It-alan rekrytoija nauttii asiakastyöstä
9.12.2021 | Uratarinat
Janne Borro tietää, että yrityksen arvot kiinnostavat työnhakijoita, kun ne toteutuvat myös työn arjessa. Työssään Goforella hän etsii asiantuntijoita asiakasprojekteihin.
Kun Janne Borro päätti vaihtaa työpaikkaa, hän teki rohkean vedon. Oli vuosi 2020 ja neljän vuoden ajan it-alan rekrytointikonsulttina työskennellyt Borro oli punninnut pitkään, millaista työtä hän haluaisi jatkossa tehdä.
Vuotta aiemmin hän oli suunnitellut työnantajallaan Baronalla ohjelmistokehittäjien rekrytointia käsittelevää webinaaria yhdessä Goforen rekrytointitiimin vetäjän kanssa. Digitaalisten palveluiden rakentamiseen ja kehittämiseen keskittynyt suomalaisyritys Gofore oli yksi niistä yrityksistä, joita Borro oli seurannut jo vuosia työssään. Yrityksen kulttuuri, johtamistyyli ja arvopohja kiehtoivat häntä.
– Gofore on panostanut vahvasti kestävään liiketoimintaan ja nykyistä eettisemmän digimaailman rakentamiseen, Janne Borro kertoo.
Työpaikka aukeni LinkedIn-kontaktin kautta
Borro lähetti viestin LinkedIn-palvelun kautta kontaktilleen ja kysyi suoraan, olisiko Goforella hänelle töitä. Ajoitus osui kohdalleen. Vastaus oli myöntävä. Tämän vuoden tammikuussa Borro aloitti Goforen rekrytointitiimissä keskittyen erityisesti automaatiotestauksen ja laadunvarmistuksen ammattilaisten rekrytointiin.
Pian Borron työtehtävät kehittyivät hänen toivomaansa suuntaan. Nykyään Borro työskentelee Goforen Resourcing Managerina. Työssään hän hakee asiantuntijoita asiakasprojekteihin etsien heitä joko yrityksen sisältä tai alihankintana yhteistyökumppaneilta. Työtehtäviin kuuluu myös työnantajakuvan rakentaminen sekä rekrytoinnit edelleen nopeasti kasvavaan yritykseen. Nykyään yrityksellä on 830 työntekijää Suomessa, Saksassa, Virossa ja Espanjassa.
Yrityksen arvot keskiössä rekryprosessissa
– Kun käyn rekrytointikeskusteluja, puhumme aina yrityksen arvoista. Ne puhuttelevat sekä nykyisiä työntekijöitä että meille hakeutuvia ihmisiä.
Paras kokemus kuluneelta syksyltä on Borron mukaan se, kun Gofore osallistui Norjan kehitysyhteistyöviraston tietoturvakonsultoinnin kilpailutukseen. Hän ajattelee, että Goforen palveluilla voidaan rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa.
– Sain olla mukana tarjouksen rakentamisessa kollegojen kanssa. Nykyisessä tehtävässäni voin tuoda oman korteni kekoon.
Työnhakijan kokemus avasi silmät hakijakokemuksen merkityksestä
Tradenomikoulutus antoi Borron mukaan hyvät eväät työelämään. Oppia on tullut kuitenkin myös kantapään kautta.
– Pääsin mukaan rekrytointiprosessiin ensimmäisessä työpaikassani noin kymmenen vuotta sitten. Olin jännittynyt enkä oikein tiennyt mitä kysyisin haastattelussa, Borro muistelee.
Illanvietossa tiimiin rekrytoitu kollega sanoi suoraan, mitä ajatteli rekrytointitilanteesta.
– Hän sanoi, että rekrytoija eli minä olin tyly ja nihkeä. Se sai hänet miettimään, että haluaisiko hän lainkaan tulla töihin yritykseemme. Hänen sanansa avasivat silmäni hakijakokemuksen merkityksestä.
Mutta uralle on osunut myös nappionnistumisia, kuten viime vuonna, kun asiakkaalle löytyi kerralla kokonaiset neljätoista ohjelmistokehittäjää. Työtä
ison joukon rekrytoinnin eteen tehtiin puolitoista kuukautta ja hakijoita oli satoja.
Borron mukaan myyntityö on hyvä tapa aloittaa ura. Se opettaa tarjoamaan asiakkaalle apua ja lisäarvoa.
Tradenomitutkinto oli oikea koulutusvalinta
Borro on tyytyväinen siihen, että suoritti kaupallisen koulutuksen ja myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Kaupallisen koulutuksen hän valitsi lukioaikana.
– Olin kiinnostunut historiasta ja yhteiskuntaopista, ja siihen kuuluvalla taloustieteen kurssilla sain ensikosketuksen kaupalliseen alaan. Olen tyytyväinen, että päädyin ammattikorkeakouluun, vaikka tuohon aikaan lukiossa sitä ei pidetty yhtä arvostettuna vaihtoehtona kuin yliopisto-opintoja.
Opiskeluaikana Borro oli kiinnostunut johtamisesta.
– Opettaja sanoi, että ura on hyvä aloittaa myyntityöstä. Hän oli siinä oikeassa. Sain siitä eväät viedä omaa työrooliani eteenpäin.
Myyntityö opetti tarjoamaan asiakkaalle apua ja lisäarvoa. Janne Borro ajattelee, että nykyisessä työssään hän tarjoaa apuaan sekä rekrytoitavalle henkilölle että yritykselle, joka hänet palkkaa.
3 nopeaa
Mihin suosittelet kiinnittämään huomion, jos miettii työpaikan vaihtoa?
Itse tutkin, minkälainen yritys on kyseessä eli millaiset ovat sen talousluvut ja tulevaisuuden näkymät. Myös yrityskulttuuri ja arvot ovat minulle keskeisiä asioita. Toteutuvatko yrityksen arvot käytännössä? Entä vastaako työtehtävä sitä, mitä hakija haluaa ja löytyykö yrityksestä pitkän aikavälin urapolku.
Mitä tehdä, jos rekrytointiprosessissa ei ole otettu hakijan kaikkea osaamista huomioon?
Kannattaa nostaa käsi pystyyn eli ottaa vielä yhteyttä rekrytoijaan. Virheitä tapahtuu, sillä olemme vain ihmisiä.
Mitä teet vapaa-ajalla?
Elän ruuhkavuosia ja vapaa-aika kuluu perheen ja ystävien kanssa. Olen innostunut parvekeviljelystä sekä 3D-tulostamisesta ja olen tulostanut esimerkiksi läppäritelineen. Lisäksi suoritan ohjelmoinnin peruskurssia avoimessa yliopistossa.
Teksti: Sanna Leskinen
Kuvat: Roope Permanto
Haastattelu on julkaistu Tradenomi-lehdessä 4/2021. Lue koko Tradenomi-lehti täällä.
Haluaisitko sinä kertoa uratarinasi Tradenomi-lehdessä tai tunnetko tradenomin, jolla on kiinnostava työ tai urapolku. Ilmoittaudu haastateltavaksi lehteen!
Lisää aiheesta: Uratarinat
Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta
Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?
Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin
Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.
Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri
Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.
Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"
Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!
Tanssii tradenomiopintojen kanssa
Valtteri Palin tuli suomalaisille televisiokatsojille tutuksi, kun hän toimi syksyllä 2023 Tanssii tähtien kanssa -opettajana. Kameroiden ulkopuolella Palin on tavallinen tradenomiopiskelija, joka viettää mielellään vapaa-aikansa opiskelutehtävien parissa.