Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa

6.9.2024 | Laki

Työsuhteeni on päättynyt kaksi viikkoa sitten. Pyynnöstäni huolimatta en ole saanut työtodistusta ja myös loppupalkka on edelleen maksamatta. Miten minun kannattaa toimia?

Työsuhdejuristimme vastaa

Loppupalkan viivästyessä työntekijällä on oikeus saada saatavilleen korkolain mukaista viivästyskorkoa sekä täysi palkkansa odotuspäiviltä, kuitenkin enintään kuudelta kalenteripäivältä. Myös odotuspäivien palkalle on maksettava viivästyskorkoa. Jos saatava ei ole selvä ja riidaton tai jos suorituksen viivästyminen on johtunut laskuvirheestä tai tällaiseen rinnastettavasta erehdyksestä, työntekijällä on oikeus odotuspäivien palkkaan vain, jos hän on huomauttanut suorituksen viivästymisestä työnantajalle kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä eikä työnantaja ole suorittanut saatavaa kolmen arkipäivän kuluessa huomautuksesta. Oikeus odotuspäivien palkkaan alkaa tällöin työnantajalle varatun maksuajan kuluttua.

Jos loppupalkasta jää eriä maksamatta, kannattaa asiasta ensin reklamoida työnantajalle ja pyytää selvitystä siitä, miksi loppupalkkaa on jäänyt maksamatta. Jos on syytä epäillä, että työnantaja on maksukyvytön, puuttuvia saatavia voi hakea palkkaturvasta kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen viimeisestä päivästä.

Työnantajan pitää antaa työtodistus 10 vuoden ajan työsuhteen päättymisestä. Velvollisuutta antaa todistus työntekijän työtaidosta ja käytöksestä ei kuitenkaan ole enää viiden vuoden kuluttua työsuhteen päättymisestä. Työnantaja voidaan tuomita työsopimuslakirikkomuksesta sakkorangaistukseen, mikäli se ei toimita työtodistusta.

Työsuojeluviranomainen voi myös velvoittaa antamaan työtodistuksen sakon uhalla ja/tai ilmoittaa asian poliisille esitutkintaa varten.


Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien lakiasiainjohtaja Mia Weckman Tradenomi-lehdessä 2/2024. Lue lehti täällä!

Kysyttävää työsuhteen päättymisestä? Jäsenenämme saat apua lakipalveluistamme! Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 ma-to klo 9-16 ja pe 10-16 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.

Lisää aiheesta: Laki

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.

Lue lisää

Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä

Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.

Lue lisää

Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?

Työsuhteeni on päättymässä. Mitä kaikkia asioita minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Lakimuutos tepsi perusteettomiin kilpailukieltosopimuksiin – taustalla pitkä vaikuttamistyö

Lainmuutos karsi perusteettomia kilpailukieltosopimuksia ja toi korvaukset kaikille, mutta tilalle ovat hiipineet epämääräisemmät houkuttelukiellot.

Lue lisää

Onko sopimussakko työsopimuksessa normaali käytäntö?

Onko työsopimuksessa oleva sopimussakko nykyisin normaali käytäntö? Lue työsuhdejuristin vastaus.

Lue lisää