Kuka hoitaa sairasta lasta työpäivän aikana?
18.6.2024 | Työelämä
Tiesitkö, että vanhemmat voivat hoitaa sairasta lasta myös samana päivänä?
Lapsen sairastuminen aiheuttaa monissa perheissä lukuisan määrän järjestelyjä. Yleensä toinen vanhemmista siivoaa kiireesti työkalenterinsa ja keskittyy lapsen hoitamiseen. Erinäisten kyselyiden ja havaintojen perusteella lasta jää kotiin hoitamaan hieman useammin synnyttävä kuin ei-synnyttävä vanhempi. Puhumattakaan yksinhuoltajista.
Laki mahdollistaa vanhemmille tilapäisen, neljän päivän hoitovapaan sairaan lapsen hoitamiseksi. Työehtosopimus määrittelee, montako päivää näistä on palkallisia. Laista ei kuitenkaan suoraan ilmene, että vanhemmilla on oikeus jakaa sairaan lapsen hoitamista myös saman päivän sisällä, kunhan hoitovapaalla ei olla samanaikaisesti.
Nykyäänkin on siis jo mahdollista jakaa sairaan lapsen hoitaminen saman päivän sisällä vanhempien kesken. Toinen voi hoitaa lasta aamupäivällä ja toinen vanhemmista puolestaan iltapäivällä.
Asiantuntijatyötä tekeville voi olla stressaavaa järjestellä pikavauhdilla työpäiväänsä uudelleen – tai pikemminkin siirtää kaikki tehtävät tuleville päiville.
Asiantuntijatyötä tekeville voi olla stressaavaa järjestellä pikavauhdilla työpäiväänsä uudelleen – tai pikemminkin siirtää kaikki tehtävät tuleville päiville. Valitettavan usein asiantuntijatyössä ei kukaan toinen hoida näitä tehtäviä vaan ne odottavat töihin palatessa muiden tehtävien ohella.
Sairaan lapsen hoitamisen jakaminen saman päivän sisällä voi helpottaa tätä stressiä, kun koko päivän töitä ei tarvitse järjestellä, vaan voi hoitaa akuuteimmat työt. Erityisesti etätyötä tekevien asiantuntijoiden kohdalla tällainen järjestely on helposti toteutettavissa ja helpottaa perhe- ja työelämän yhteensovittamista.
Esitämme, että tästä syystä lainsäädäntöä tarkennetaan tilapäistä hoitovapaata koskevan pykälän lisäkappaleella, joka selkeyttäisi jo olemassa olevaa lakia.
Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla
Ammattimentorin vinkit ihmislähtöisyyden vahvistamiseen omassa työssäsi!
Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?
Työnantajan on aloitettava muutosneuvottelut jo, kun toimenpiteitä harkitaan. Muutosneuvottelut kestävät yleensä 14 päivää tai 6 viikkoa. Muutosneuvottelut voivat johtaa esimerkiksi irtisanomisiin, lomautuksiin, osa-aikaistamisiin tai työsopimuksen olennaisten ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.
Julkisella sektorilla edessä paineinen neuvottelukierros
Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevän henkilöstön työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Valmistautuminen työehtosopimusneuvotteluihin on jo käynnistynyt.
Tekoäly tietotyössä – kaikki mukaan innostavaan yhteiskehittämiseen
Tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet tunnistamalla ja näihin yhteisöllisesti tarttumalla tietotyöstä voidaan tehdä tekijöilleen mielekkäämpää, innostavampaa ja luovempaa, ja siten edistää työhyvinvointia.