Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

18.8.2023 | Ura

Kehityskeskustelu alkaa jo ennen tapaamista.

1 Tee pohjatyöt huolella

Mieti etukäteen, mistä haluat keskustella esihenkilön kanssa. Mihin suuntaan haluat viedä omaa osaamistasi, työtehtäviäsi ja urapolkuasi? Kehityskeskustelussa on hyvä käydä läpi asiat, jotka sujuvat hyvin. Mutta kannattaa tuoda esille myös huolettavat ja kuormittavat tekijät. Onko mielessä jaksamiseen, tai yhteisiin työkäytäntöihin liittyviä huolia? Hahmottele myös ratkaisuehdotuksia esille tuomiisi kehityskohteisiin.

2 Anna esihenkilölle mahdollisuus valmistautua

Monissa organisaatiossa täytetään etukäteen lomake keskustelun apuvälineeksi. Voit myös lähettää etukäteen viestissä asiat, joista haluat keskustella. Tapaamiseen liittyvä jännitys voi hälventyä, kun molemmat osapuolet tietävät, mitä asioita keskustelussa tullaan käymään läpi.

Jos haluat puhua mahdollisuudesta palkankorotukseen, voit vinkata siitä etukäteen esihenkilölle. Mieti silloin etukäteen, miten sanallistat oman osaamisesi ja työtehtäviesi kehittymisen. Esihenkilön on myös hyvä tietää etukäteen, jos haluat keskustella työyhteisön ilmapiiriin tai yhteistyöhön liittyvistä haasteista.

3 Keskustellaan minusta ja meistä

Minkälainen jokapäiväisen keskustelun ja kehittämisen kulttuuri organisaatiossa on? Jos kehityskeskustelu on ainoa mahdollisuus vaihtaa ajatuksia esihenkilön ja alaisen välillä, tai jos se on lähinnä muodollisuus, niin edellytyksiä hyvään keskusteluun ei ole.

Keskustelu linkittyy siihen, mitä koko työyhteisössä ja organisaatiossa on meneillään. Esihenkilö joutuu suhteuttamaan kunkin työntekijän esille nostamat asiat kokonaistilanteeseen. On myös mahdollista käydä kehityskeskustelu ensin ryhmässä ja sitten yksilötasolla.

4 Keskustelu luo tarkentuneen kuvan

Kehityskeskustelun jälkeen molemmilla tulisi olla tarkentunut kuva siitä, mihin työyhteisö on menossa sekä millainen työntekijän työtilanne ja urapolku on suhteessa kokonaisuuteen.

Ratkaisuja kehityskeskustelussa esille nousseisiin kysymyksiin voi miettiä rauhassa ja niihin voi palata. Keskustelun jälkeen pitäisi molempien osapuolten kuitenkin tietää, mitä on sovittu, mihin palataan tietyllä aikavälillä ja mikä se aikaväli on.

 


Vinkit kehityskeskusteluun antoi vanhempi asiantuntija Heli Clottes Heikkilä Työterveyslaitokselta.

Vinkit julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2023.

Teksti: Sanna Leskinen

Lisää aiheesta: Ura

Miten liitto auttaa irtisanottua?

Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.

Lue lisää

Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?

Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.

Lue lisää

Mistä apua työnhakuun?

Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.

Lue lisää

Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi

Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!

Lue lisää

Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle

Headhunterin soitto voi avata aivan uudenlaisen näkymän uralle. Mutta mikä saisi headhunterin lähestymään juuri sinua?

Lue lisää