Kela ei enää myönnä aikuiskoulutustuen lainatakausta uusiin opintoihin
26.6.2024 | Työelämä
Eduskunta päätti aikuiskoulutustuen lakkautuksesta. Sen myötä Kela ei enää myönnä aikuiskoulutustuen lainatakausta elokuussa tai sen jälkeen alkaviin opintoihin. Tähän asti palkansaaja tai yrittäjä on voinut hakea aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta. Aikuiskoulutustukea saavalla opiskelijalla on ollut lisäksi oikeus opintolainan valtiontakaukseen, jonka on myöntänyt Kela. Työllisyysrahasto maksoi vuonna 2023 aikuiskoulutustukea 32 518 henkilölle. Aikuiskoulutuksen lainatakauksen sai Kelasta 9 074 henkilöä. Lakimuutoksen myötä aikuiskoulutustukea ei myönnetä uusiin opintoihin enää 1.8.2024 alkaen. Tukea on mahdollista saada opintoihin, jotka ovat alkaneet viimeistään 31.7.2024. Tukea pitää alkaa nostaa ennen elokuuta 2024, ja sitä voi saada vuoden 2025 loppuun asti. Aikarajat koskevat myös aikuiskoulutuksen lainatakausta.
Mitä tukia aikuisopiskelija voi jatkossa saada Kelasta?
Lakimuutoksen jälkeen aikuisopiskelijat voivat yhä hakea ja saada Kelan myöntämää opintotukea. Opintotukeen kuuluvat opintoraha ja opintolainan valtiontakaus. Korkeakouluopintoihin voi saada opintotukea, jos opiskelija ei ole käyttänyt kaikkia opintotukikuukausia aiempiin korkeakouluopintoihinsa. Myös toisen asteen opintoihin on mahdollista saada opintotukea ja koulumatkatukea. Opintotukea saavan aikuisopiskelijan on huomioitava opintotuen vuositulorajat. Tulot huomioidaan koko vuoden ajalta, joten opintotukea ei välttämättä saa, jos opiskelee työn ohessa. Opintorahaa ja opintolainan valtiontakausta voi kuitenkin hakea. Jos opiskelijan tulot ovat liian suuret, hän voi perua tai palauttaa opintorahat, kun opintolaina on nostettu. Aikuisopiskelija voi saada opintovapaansa ajalta myös yleistä asumistukea.
Miten jatkuvaa oppimista voitaisiin tukea jatkossa?
Jotta työikäisten välttämätöntä, jatkuvaa oppimista voidaan tukea, esitämme omaehtoisen koulutuksen muuttamista verovapaaksi henkilöstöeduksi. Kouluttautumisseteli toimisi kuten lounas-, kulttuuri- ja liikuntasetelit. Lue lisää sivuiltamme!
Juttu julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2024. Lue Tradenomi-lehti täällä!
Lähde: kela.fi. Lue Kelan artikkeli aiheesta täällä.
Lue lisää aiheesta
Valtioneuvosto: Aikuiskoulutustuki, ammattitutkintostipendi ja vuorotteluvapaa lakkautetaan
Työllisyysrahasto: Ajankohtaista aikuiskoulutustuesta
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Kuka hoitaa sairasta lasta työpäivän aikana?
Lisää aiheesta: Työelämä
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.
Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.