluan nimenomaan auttaa muita menestymään, ja tässä tehtävässä pääsisin tekemään juuri sitä, Siimelä kertoo.

 

Vaikeankin tilanteen voi kääntää voitoksi

Vaikka Siimelä kertoo olevansa unelmatyössään, myynti vetää puoleensa niin voimakkaasti, että sitä tulee tehtyä välillä myös vapaa-aikana. 

– Myynti on minulle elämäntapa. Teen Myyntimimmi-nimellä satunnaisia promoottorin töitä ja esimerkiksi mainostöitä. Vapaa-ajalla tehtynä se ei edes tunnu työltä vaan hauskalta harrastukselta, josta sattuu saamaan rahaa, Siimelä nauraa. 

Ihmisten kohtaaminen ja erilaisten elämäntarinoiden kuuntelu on Siimelän mukaan ehdottomasti parasta myyntityössä. 

”Parhaat hetket nykyisessä työssäni ovat niitä, kun huomaan, että valmentamani myyjät ovat oivaltaneet uusia asioita ja heidän myyntinsä on lähtenyt lentoon”, Pauliina Siimelä sanoo.

”Parhaat hetket nykyisessä työssäni ovat niitä, kun huomaan, että valmentamani myyjät ovat oivaltaneet uusia asioita ja heidän myyntinsä on lähtenyt lentoon”, Pauliina Siimelä sanoo.

– On äärimmäisen kiinnostavaa kuunnella, millaisia erilaisia elämäntyylejä ja taustoja ihmisillä on. Myyjänä pääsen myös auttamaan ihmisiä menestymään ja voimaan paremmin, Siimelä sanoo.  

Toisaalta työpäiviin mahtuu myös hankalampia hetkiä.

– Jos myyntityö olisi helppoa, kaikki tekisivät tätä. Jokaiseen työpäivään sattuu haastavia asiakaskohtaamisia. Se voi herättää joskus vaikeitakin tunteita, hän sanoo.

Siimelä tosin tietää, että hankalatkin hetket voi kääntää voitoksi. 

– Mikään ei ole parempaa kuin se, että saa negatiivisesti tilanteeseen suhtautuneen asiakkaan ymmärtämään ja oivaltamaan tuotteen hyödyn.

 

3 Nopeaa

1. Miten hyväksi myyjäksi voi kehittyä?

Tärkeintä on, että pitää mielen avoinna ja uteliaana, ja on halukas kehittymään. Pysähdyin itse myyjänä jokaisen kohtaamisen jälkeen miettimään, miten onnistuin ja mitä voisin kehittää. Jos en keksinyt mitään kehitettävää, kysyin apua esimerkiksi työkavereilta tai esihenkilöiltä. Myyntityössä tarvitaan myös uskoa itseensä. Silloin, kun vaikea tilanne osuu kohdalle, on hyvä olla olemassa keinoja, joilla oman itseluottamuksen saa takaisin.

2. Mitä haluaisit osata paremmin?

Uskon, että tässä työssä voi aina kehittyä ja tulla entistä paremmaksi. Yritän parhaillaan kehittyä paremmaksi valmentajaksi: luen paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, kuuntelen podcasteja ja kysyn neuvoa kokeneemmilta kollegoilta. 

3. Mikä on mottosi?

”Ketään ei kiinnosta.” Sen ideana on, että on ihan turha miettiä ja ylianalysoida sitä, mitä muut ajattelevat sinusta. Kun ylianalysoimisen jättää vähemmälle, omaan työhön on paljon helpompi keskittyä. Aina löytyy niitä, joiden mielestä ideasi on huippu ja niitä, joiden mielestä se ei ole hyvä. Parasta on siis vain kuunnella oman sydämensä ääntä.

 


Teksti: Pi Mäkilä

Kuvat: Sabrina Bqain

Haastattelu on julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2023. Lue koko Tradenomi-lehti täällä.

Haluaisitko sinä kertoa uratarinasi Tradenomi-lehdessä tai tunnetko tradenomin, jolla on kiinnostava työ tai urapolku. Ilmoittaudu haastateltavaksi lehteen!

Lisää aiheesta: Uratarinat

Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta

Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?

Lue lisää

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.

Lue lisää

Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.

Lue lisää

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!

Lue lisää

Tanssii tradenomiopintojen kanssa

Valtteri Palin tuli suomalaisille televisiokatsojille tutuksi, kun hän toimi syksyllä 2023 Tanssii tähtien kanssa -opettajana. Kameroiden ulkopuolella Palin on tavallinen tradenomiopiskelija, joka viettää mielellään vapaa-aikansa opiskelutehtävien parissa.

Lue lisää