Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen
27.3.2023 | Hyvinvointi
Tuokiokuva: Johtaja puhuu työpaikallaan innoissaan hyvinvointia vahvistavista teeseistään. Kokoushuone on täynnä samanmielisesti nyökytteleviä ihmisiä. Tilaisuus päättyy hyvin, johtaja sai näkökulmansa julki ja kaikki vaikuttavat tyytyväisiltä. Nyt hyvinvointi alkaa vahvistua ja motivaatio kasvaa – vai jäikö sittenkin jotain huomioimatta?
Hyvinvoinnin johtaminen vaatii johtajalta tarkkuutta
Johtaminen on siitä kiinnostavaa työtä, että johtajan on kyettävä havaitsemaan myös sellaiset heikot signaalit, jotka eivät välttämättä tule ilmi kuvatunlaisissa tilanteissa. Ne piilevät usein pinnan alla, syvemmällä. Jos tällaisia käytännön tasolla havaitsemattomia, piiloon jääviä ilmiöitä ei huomaa, voi hyvinvoinnin johtaminen mennä pahasti metsään ja kohdentua vain näennäisesti oikeisiin seikkoihin.
Miten hyvinvointijohtamisessa sitten voi onnistua? Miten voi päästä havaitsemaan riittävällä tavalla ilmiöitä, jotka paljastavat jotain oleellista työpaikan hyvinvoinnin todellisesta, eikä vain näennäisestä tilasta? Ymmärtääkseen, mitä kaikkea oleellista työyhteisössä ihmisten hyvinvointiin liittyen ilmenee, tulee johtajan olla toisinaan hyvinkin tarkkana.
Tee ainakin nämä johtaaksesi hyvinvointia mahdollisimman laaja-alaisesti
1. Ole läsnä ihmisten työarjessa
Etäaika on saattanut jättää päälle etäisyyden oman työyhteisön ihmisiin. Etäisen johtajan on hyvin vaikeaa päästä aidosti kartalle siitä, mitä ihmisille kuuluu, missä mennään ja millä tolalla työtyytyväisyys ja -hyvinvointi oikeasti ovat. Läsnäoloa ja hyvää vuorovaikutusta voi lisätä pieninkin askelin: kerro, koska olet tavoitettavissa, rohkaise kuulumistenvaihtoon matalalla kynnyksellä, ole oikeasti kiinnostunut ihmisten kuulumisista, ajatuksista ja kehittämistoiveista.
2. Uskalla olla aito itsesi
Siten, kuin se omassa työssäsi on mielekästä. Kun johtajana et itsekään ole kaiken kestävää teflonia ja kun rohkenet valottaa omasta työroolistasi käsin myös inhimillisiä puoliasi, kannustaa se luontevasti myös muita rehellisyyteen ja avoimuuteen. Sivutuotteena myös oma hyvinvointisi voi lisääntyä, kun ei tarvitse liikaa teeskennellä tai esittää.
3. Tiedosta oma perustehtäväsi ja ohjaa muunlaisen avun pariin tarvittaessa
Onneksi johtajankaan ei tarvitse osata vastata kaikkiin eteentuleviin kysymyksiin. On hyvä tiedostaa, mihin oma perustehtäväsi tai vastuusi ulottuu ja millaisissa työhyvinvointiin liittyvissä asioissa on hyvä osata ohjata ihmisiä esimerkiksi työterveyden pariin.
4. Käännä katse rakenteisiin
Miten teidän työpaikallanne hyvinvointijohtamisen hyvät käytännöt huomioidaan rakenteiden tasolla, kuten strategiassa, toimintasuunnitelmassa, yhteisesti sovituissa pelisäännöissä, työnkuvissa? Onko yhteisessä tiedossa, kuinka tulee toimia, jos hyvinvointiteemoissa on petrattavaa?
5. Muista, että työhyvinvoinnin johtaminen on jatkuvaa työtä
Vaikka yhteiset teematyöpajat ovat tärkeitä välietappeja, on työhyvinvoinnin johtaminen arkipäiväistä, pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä.
Taidolla toteutettu, pinnan allakin piileviä ilmiöitä huomioiva hyvinvoinnin johtaminen voi parhaimmillaan muuttaa koko työkulttuuriin. Siksi siihen kannattaa käyttää aikaa. Onnea ja uskallusta hyvinvoinnin johtamiseen!
Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa
Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.
Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).
Aiemmin Työelämäkorjaamossa
Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin
Sinua voisi kiinnostaa myös
Työajan lyhentämisestä apua jaksamiseen - mitä tarkoittaa subjektiivinen oikeus osa-aikatyöhön?
Esihenkilö, muista johtaa myös omaa jaksamistasi. Tradenomien jäsenenä jäsenyyteesi kuuluu muun muassa maksuton esihenkilövalmennus. Tutustu esihenkilöpalveluihimme!
Lisää aiheesta: Hyvinvointi
Työnhaku ja jaksaminen - Miten johdan itseäni työnhaussa?
Työnhakuun kannattaa asennoitua maratonina, eikä 100 metrin pikamatkana. Poimi talteen psykologin vinkit motivaation säilyttämiseen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen työnhaussa.
Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja
Ilman ajattelua ajautuu automaatioon. Työpäivät täyttyvät kokouksista, pikkusälästä ja asiasta toiseen suorittamisesta. Luovuus ja ongelmanratkaisu vaativat kuitenkin aikaa ajattelulle. Näillä ammattimentorin vinkeillä aikaa ajattelulle kiireen keskellä.
Kuinka puuttua epäasialliseen käytökseen työpaikalla?
Miten epäasiallisen käytöksen voi tunnistaa? Kuinka siihen tulee puuttua? Näin tunnistat ja kohtaat epäasiallisen käytöksen työpaikalla asianmukaisesti.
Psykologin neuvot epäonnistumisen selättämiseen
Miten toimia epäonnistumisen kanssa? Miten työpaikka voi tukea epäonnistumisesta yli pääsemistä? Lue psykologi Outi Olanin neuvot.
Ajoissa saatu apu ja vertaistuki parantaisivat opiskelijoiden hyvinvointia
Yhä useampi opiskelija kokee psyykkistä kuormittuneisuutta kuten uupumusta. Johtaako tämä siihen, että työelämään siirtyvät ovat jo uupuneita?