Huijaako sinua huijarisyndrooma?

10.11.2023 | Työelämä

Oletko sinä työpaikan huijari, joka pelkää jokaisen kulman takana tapahtuvaa paljastumista? Tietävätkö kaikki muut, että olet huijari, jonka osaaminen on surkeaa, suorastaan ala-arvoista?

Mikä on huijarisyndrooma, mistä se syntyy ja mistä se johtuu? Onko minulla tuhoon tuomittu tulevaisuus? Ei kai kukaan näe ja tajua? Pääsenkö tästä koskaan irti?

Huijarisyndrooma on ilmiö, jossa ihminen ei kykene sisäistämään omia taitojaan ja saavutuksiaan todisteista huolimatta. Hän kokee itsensä riittämättömäksi teeskentelijäksi ja pelkää joka hetki paljastuvansa.

Ajatusvääristymä saa ihmisen uskomaan, että oma osaaminen on pelkkää teatteria ja kun joku vähän rapsuttaa, paljastuu kauhea totuus: pinnan alla lymyilee täysin osaamaton ihminen.

Elämä huijarisyndrooman kanssa voi olla hyvin stressaavaa. Ahdistusta aiheuttaa kulman takana odottava pelko paljastumisesta. Se kauhea päivä ja tehtävä, jonka jälkeen kaikille muillekin on päivänselvää, että ohuen pinnan alla osaaminen on aloittelijatasoa. 

Moni kokee huijarisyndroomaa työurallaan

Menestys ei ole omaa ansiota ja seurausta omista taidoista ja kovasta työstä, vaan vain onnenkantamoinen: ”Olen kuin ihmeen kaupalla onnistunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tekemään vahingossa jotain oikein.” Ulkoiset olosuhteet ja hyvä tuuri ovat muka siivittäneet kaikkea tekemistäni. 

Tuntuuko tutulta? Moni kokee huijarisyndroomaa työurallaan. Ei usko itseensä, epäilee omia taitojaan ja ajatuksiaan. Vaatii itseltään hirveästi aivan äärimmäisiä tekoja ja suorituksia.

Huijarisyndroomaa poteva on kuitenkin aidosti taitava ja usein hyvin velvollisuudentuntuinen ihminen, jonka usko omiin kykyihin ei vastaa totuutta. Voimakas sisäinen kokemus omasta osaamattomuudesta onkin hyvin kuormittavaa. Tunne siitä, ettei ole tarpeeksi hyvä onnistumisista ja muiden ihmisten päinvastaisesta mielipiteestä huolimatta. 

Joskus vielä ajateltiin, että huijarisyndrooma koskettaisi erityisesti kunnianhimoisia ja aikaansaavia naisia, mutta huijariolosta kärsivät myös miehet. Huijari ei pysty hyväksymään ja sisäistämään omaa menestystään.

MISTÄ HUIJARISYNDROOMA JOHTUU?

PERHEEN SISÄISET ROOLIT VAIKUTTAVAT

Huijarisyndroomasta voi kärsiä kuka tahansa. Tietynlainen perhedynamiikkaa voi kuitenkin altistaa huijariudelle. Jos perheen yksi lapsi on älykkö, toinen ei, ”vähemmän pärjäävä sisarus” voi kokea, että mitkään suoritukset eivät riitä poistamaan tunnetta määritelmän oikeellisuudesta ja menestys johtuu vain Hannu Hanhen hyvästä onnesta tai sosiaalisista taidoista. 

Älyköksi nimetyllekin voi kuitenkin käydä hassusti, sillä jokaisen ihmisen elämä tuo vääjäämättä eteen myös epäonnistumisia. Ehkä ylistys ei olekaan totta, saattaa ”älykkö” todeta.

Pysyvien leimojen yksiulotteisuus vaikuttaa voimakkaasti huijarisyndroomaan. Kasvuperheen vanhempien ristiriitainen viestintä jättää monen hämmennyksen valtaan. Jos välillä ylistetään ja välillä kritisoidaan, on kenen tahansa vaikeaa tietää, mikä on totuus ja herää kysymys, onko minusta mihinkään vai ei? 

TIETYT PERSOONALLISUUDEN ULOTTUVUUDET voivat altistaa huijaritunteelle

Heikko minäpystyvyys eli ihmisen käsitys omista kyvyistään suoriutua erilaisista tehtävistä vaikuttaa tunteeseen huijariuudesta. Neuroottisuus ja täydellisyyden tavoittelu tai sosiaalinen ahdistuneisuus ja jännittäminen voivat ajaa huijaritunteeseen.

TUNNE VÄÄRÄSSÄ PAIKASSA OLEmisesta

Tunne, että on väärässä paikassa joko kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti kuuluu osaksi huijarisyndroomaa. ”En kuulu tänne, tähän tilanteeseen tai työrooliin”, on tavallinen huijarisyndrooman ajatusmalli.

Introverttien keskuudessa huijarisyndrooma on joskus yleisempää. Siltikään kaikki introvertit eivät ole jännittäjiä, eivätkä kaikki sosiaalista jännittämistä ja ahdistuneisuutta potevat tai introvertit kärsi huijarisyndroomasta.  

YLIVERTAISUUSVINOUMA

Ylivertaisuusvinouma eli tunne omasta yltiöpäisestä erinomaisuudesta, saattaa olla käänteisesti yhteydessä huijarisyndroomaan. Puhutaankin tietämättömyyden autuudesta: mitä vähemmän ihminen tietää, sitä enemmän hän kuvittelee tietävänsä. Voi siis olla, että huijariuudesta kärsivät ennen kaikkea he, jotka oikeasti tietävät osaamisalastaan paljon – ja siksi tietävät myös sen, että vielä on vaikka kuinka paljon opittavaa. 

NÄIN KÄSITTELET HUIJARISYNDROOMAA

Huijarisyndroomasta pääseminen voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista. Tässä muutamia askelia, jotka voivat auttaa sinua pääsemään siitä eroon:

  1. Näe itsesi hyvänä, taitavana ja osaavana.
  2. Tunnista tunteesi: Ensimmäinen askel on tiedostaa, että koet huijarisyndroomaa. Ymmärtäminen ongelman laajuudesta auttaa sinua käsittelemään sitä.
  3. Ole itsellesi armollinen. Muista, että monet ihmiset kokevat huijarisyndroomaa ajoittain. Älä rankaise itseäsi siitä, että tunnet näin. Ole lempeä itsellesi.
  4. Keskity omiin vahvuuksiisi. Sano itsellesi sisäisenä puheena ”minä osaan”. Tunnista omat saavutuksesi. Tee lista omista saavutuksistasi ja taidoistasi. Kirjaa ylös kaikki ne hetket, jolloin olet onnistunut ja saavuttanut jotain. Tämä auttaa sinua näkemään oman arvosi.
  5. Mieti itsellesi vain pari kehityskohdetta.
  6. Unohda täydellisyyden tavoittelu. Vaadi itseltäsi vähemmän. Muista, että riittävän hyvä riittää.
  7. Muista, että monet huippuammattilaisetkin tuntevat joskus samoin. Tunnista, että huijarisyndrooma on yleinen ilmiö, ja se ei tarkoita, että et olisi pätevä.
  8. Opettele hyväksymään epäonnistumiset: Ymmärrä, että epäonnistuminen on osa oppimisprosessia. Älä anna yksittäisten epäonnistumisten vahvistaa huijarisyndroomaa.
  9. Ole tietoinen ajattelumalleistasi. Tunnista negatiiviset ajattelumallisi ja yritä korvata ne positiivisemmilla ja realistisemmilla ajatuksilla.
  10. Muista, että sinä itse olet elämäsi tärkein henkilö, jonka kanssa sinun tulee viettää joka hetki 24 tuntia vuorokaudessa. Arvosta itseäsi kuin parasta ystävääsi.

Huijarisyndrooma voi jopa kannustaa sinua tekemään parempaa työtä ja saavuttamaan enemmän.

Ja muista, että huijarisyndroomasta voi siis selvitä, ja se voi jopa kannustaa sinua tekemään parempaa työtä ja saavuttamaan enemmän. Huijarisyndroomasta voi päästä eroon ajan ja ponnistelujen kautta. Ole siis kärsivällinen itsesi kanssa ja usko omiin kykyihisi. Hae myös tarvittaessa ammattiapua. Jos huijarisyndrooma vaikuttaa voimakkaasti elämääsi ja itsetuntoosi, harkitse psykoterapiaa tai neuvontaa ammattilaisen kanssa.

 

Teksti: Essi Juvakka, viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET

Tutustu aiheeseen lisää ja poimi Essin vinkit huijarisyndrooman taltuttamiseen webinaarissamme 14.11.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Tradenomi Jerry Riipinen: "Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa"

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Lisää aiheesta: Työelämä

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Ammattimentorin vinkit ihmislähtöisyyden vahvistamiseen omassa työssäsi!

Lue lisää

Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?

Työnantajan on aloitettava muutosneuvottelut jo, kun toimenpiteitä harkitaan. Muutosneuvottelut kestävät yleensä 14 päivää tai 6 viikkoa. Muutosneuvottelut voivat johtaa esimerkiksi irtisanomisiin, lomautuksiin, osa-aikaistamisiin tai työsopimuksen olennaisten ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Lue lisää

Julkisella sektorilla edessä paineinen neuvottelukierros

Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevän henkilöstön työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Valmistautuminen työehtosopimusneuvotteluihin on jo käynnistynyt.

Lue lisää

Tekoäly tietotyössä – kaikki mukaan innostavaan yhteiskehittämiseen

Tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet tunnistamalla ja näihin yhteisöllisesti tarttumalla tietotyöstä voidaan tehdä tekijöilleen mielekkäämpää, innostavampaa ja luovempaa, ja siten edistää työhyvinvointia.

Lue lisää

Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin

Kati Huovinmaa pureutuu Työelämäkorjaamossa työelämän tärkeään teemaan: vanhempainvapaaseen. Tukemalla vanhempainvapaita ei tueta vain työntekijöitä, vaan myös lapsia – tulevaisuuden yhteiskunnan jäseniä.

Lue lisää