Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle
2.8.2024 | Ura
Headhunterin soitto voi avata aivan uudenlaisen näkymän uralle. Mutta mikä saisi headhunterin lähestymään juuri sinua?
Kun headhunter soittaa tai lähettää viestin, hän on löytänyt kiinnostavan ehdokkaan tiettyyn tehtävään. Huomatuksi tuleminen edellyttää kuitenkin esillä olemista. Headhunterin yksi tärkeimmistä työkaluista on LinkedIn.
– LinkedIn on tämän päivän ammattilaisen läsnäolon paikka, sanoo Tarja Ilvonen, InHunt Groupin senior headhunter.
Ilvosen mukaan headhunterin näkökulmasta ei ole merkittävää, kertooko henkilö LinkedInissä hakevansa töitä. Sen sijaan kannattaa panostaa siihen, että kertoo omassa profiilissaan, mihin on ammatillisesti suuntaamassa.
– Kannustan työnhakijoita myös kommentoimaan harkitusti ja aktiivisesti muiden asiatekstejä LinkedInissä, nostamaan ammattialan teemoja esille sekä jakamaan hyviä kokemuksia ja oppeja.
Muiden julkaisemia postauksia kannattaa Ilvosen mielestä kommentoida esimerkiksi kysymällä jokin aiheeseen liittyvä kysymys tai tuomalla uusi näkökulma tai oma kokemus mukaan keskusteluun. Läsnäolo oman alan keskusteluissa tuo ammatillista näkyvyyttä. Oleellista on kuitenkin asialinjalla pysyminen.
Millainen on hyvä avoin hakemus?
Entä kannattaako ottaa itse suoraan yhteyttä headhunteriin? Ilvonen kertoo pitävänsä hyvänä asiana myös työnhakijan omaa aktiivisuutta eli yhteydenottoja ja kuulumisten kertomista. Joskus headhuntereilla ei kuitenkaan ole aikaa tai mahdollisuutta vastaamiseen.
Siksi suoraa yhteydenottoa tehokkaampi keino voi olla avoimen hakemuksen jättäminen kiinnostavan yrityksen, organisaation tai headhunting-yrityksen tietokantaan.
LinkedIn-profiilit tyypillisesti kertovat siitä, mitä on aiemmin työssään tehnyt ja mitä nyt tekee. Avoimessa hakemuksessa kannattaa näiden asioiden lisäksi kertoa siitä, mihin on urallaan pyrkimässä.
– Jos minulla on esimerkiksi kaksi ehdokasta, joista toinen on kertonut tulevaisuuden urasuunnitelmistaan ja toinen ei ole, niin arvaa kummalle soitan ensin, sanoo Ilvonen.
Jos huolestuttaa, että hakemukseen kirjoitetut tulevaisuuden toiveet voivat rajata joitain työtehtäviä pois, niin hakemuksessa voi vielä mainita, että muutkin työtehtävät kiinnostavat.
Työhakemuksessa kannattaa avata tulevaisuuden urasuunnitelmia.
Hyvässä hakemuksessa ehdokas myös kertoo, mitä voi antaa tiettyyn työtehtävään tai organisaatioon työkokemuksensa ja vahvuuksiensa avulla.
– Hakemuksen tekemistä voi verrata deittailuun. On oltava kiinnostunut toisesta ja kerrottava, mitä voi suhteeseen tuoda. Ei riitä, että puhuu vain itsestään.
Ilvonen erottaa hyvien hakemusten joukosta vielä erinomaiset. Niissä on tehty taustatyöt huolella. Erinomaisessa hakemuksessa on esimerkiksi kirjoitettu auki, millaisia vahvuuksia tai kehityskohteita työpaikkaa tarjoavassa organisaatiossa ehdokkaan mielestä on, mitä hän voisi tuoda yritykseen ja miten yritys hyötyisi juuri hänestä.
Haastattelutilanteeseen kannattaa valmistautua tutustumalla yritykseen ja pohtia omia kysymyksiä yrityksen edustajalle. Ne kertovat aidosta kiinnostuksesta. Haastattelijalta voi kysyä esimerkiksi, miksi hän valitsi yrityksen omaksi työpaikakseen, millainen on hyvä työpäivä tai millaista palautetta asiakkaat antavat.
– Joskus käy niin, että kun toimeksiantaja lukee erinomaista hakemusta tai haastattelee ehdokasta, hän toteaa, että nyt tajusin jotain mielenkiintoista organisaatiostamme tai alastamme.
Kuuntele mitä muut kertovat
Ilvonen kertoo, että joskus ehdokas saattaa kertoa, että hän ei ole oikeastaan koskaan hakenut töitä. Sen sijaan häntä on aina pyydetty tai hänet on headhuntattu kulloiseenkin tehtävään. Uraliike voi toki olla erittäin onnistunut, vaikka ei itse olisi tehnyt ensimmäistä aloitetta.
– Työn merkityksellisyyden arvo on kuitenkin nykyään korostunut. Se on hyvä asia. Ei pidä jäädä työhön, jossa ei viihdy. Pitää olla hyvällä tavalla itsekäs, Ilvonen sanoo.
Kun miettii mahdollista työpaikan tai jopa ammattialan vaihtoa, Ilvonen vinkkaa varaamaan kalenterista aikaa sitä varten, että tapaa ihmisiä, jotka työskentelevät mielenkiintoisissa tehtävissä. Kun keskusteluissa peilaa omaa osaamista keskustelukumppanin kokemuksiin, voi ymmärtää myös omat vahvuudet selkeämmin.
Tapaamista vaikka kahvikupin tai lounaan äärellä kannattaa ehdottaa rohkeasti.
– Ihminen on perusluonteeltaan avulias. Moni yllättyy iloisesti, kun häneltä kysyy neuvoa.
Kun on keskustellut uraan liittyvistä valinnoista yhden kiinnostavan ihmisen kanssa, häneltä voi kysyä kenet kolme ihmistä kannattaisi tavata seuraavaksi. Aikoja keskusteluja varten voi varata omasta kalenterista parin kuukauden ajalle. Keskustelujen tuloksena todennäköisesti saa paitsi hyviä neuvoja, myös yllättäviä ja arvokkaita kontakteja.
3 x vinkit headhuntatulle
1. Ensimmäinen kontakti
Kun headhunter löytää osuvan henkilöprofiilin, hän ottaa yhteyttä viestein tai soittamalla. Soitto voi yllättää mutta keskusteluun kannattaa lähteä avoimin mielin.
2. Oma pää on pidettävä
Headhunterin soitto voi imarrella. Ihmisen on kuitenkin mietittävä ja päätettävä, onko oikeasti kiinnostunut tarjotusta tehtävästä ja tehtävä oma näkemys selväksi.
3. Kärsivällisyyttä vaaditaan
Joskus headhunterien vetämät rekrytointiprosessit voivat kestää jopa kuukausia. Toisinaan valintatilanne voi osoittautua vaikeaksi, tai esimerkiksi toimeksiantajan tilanne tai organisaatio muuttuu. Oleellista on, että headhunter pitää ehdokkaan aina ajan tasalla siitä, missä vaiheessa rekrytointiprosessi on.
Tradenomien Talen Pool
Talent Pool on Suomen suurimman headhunting-yrityksen InHunt Groupin jäsenillemme räätälöimä tietokanta, jota suorahakukonsultit käyttävät toimeksiannoissaan. Tutustu Tradenomien Talent Pooliin!
Artikkeli on julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2024.
Teksti: Sanna Leskinen
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla
Lisää aiheesta: Ura
Miten liitto auttaa irtisanottua?
Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.
Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?
Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.
Mistä apua työnhakuun?
Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.
Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi
Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!
CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla
Kuinka erottua muiden hakijoiden joukosta? Miten CV:stä saa mielenkiintoa herättävän? Lue ammattilaisen vinkit!