Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä

17.12.2024 | Työelämä

Henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä ollaan muuttamassa maan hallitusohjelman mukaisesti. Jatkossa irtisanomiseen riittää asiallisen ja painavan syyn sijaan pelkkä asiallinen syy. Myös varoitusmenettelyyn tulee muutoksia. Samalla myös määräaikaisten työsuhteiden perusteet muuttuvat. Muutoksia on perusteltu järjestelmän selkeyttämisellä ja väitettyjen työelämän jäykkyyksien poistamisella tuottavuuden lisäämiseksi.

Hallitus on ajanut palkansaajien asemaa heikentäviä lakimuutoksia kuin käärmettä pyssyyn elinkeinoelämän varauksettomalla tuella. Se näkyy myös parhaillaan meneillään olevalla neuvottelukierroksella, kun työnantaja ajaa innolla keskeneräisiä hallituksen tavoitteita työehtosopimuksiin. Niissä useimmiten on irtisanomissuojasta sovittu lakia paremmin tai vähintään lain mukaisesti. Mutta johtaako irtisanomissuojan heikentäminen lopulta heidän toivomaansa suuntaan vai onko sittenkin tulossa epämiellyttävä lopputulos?

Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Jokainen varmasti pohtii, mitä se omassa työsuhteessa tarkoittaa, Koska se asiallinen syy saattaa osua kohdalle ja mikä se mahdollisesti on? Pari myöhästymistä töistä ja ulos? Menee vuosia, ennen kuin asiallisen syyn perusteet on punnittu oikeusistuimissa - mikä sekään ei varsinaisesti yhteiskuntamme kuluja säästä. 

Irtisanomissuojan heikentäminen vähentää riskinottoa

Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Usein uudet innovaatiot syntyvät olemassa olevien rakenteiden kyseenalaistamisella, vahvalla visiolla ja kyvyllä puolustaa sitä. Joskus se tarkoittaa sitä, että kollegojen ja johdonkin kanssa ollaan eri mieltä. Miksi siis jatkossa ottaa työsuhteessaan riskiä siitä, että moiseen tilanteeseen päätyisi?

Varsinkaan näinä aikoina harva haluaa riskeerata omaa taloutta, mikä on täysin inhmillistä. Jatkossa turvallisempaa on pitää työsuhteestaan kiinni ja totella mukisematta työnantajaa, jottei tule kenkää. Talouskasvun ja innovaatioiden sijasta lakimuutos johtaa irtisanomisten määrän kasvamiseen, työsuhteiden keston lyhenemisiin, työsuhdeturvan heikkenemiseen ja epäedulliseen palkkakehitykseen. Mahtoiko tämä näkökulma käydä mielessä, kun voitonriemussa tätä kirjausta tehtiin?

Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla. On sitkeä myytti, että irtisanominen olisi Suomessa vaikeaa ja kallista. Lukuisat selvitykset ja tutkimukset todistavat asian olevan täysin päinvastoin: se on halpaa ja helppoa verrattuna kilpailijamaihin, minkä moni asiantuntijakin on saanut kokea nahoissaan.

Kyse on siitä, ettei olemassa olevaa lainsäädäntöä ja menettelyjä osata noudattaa. Säästöä kansantaloudelle olisi saatu siitä, että ennemmin olisi lisätty ymmärrystä ja tietoa irtisanomismenettelyistä työnantajille kuin käynnistetty raskassoutuinen lakiprosessi olemattoman ongelman ratkaisemiseksi. Työllisyysvaikutukset tulevatkin olemaan pyöreä nolla ja talouskasvun näkökulmasta vaikutus on negatiivinen! Mutta kun poliittinen ideologia ajaa tutkitun tiedon ja kunnon valmistelun ohi, niin lopputulos on täysin päinvastainen kuin mitä tavoitteet ovat.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vaikuttamistyömme tavoitteena on rakentaa maailman parasta työelämää ja osaamista: reilua, joustavaa, palkitsevaa ja uusiutuvaa. Lue lisää täältä!

Hallituksen työelämähankkeet etenevät

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Perhevapaiden palkallisuus edistää tasa-arvoa

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Lue lisää

Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä

Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?

Lue lisää

TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025

Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.

Lue lisää

Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta

Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.

Lue lisää

Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - Työelämän kirjoittamattomat säännöt ja normit

Työpaikoilla vallitsevat käsitykset ja normit vaikuttavat siihen, miten ihmiset kokevat oman paikkansa yhteisössä. Lue ammattimentorin vinkit sanattomien normien tunnistamiseen ja vuorovaikutukseen.

Lue lisää