Kuinka hyödyntää tekoälyä työnhaussa?

9.1.2024 | Ura

Kysymys, joka yhä useammin uravalmentajalta kysytään, on se, voiko työhakemuksen kirjoittaa tekoälyn avulla? Vastaan yleensä kysymykseen, että tekoäly kyllä osaa kirjoittaa ihan kivoja hakemuksia, mutta ei se työnhaussa onnistumisen kannalta välttämättä fiksua ole.

Kysytäänpä asiasta tekoälyltä itseltään. Miten ChatGPT näkee tekoälyn roolin työnhaussa ja annetaan sille välissä kirjoitusvastuu.

"Yksinkertaisimmillaan se voi tarkoittaa sitä, että työnhakijat voivat käyttää tekoälypohjaisia sovelluksia ja algoritmeja apunaan etsiessään työpaikkoja. Nämä sovellukset voivat auttaa kartoittamaan sopivia työmahdollisuuksia ja ehdottaa hakijoille avoimia työpaikkoja.

Toisaalta rekrytoijat voivat hyödyntää tekoälyä arvioidakseen hakemuskirjeitä ja CV:itä. Tekoäly voi automaattisesti seuloa hakemuksia ja poimia esiin parhaat ehdokkaat tietyin kriteerein. Lisäksi se voi auttaa rekrytoijia luomaan persoonallisuusprofiileja ja arvioimaan hakijoiden sopivuutta organisaation kulttuuriin."

Tekoälyn hyödyt ja haitat työnhaussa

Tekoäly ei siis suoranaisesti kannusta käyttämään itseään hakemusten kirjoittamiseen. Sen sijaan se tarjoaa itseään vaihtoehdoksi erilaisten mahdollisuuksien kartoittamiseen. Kuulostaa hyvältä, mutta kysytäänpä hieman tarkemmin. Mitä hyötyjä ja haittoja ChatGPT löytää tekoälyn käytöstä työnhaussa? 

"Hyödyt tekoälyn käytöstä työnhaussa

Tehokkuus: Tekoälypohjaiset työnhakuohjelmat voivat säästää hakijoiden aikaa ja vaivaa, sillä ne voivat tarjota räätälöityjä työpaikkasuosituksia nopeasti ja tarkasti.

Objektiivisuus: Tekoäly ei tunne ennakkoluuloja tai syrji ketään sukupuolen, iän tai muiden henkilökohtaisten tekijöiden perusteella. Se arvioi hakemuksia objektiivisesti asetettujen kriteerien perusteella.

Nopeus: Tekoäly voi prosessoida suuren määrän hakemuksia lyhyessä ajassa, mikä nopeuttaa rekrytointiprosessia.

Haitat ja haasteet

Inhimillisen kosketuksen puute: Tekoäly ei voi korvata inhimillistä vuorovaikutusta rekrytoinnissa. Ihmiset voivat tarjota arvokasta tietoa persoonallisuudesta ja taidoista, jota tekoäly ei kykene hahmottamaan.

Bias-riski: Jos tekoälypohjaiset järjestelmät perustuvat vääristyneisiin aineistoihin, ne voivat periyttää ennakkoluuloja ja vääristyneitä päätöksiä rekrytointiprosessiin.

Yksityisyyskysymykset: Tekoäly voi kerätä suuria määriä henkilökohtaista tietoa hakijoista. Tämä herättää kysymyksiä yksityisyydensuojasta ja tietoturvasta."

Tekoäly siis itsekin tunnistaa, että haasteita löytyy. Siinä missä tekoäly näennäisesti on objektiivinen ja voisi ajatella sen toimivan anonyymin rekrytoinnin kumppanina on se kuitenkin aineistojensa tuote. Iso osa datamassasta, jota tekoälyn kouluttamiseen on tuotettu, on peräisin Yhdysvalloista. Arvot ja asenteet, joiden avulla järjestelmää on koulutettu voivatkin olla jotain muuta kuin mihin meillä on totuttu paikallisesti. 

Työnhaussakin tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä

Mikä sitten on tekoälyn oma johtopäätös asiasta?

"On selvää, että tekoälyllä on paikkansa työnhaussa. Se voi tehostaa prosessia, tehdä siitä objektiivisempaa ja auttaa hakijoita löytämään sopivia työmahdollisuuksia. Kuitenkin sen käyttöön liittyy myös riskejä, kuten bias-riski ja yksityisyydensuojaan liittyvät kysymykset. Siksi on tärkeää käyttää tekoälyä harkiten ja yhdistää se inhimilliseen arviointiin ja vuorovaikutukseen.

Lopulta tekoäly voi olla arvokas työkalu työnhaussa, mutta se ei voi korvata inhimillistä oivallusta ja intuition ja ihmisten välistä vuorovaikutusta, jotka ovat edelleen keskeisiä tekijöitä onnistuneessa rekrytoinnissa. Tekoäly voi olla apuna, mutta lopulliset päätökset ja ihmisten väliset suhteet ovat ne, jotka tekevät työpaikkojen löytämisestä ja täyttämisestä todella merkityksellisiä."

Näillä puheilla uskallan siis todeta, että sekä uravalmentajan että ChatGPT:n mielestä tekoäly on työnhaussa hyvä renki mutta huono isäntä. Mitä siis tulee alussa esitettyyn kysymykseen niin vielä tämän vuoropuhelunkin jälkeen sanoisin, että kokeile ennemmin kirjoittaa itse. Geneeriset massatuotantona syntyvät hakemukset eivät paranna työnhakusi laatua eivätkä kasvata onnistumisen mahdollisuuksia. Jos tekoäly työhaun kumppanina kiinnostaa, niin hyödyllisempää on käyttää sitä erilaisten vaihtoehtojen kartoittamiseen. Tekoäly voi tarjoa uusia vaihtoehtoja, joita ei itse ole tullut ajatelleeksi ja siltä voi kysyä ideoita, jos tuntuu ettei yhtään tiedä mistä lähteä liikkeelle.

Blogiteksti: Uravalmentaja Anu Kaasalainen, Työvalmennus Futuuri

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kokeneet uravalmentajamme auttavat sinua hakupapereiden hiomisessa ja omien vahvuuksiesi tunnistamisessa. Varaa aika uravalmennukseen!

Koulutuksessamme opit hyödyntämään tekoälyä erottuvan CV:n kirjoittamisessa. Ilmoittaudu Tekoälyn avulla timanttinen CV -webinaariin!

Tekoäly on tradenomin tukiäly.

Lisää aiheesta: Ura

Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?

Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.

Lue lisää

Mistä apua työnhakuun?

Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.

Lue lisää

Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi

Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!

Lue lisää

Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle

Headhunterin soitto voi avata aivan uudenlaisen näkymän uralle. Mutta mikä saisi headhunterin lähestymään juuri sinua?

Lue lisää

CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla

Kuinka erottua muiden hakijoiden joukosta? Miten CV:stä saa mielenkiintoa herättävän? Lue ammattilaisen vinkit!

Lue lisää