Etätyöskentelyn tukeminen on kunnille mahdollisuus houkutella asiantuntijoita asukkaiksi
29.4.2021 | Työelämä

Koronan myötä etätyöt on otettu käyttöön myös sellaisissa tehtävissä ja aloilla, joilla niitä ei aiemmin ollut mahdollista tehdä. Kotona työskentely oli tuttua monille asiantuntijoille jo ennen pandemiaa, mutta määrällisesti muutos on ollut huomattavan suuri. Muutos kohdistuu laajasti suomalaiseen työelämään ja vauhdittaa sen muuttumista ajasta ja paikasta riippumattomaksi.
Muutos pakottaa kaikki työpaikat, kunnat mukaan lukien, pohtimaan toimivimpia etätyökäytäntöjä.
Etätöiden mahdollistaminen entistä vapaammin on muodostumassa asiantuntijoiden rekrytoinnin sekä henkilöstön hyvinvoinnin ja motivaation edellytykseksi.
KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöt laativat ennen koronapandemiaa raportin etätyöstä ja sen hyödyntämisestä kunta-alalla. Raportissa todetaan, että ilman toimenpiteitä kunta-ala jää jälkeen muiden alojen etätyökehityksestä. Koronapandemia antoi kunta-alalle tilaisuuden ottaa nopea harppaus etätyöhön. Yllättävässä muutoksessa käytännöistä ja ohjeistuksista sopiminen kuitenkin unohtui monessa kuntaorganisaatiossa. Kuntasektorille tuleekin luoda yhteiset pelisäännöt, joilla turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet etätyöskentelyyn työtehtävien sen salliessa.
Kunnat etätyöskentelyn edelläkävijöiksi
Kunnilla on nyt mahdollisuus siirtyä etätyökehityksen peränpitäjästä edelläkävijäksi. Kuntien osalta kuitenkaan pelkästään oman henkilöstön huomioiminen etätyöskentelyn osalta ei riitä. Työelämän muuttuessa on huomioitava myös kunnan asukkaiden muuttuvat tarpeet palveluissa.
Kunnat voivat helpottaa paikkariippumatonta työskentelyä luomalla kaikille asukkailleen avoimia työskentelytiloja, etätyöhubeja.
Tiloja voidaan perustaa esimerkiksi tyhjilleen jääneisiin toimistotiloihin. Hubit mahdollistavat kuntalaisten työn ja muun elämän paremman yhteensovittamisen, kun työpiste löytyy kävelymatkan päästä kotoa eikä työpaikalle tarvitse pendelöidä. Hubien tarjoaminen lisää kunnan vetovoimaisuutta asuinpaikkana.
Kuntavaalien alla on syytä pitää esillä työelämän myötä muuttuvia tarpeita kuntien palveluissa ja roolissa. Moderni kunta voi houkutella muutoksen keskellä asiantuntijoita. Kunnilla on tilaisuus toimia suunnannäyttäjänä uudenlaisen työelämän rakentajana ja mahdollistajana, sekä oman henkilöstönsä että asukkaidensa osalta.
Tutustu kuntavaalitavoitteisiimme ja vaalien tradenomiehdokkaisiin täällä.

Julia Lauren
Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala
050 376 2240
julia.lauren@tradenomi.fi

Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus
Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa
Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen
Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Näin tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla
Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin. Miten tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla?