Kuka hoitaa sairasta lasta työpäivän aikana?
18.6.2024 | Työelämä
Tiesitkö, että vanhemmat voivat hoitaa sairasta lasta myös samana päivänä?
Lapsen sairastuminen aiheuttaa monissa perheissä lukuisan määrän järjestelyjä. Yleensä toinen vanhemmista siivoaa kiireesti työkalenterinsa ja keskittyy lapsen hoitamiseen. Erinäisten kyselyiden ja havaintojen perusteella lasta jää kotiin hoitamaan hieman useammin synnyttävä kuin ei-synnyttävä vanhempi. Puhumattakaan yksinhuoltajista.
Laki mahdollistaa vanhemmille tilapäisen, neljän päivän hoitovapaan sairaan lapsen hoitamiseksi. Työehtosopimus määrittelee, montako päivää näistä on palkallisia. Laista ei kuitenkaan suoraan ilmene, että vanhemmilla on oikeus jakaa sairaan lapsen hoitamista myös saman päivän sisällä, kunhan hoitovapaalla ei olla samanaikaisesti.
Nykyäänkin on siis jo mahdollista jakaa sairaan lapsen hoitaminen saman päivän sisällä vanhempien kesken. Toinen voi hoitaa lasta aamupäivällä ja toinen vanhemmista puolestaan iltapäivällä.
Asiantuntijatyötä tekeville voi olla stressaavaa järjestellä pikavauhdilla työpäiväänsä uudelleen – tai pikemminkin siirtää kaikki tehtävät tuleville päiville.
Asiantuntijatyötä tekeville voi olla stressaavaa järjestellä pikavauhdilla työpäiväänsä uudelleen – tai pikemminkin siirtää kaikki tehtävät tuleville päiville. Valitettavan usein asiantuntijatyössä ei kukaan toinen hoida näitä tehtäviä vaan ne odottavat töihin palatessa muiden tehtävien ohella.
Sairaan lapsen hoitamisen jakaminen saman päivän sisällä voi helpottaa tätä stressiä, kun koko päivän töitä ei tarvitse järjestellä, vaan voi hoitaa akuuteimmat työt. Erityisesti etätyötä tekevien asiantuntijoiden kohdalla tällainen järjestely on helposti toteutettavissa ja helpottaa perhe- ja työelämän yhteensovittamista.
Esitämme, että tästä syystä lainsäädäntöä tarkennetaan tilapäistä hoitovapaata koskevan pykälän lisäkappaleella, joka selkeyttäisi jo olemassa olevaa lakia.
Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.
Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.