Kilpailukieltoja koskevaa lainsäädäntöä uudistettiin – mikä muuttui?
19.1.2022 | Laki
Kilpailukieltoa koskeva lainsäädäntö muuttui vuodenvaihteessa ja jatkossa työnantajalla on aina korvausvelvollisuus kilpailukiellon sidonnaisuusajalta.
Mikäli 1.1.2022 jälkeen solmitaan uusi, kilpailukieltoehdon sisältävä työsopimus, työnantajan on maksettava työsuhteen päättymisen jälkeen työntekijälle korvausta kilpailukiellon pituudesta riippumatta. Korvaus on hyvitystä siitä, että työntekijä ei voi työllistyä samalle alalla ja hyödyntää osaamistaan. Korvaus tulee siis maksaa, vaikka työntekijä työllistyisi kilpailukieltoaikana toiselle toimialalle.
KUINKA PALJON KORVAUSTA MAKSETAAN?
Korvauksen suuruus riippuu kilpailukiellon sovitusta kestosta. Mikäli kilpailukiellon kestoksi on sovittu enintään kuusi kuukautta, työntekijälle on maksettava korvaus, joka vastaa 40 % työntekijän palkasta. Mikäli kilpailukiellon kestoksi on sovittu yli kuusi kuukautta, korvaus on 60 % työntekijän palkasta. Yli 12 kuukautta kestävää kilpailukieltoehtoa ei työntekijäasemassa olevan työntekijän työsopimukseen voi sisällyttää.
Ellei työsopimuksen päättymisen jälkeen muuta sovita, korvaus on maksettava kilpailukieltoajalta työsuhteen aikana noudatetuin palkanmaksukausittain.
1.1.2023 alkaen myös ennen 1.1.2022 solmitut työsopimusten kilpailukieltoehdot oikeuttavat työntekijän edellä mainittuihin korvauksiin.
missä aikataulussa muutokset tapahtuvat?
Vuosi 2022 on siirtymäaikaa, jonka kuluessa työnantaja voi varautua lakimuutoksen vaikutuksiin ja tarvittaessa neuvotella työntekijöiden kanssa kilpailukieltoehtojen muutoksista tai irtisanoa ennen 1.1.2022 solmitut tarpeettomat kilpailukieltoehdot kokonaan. Vuoden 2022 ajan työnantaja voi irtisanoa ennen vuotta 2022 solmitun työsopimuksen kilpailukieltoehdon yksipuolisesti ilman irtisanomisaikaa.
Jatkossa työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen kilpailukieltoehdon noudattamalla irtisanomisaikaa, joka on vähintään kolmasosa sovitun kilpailukiellon pituudesta, kuitenkin vähintään kaksi kuukautta. Työnantajalla ei ole irtisanomisoikeutta enää sen jälkeen, kun työntekijä on irtisanonut tai purkanut työsopimuksen.
Mikäli työsuhde päättyy työnantajasta johtuvasta syystä, kilpailukielto ei jatkossakaan sido työntekijää.
Kilpailukieltoehdosta sopiminen edellyttää jatkossakin työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvää erityisen painavaa syytä.
Lue lisää aiheesta täältä.
Jere Vuorio
Työsuhdejuristi
020 155 8811
lakiasiat@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Laki
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.
Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa
Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!
Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?
Työsuhteeni on päättymässä. Mitä kaikkia asioita minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? Lue juristin vastaus!
Lakimuutos tepsi perusteettomiin kilpailukieltosopimuksiin – taustalla pitkä vaikuttamistyö
Lainmuutos karsi perusteettomia kilpailukieltosopimuksia ja toi korvaukset kaikille, mutta tilalle ovat hiipineet epämääräisemmät houkuttelukiellot.