Kirsi Alm-Siira tradenomiopinnoistaan: "Älkää tehkö, kuten minä!"

18.4.2023 | Uratarinat

Kymmenen vuoden matka tradenomiksi

Tradenomitutkinto siivitti Kirsi Alm-Siiran tietä toimittajaksi ja uutisankkuriksi. Opintojen viimeistelyyn kului lopulta vuosia, kun työelämä vei mennessään.

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän videon.

 

MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira on tullut monelle tutuksi tv-kasvona, jonka suusta kuullaan päivän tärkeimmät uutisaiheet suorassa lähetyksessä. Alm-Siiran toimittajanura ei kuitenkaan alkanut järin suoraviivaisesti, vaikka haaveammatti siinsi mielessä jo ylioppilaskirjoitusten aikaan.

– Haaveilin opinnoista Tampereen tai Jyväskylän yliopistoissa joko tiedotusopin tai liikuntatieteiden parissa. Ostin kuitenkin ylioppilaskirjoitusten jälkeen grillikioskin Noormarkusta ja ajattelin, että teen töitä ja tienaan rahaa ennen, kun haen opiskelemaan. Olin ollut töissä grilleillä 14-vuotiaasta, ja ajattelin, että tiesin kyllä, miten ranskalaisia paistetaan ja irtokarkkeja pussitetaan, Alm-Siira kertoo.

Samaan aikaan tuore ylioppilas täytti hakupaperit Satakunnan ammattikorkeakouluun, omien sanojensa mukaan puolivahingossa. Kun opiskelupaikka tradenomiopintoihin heltisi, Alm-Siira siirsi opintojen aloitusta vuodella.

Grillikioskiyrittäjän arki yllätti kuitenkin pian rankkuudellaan.

– En tiennyt mitään taloudenpidosta, ja huomasin nopeasti, että yrittäjänä töitä sai painaa seitsemänä päivänä viikossa. Olin tosi iloinen, että opiskelupaikka odotti valmiina, koska en tiedä olisinko todella ehtinyt hakea yliopistoihin, Alm-Siira muistelee.

Yritysviestinnän kurssit avasivat polun toimittajaksi

Vuonna 1995 tradenomitutkinto oli uusi tutkinto, josta harva tiesi, ja jonka sisältöä vielä harvempi tunsi. Alm-Siira ei itsekään ollut varma, mihin oli ryhtynyt. Yritysviestinnän kurssit kuitenkin innostivat, ja pian Alm-Siira päätyi kirjoittamaan freelance-toimittajana paikallislehtiin urheilu- ja kuntoiluaiheisia juttuja.

Puolentoista vuoden kuluttua työt veivät kokonaan mennessään.

– Porissa oli todelliset urheilutoimittajan markkinat, ja sain tehdä töitä niin paljon kuin halusin. Lopulta koulu jäi roikkumaan, ja muutin Helsinkiin töiden perässä.

Alm-Siira eteni urallaan MTV Uutisiin ja lopulta uutisankkuriksi. Työ on usein hektistä, mutta Alm-Siira kertoo olevansa unelma-ammatissaan.

– Suorassa lähetyksessä on aina pieni jännitysmomentti, sillä koskaan ei voi olla ihan varma, mitä seuraavaksi tapahtuu. Yllätyksellisiä tilanteita sattuu onneksi harvoin, mutta työ itsessään on tosi antoisaa.

Alm-Siira huomauttaa, että käytännössä katsoja näkee tv-lähetyksessä vain pienen murto-osan siitä, mitä uutisankkurin työhön todellisuudessa kuuluu.

– Taustalla on valtava määrä muiden ihmisten tekemää työtä, jonka minä tuon lähetyksessä esiin. Taustatyö on tosi keskustelevaa ja kokoustamme monta kertaa päivässä. Lisäksi kirjoitan sähkeitä ja muokkaan niitä lähetykseen sopiviksi.

Uutisankkurin ja toimittajan työssä saa usein tiedon asioista ihan ensimmäisten ihmisten joukossa. ”Pidän siitä, että pysyn kartalla maailman tapahtumista”, Kirsi Alm-Siira sanoo.

Uutisankkurin ja toimittajan työssä saa usein tiedon asioista ihan ensimmäisten ihmisten joukossa. ”Pidän siitä, että pysyn kartalla maailman tapahtumista”, Kirsi Alm-Siira sanoo.

Aina työ ei ole helppoa, sillä isot uutistapahtumat menevät joskus ihon alle.

– Etenkin silloin, kun ensin uutisoimme pitkään koronasta ja heti sen perään uutisiin iski Ukrainan sota, tuli tosi avuton olo. Vaikeista aiheista raportoiminen herättää usein ristiriitaisia tunteita: minähän vain raportoin näistä asioista, mikä oikeus näistä tapahtumista on silloin ahdistua, Alm-Siira pohtii.

Onnistumisen hetkiä tulee onneksi vastaan usein.

– Monesti ne ovat pieniä juttuja. Joskus saamme haastateltavan puhelimen päähän vasta pari minuuttia ennen h-hetkeä, enkä ole ehtinyt suunnitella kysymyksiä lainkaan valmiiksi. Tällaisistakin tilanteista selvitään lopulta yleensä kunnialla.

Sisulla valmiiksi

Vaikka Alm-Siiran toimittajanura on ollut nousujohteessa alusta saakka, alkoi kesken jäänyt tutkinto lopulta kismittää. Kun tradenomiopintojen aloituksesta oli kulunut useampi vuosi, Alm-Siira päätti palata koulunpenkille.  

– Katsoin, kun lasteni isä viimeisteli väitöskirjaansa ja sisuunnuin. Ajattelin, että kyllä minäkin saan yhden tutkinnon valmiiksi.

Elettiin 2000-luvun alkua, eikä opintoja voinut suorittaa vielä etänä. Koska Alm-Siira asui ja työskenteli Helsingissä, tutkintoon kuuluvat kurssit oli suoritettava Helsingissä ja hyväksiluettava Satakunnassa. Päänvaivaa aiheutti myös se, että opintosuunnitelmat ja kurssien sisällöt olivat ehtineet muuttua.

– Suurin osa jo suoritetuista kursseista oli ehtinyt vanhentua. Opin tästä sen, että jos opiskelu kiinnostaa, ei kannata tehdä, kuten minä tein. Opinnot kannattaa tehdä loppuun nopeasti, Alm-Siira nauraa.

”Jatko-opiskelu voisi kiinnostaa. Ylempi AMK-tutkinto avaisi enemmän ovia työelämässä.”

Uutisankkurin työ pitää yhä otteessaan, eikä Alm-Siira haaveile uranvaihdosta.

– Jatko-opiskelu voisi sen sijaan kiinnostaa. Ylempi AMK-tutkinto avaisi enemmän ovia työelämässä, mutta erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja on tarjolla niin paljon, etten osaa oikein päättää mihin lähtisin.

Teksti: Pi Mäkilä, Kuvat: Sabrina Bqain


3 Nopeaa

Vinkkisi toimittajaksi aikovalle?

Panosta suomen kielen taitoon. Toimittajaksi voi tulla hyvin monenlaisesta taustasta, eikä tutkintonimikkeellä ole periaatteessa väliä. Kielitaidolla on, joten toimittajaksi aikovan kannattaa lukea ja kirjoittaa paljon. Muista, että harva aloittaa työt pääuutisten teosta. Itse kirjoitin ensimmäiset juttuni Noormarkussa ilmestyneeseen Uutismarkkuun.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Harrastan urheilua ja kuntoilua: käyn salilla, hiihdän ja lenkkeilen. Lisäksi ohjaan ryhmäliikuntatunteja ja teen juontokeikkoja oman yritykseni kautta. Tyttäreni harrastavat tanssia, joten viikonloput kuluvat usein kisamatkoilla ja treeneihin kuskatessa.

Mitä taitoja tradenomitutkinto antoi nykyiseen työhösi?

Kävin aikanaan ison määrän erilaisia kirjoittamiseen ja esiintymistaitoon liittyviä kursseja AMK:ssa. Inhosin ensin laskentatoimen kursseja ja ajattelin, etten tarvitse siellä opittuja taitoja mihinkään. Olin väärässä. Kurssit valmistelivat ymmärtämään kirjanpidon lainalaisuuksia. Näiltä kursseilta olen saanut paljon eväitä pienen firmani taloudenpitoon.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Nämä ovat yleisimmät tasa-arvoasiat, jotka vaativat muutosta

5 vinkkiä palautumiseen

Perhevapaakirjaukset teknologiateollisuuden työehtosopimukseen

Tule osaksi Suomen suurinta tradenomiyhteisöä: liity jäseneksi!

Lisää aiheesta: Uratarinat

Työ kenttämyynnissä kuljettaa tradenomi Jarno Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen

Jarno Pynttärin työura on hyppinyt kiinnostavasta tehtävästä toiseen. Tämänhetkinen pesti LEGO Groupin kenttämyynnissä kuljettaa Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen.

Lue lisää

Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta

Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?

Lue lisää

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.

Lue lisää

Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.

Lue lisää

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!

Lue lisää