Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
6.12.2024 | Laki
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut?
Työsuhdejuristimme vastaa
Kaikkien niiden työntekijöiden, jotka ovat muutosneuvottelujen kohteena tulee olla neuvotteluissa asianmukaisesti edustettuina. Ensisijaisesti työntekijöitä muutosneuvotteluissa edustaa työehtosopimuksen perusteella valittu luottamusmies tai tämän puuttuessa työsopimuslain perusteella valittu luottamusvaltuutettu. Mikäli työpaikalla ei ole edellä mainittua henkilöstön edustajaa, työntekijöillä on mahdollisuus valita keskuudestaan pysyvä yhteistoimintaedustaja kahden vuoden toimikaudeksi.
Työntekijöillä on yhteistoimintalain mukaan muiden edustajien puuttuessa mahdollisuus valita yhteistoimintaedustaja myös vain tiettyjä muutosneuvotteluja varten. Tällaisen ad hoc -edustajan valitseminen ei useinkaan ole suositeltavaa, sillä rooliin ei liity korotettua irtisanomissuojaa.
Mikäli henkilöstö ei valitse itselleen edustajaa muutosneuvotteluihin, työnantaja voi viimesijassa täyttää yhteistoimintalain mukaisen neuvotteluvelvollisuutensa varaamalla kaikille neuvottelun piirissä oleville työntekijöille mahdollisuuden osallistua neuvotteluihin.
Joskus työnantaja saattaa ehdottaa työntekijöille, että nämä valitsevat useampia kuin yhden edustajan neuvotteluihin. Tällaiselle menettelylle ei ole estettä, mutta tällöin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että vähintään yksi työntekijöiden edustajista on valittu johonkin edellä mainituista henkilöstön edustajan tehtävistä, sillä muutoin riskinä on, että työntekijäpuoli ei ole edustettuna yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla.
Yksittäisen työntekijän kannalta selkeintä on yleensä se, että muutosneuvottelut käy työntekijöiden puolesta liiton kouluttama luottamusmies tai muu henkilöstön edustaja. Vaikka omalla työpaikalla ei tällä hetkellä olisikaan tarvetta muutosneuvottelujen käymiselle, on suositeltavaa valita luottamusmies tai luottamusvaltuutettu jo ennakoivasti, sillä muutosneuvottelukutsun tullessa henkilöstön edustajan valinnalle jää aikaa vain muutamia päiviä. Tradenomien vaikuttamisyksiköstä saa tarvittaessa apua luottamusmiehen tai luottamusvaltuutetun valitsemiseen.
Vastauksen antoi työsuhdejuristimme Jere Vuorio Tradenomi-lehdessä 4/2024. Lue lehti täällä!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?
Lisää aiheesta: Laki
Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?
Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.
Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa
Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!