Kohti mielekästä työuraa - Näin laadit oman työelämäsi strategian

13.1.2025 | Ura

Moni mentorointiini osallistuva kipuilee, miten varmistaa mielekäs työelämä. Yksi vuosien varrella toimivaksi havaittu työkalu on oman työelämän strategian laatiminen. Sen on syytä olla sekä hirvittävän kiehtova, että riittävän konkreettinen toteutuakseen. Jaan nyt Työelämäkorjaamon lukijoille parhaat ammattimentorin vinkkini kunkin oman strategian rakentamiseksi. Laajemmin aiheeseen voit tutustua lukemalla Ihmisjohtaja-kirjani.

Strategian rakentelussa kannattaa lähteä liikkeelle samoin kuin organisaatiot tekevät – luomalla selkeä ja aidosti omannäköinen suunnitelma.

Ammattimentorin vinkit oman työelämän strategian laatimiseksi

1. Itsetuntemus ja arvot: peruspilarit

Ensimmäinen askel on itsetuntemus. Tunnista vahvuutesi ja intohimosi kohteet, jotka ohjaavat valintojasi. On myös tärkeää määrittää arvot, jotka kertovat sinulle kaikkein tärkeimmistä työelämän peruselementeistä. Arvojen määrittelyssä auttaa syvällinen itsereflektointi. Arvojen määrittelyssä voi auttaa tähänastisen työelämän huippuhetkien ja toisaalta vaikeimpien paikkojen reflektointi. Mikä merkitys arvoillasi tilanteessa oli, tai toisaalta niiden toteutumattomuudella? Miten sanallistat omat ydinarvosi,kuten: rehellisyys, vapaus, oikeudenmukaisuus, kasvu? Kannustan valitsemaan enintään kolme keskeistä arvoa.

2. Missio: työelämäsi tarkoitus

Missio on se, mitä haluat saavuttaa työlläsi, keiden kanssa, keitä varten ja miksi. Se voi olla esimerkiksi: "Autan vastavalmistuneita tradenomeja löytämään urapolkunsa coachingin keinoin.” 

3. Visio: Inspiroiva suunnannäyttäjä

Visio on sinun pitkän aikavälin inspiroiva näkymäsi, joka saa hyvällä tavalla hirvittää. Jos visio tuntuu neutraalilta, kannustan ajattelemaan isommin! Napakka visio on usein toimivin ja helpoin muistaa.

4. Aseta tavoitteet, hahmottele vaiheet

Aseta itsellesi mielekkäät, selkeät, mitattavat tavoitteet, jotka tukevat arvojasi, missiotasi ja visiotasi. Tavoitteiden tulisi olla myös riittävän joustavia, jotta ne voivat pysyä saavutettavina yllättävissäkin käänteissä.

5. Toimintasuunnitelma: vie strategia käytäntöön

Laadi strategian oheen myös itsellesi käyttökelpoinen toimintasuunnitelma, joka sisältää vaiheittaisia askeleita uratavoitteidesi saavuttamiseksi. Muista välietappien merkitys ja pientenkin saavutusten juhlistaminen.

6. Arviointi: tarkista edistymisesi

Varaa säännöllisesti aikaa strategiasi arvioimiseen. Tukeudu tarpeen mukaan kanssakulkijoihin - vaikkapa kollegaan, ystävään tai vaikkapa mentoriin. Pidä strategia tiiviisti mukanasi, tulevat mielekkäät vaiheet varmistaen.

Henkilökohtainen työelämästrategia on parhaimmillaan arvokas työkalu, joka ohjaa sinua kohti uudenlaista työn merkityksellisyyttä. Kun saat sen yhdistettyä yllättävään karuselliin, jota myös arjeksi kutsutaan, saatat olla jo yllättävän pitkällä!

Uskallusta ja iloa työelämäsi kaikkiin vaiheisiin.

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista. 

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. 

Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen - ajattelua unohtamatta - on pääosassa syksyllä Helsingin seudun kauppakamarin julkaisemassa tietokirjassa Ihmisjohtaja

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat

Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - Työelämän kirjoittamattomat säännöt ja normit

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tunnista kutsumuksesi uramuotoilun avulla

Kirkasta urapolkuasi uravuosihuollon avulla

Mitä menestys tarkoittaa juuri sinulle?

Lisää aiheesta: Ura

Näin teet ideasta totta

Hyvä ammatillinen idea on tuottava ja sellainen, jonka toteuttamiseen oma osaaminen riittää. Itselle merkityksellistä ideaa jaksaa puskea eteenpäin myös silloin, kun tulee mutkia matkaan.

Lue lisää

Miten liitto auttaa irtisanottua?

Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.

Lue lisää

Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?

Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.

Lue lisää

Mistä apua työnhakuun?

Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.

Lue lisää

Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi

Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!

Lue lisää