Julkisella sektorilla edessä paineinen neuvottelukierros

30.10.2024 | Työelämä

Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevän henkilöstön työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Edellisellä sopimuskierroksella so­vittiin tekstimuutosten ja palkankorotusten lisäksi palkkausjär­jestelmien uudistamisesta.

Uudistuksen osittaisesta rahoituksesta sovittiin vuoteen 2027 saakka. Uudistustyö etenee eri sopimuksissa hiukan eri tahtiin. Eritahtisuuden vuoksi Hyvinvointialan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (HYVTES) ja Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimuksen (SOTE-sopimus) aloille lokakuulle sovittu paikallinen erä maksetaan vasta helmikuusta alkaen. Kyseinen erä on osa monivuotista palkkaohjelmaa. Pai­kallisen järjestelyerän siirto korvataan palkansaajille kertaerillä joulukuussa ja helmikuussa.

Neuvottelujen etenemiseen vaikuttavat monet taustatekijät 

Teknologiateollisuuden työnantajat on aloittanut seuraavan sopimuskauden neuvottelut työntekijöiden, toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden kanssa. Voimassa olevat sopi­mukset päättyvät marraskuun lopussa. Edellisellä sopimuskierroksella neuvottelutuloksen saavutta­minen venyi marraskuulta jopa helmikuun puoliväliin saakka. Nämä teknologiateollisuuden sopimukset määrittävät osaltaan korotustasoa myös muille sopimuksille.

Neuvottelujen rinnalla Suomen hallitus on valmistellut niin sanottua vientimallista lakiesitystä, jonka se antoi eduskunnalle lokakuus­sa. Lainsäädännöllä hallitus haluaisi varmistaa, että julkinen sek­tori ei voisi ylittää vientialojen palkankorotustasoja.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n Markku Jalonen, joka on toiminut muun muassa kunta-alojen palkkaohjelman ja edellisen sopimusratkaisun arkkitehtinä, jää ansaitulle eläkkeelle tulevan helmikuun lopussa. Toimitusjohtaja Jalonen on ollut käynnistä­mässä muutosta tärkeimmän palkitsemistavan eli palkkauksen kehittämisessä kunta-alalla. Hänen seuraajansa nimittäminen herättää nyt erityistä kiinnostusta. Seuraajan va­litsee KT:n hallitus.

Kunta- ja aluevaalien virallinen vaalipäivä on 13.4.2025. Vaalit tuovat myös oman mausteensa tuleviin kunta- ja hyvinvointia­lojen neuvotteluihin. Julkisuudessa nähtäneen erilaisia ulostuloja ja vakuutuksia tulevilta päättäjiltä.

Valmistautuminen neuvotteluihin on jo käynnistynyt

Kunta- ja hyvinvointialueiden eri sopimusalojen työntekijöitä edustavat palkansaajajärjestöt tarkistelevat parhaillaan tavoit­teitaan tuleviin neuvotteluihin. Jäseniltä on kerätty tietoja tarpeista työelämän paranta­miseksi. Liitot ovat käsitelleet niitä sisäisesti eri toimielimissään ja sovitelleet keskenään.

Valmisteluja tehdään laajalla rintamalla ja teknologiateollisuuden neuvotteluja seu­rataan herkeämättä. Julkinen sektori ja sen työntekijät tarvitsevat puolustajansa.

Tradenomeista noin 13 % työskentelee julkisella sektorilla valtion, kunnan, kuntayhtymän, korkeakoulun tai seurakunnan palveluksessa. Tradenomien työehdoista julkisella sektorilla neuvottelee Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Asiantuntijamme Harri ja Mia osallistuvat neuvotteluihin valmistautumiseen JUKO:n eri taustaryhmissä. 

Harri Westerlund

Erityisasiantuntija, julkinen sektori, luottamusmiestoiminta

040 839 5909

harri.westerlund@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Tekoäly tietotyössä – kaikki mukaan innostavaan yhteiskehittämiseen

Tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet tunnistamalla ja näihin yhteisöllisesti tarttumalla tietotyöstä voidaan tehdä tekijöilleen mielekkäämpää, innostavampaa ja luovempaa, ja siten edistää työhyvinvointia.

Lue lisää

Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin

Kati Huovinmaa pureutuu Työelämäkorjaamossa työelämän tärkeään teemaan: vanhempainvapaaseen. Tukemalla vanhempainvapaita ei tueta vain työntekijöitä, vaan myös lapsia – tulevaisuuden yhteiskunnan jäseniä.

Lue lisää

Ykköstavoite työehtosopimusneuvotteluissa: Lisää liksaa!

Neuvottelukierros työehtosopimuksista on alkanut, ja ylemmät toimihenkilöt haluavat ennen muuta kunnolliset palkankorotukset, sillä ostovoima on viime vuosina heikentynyt.

Lue lisää