Kuka päättää vuosiloman ajankohdan?

16.4.2024 | Laki

Kysy ja työsuhdejuristimme vastaa.

Kysymys: 

Vuosilomakausi lähestyy. Voinko pitää lomani minulle parhaiten sopivana ajankohtana?

Vastaus: 

Lain mukaan vuosiloma annetaan työntekijälle työnantajan määräämänä ajankohtana, elleivät työnantaja ja työntekijä keskenään sovi loman pitämisestä. Työnantajan on selvitettävä työntekijöille tai heidän edustajilleen vuosiloman antamisessa työpaikalla noudatettavat yleiset periaatteet. Ennen loman ajankohdan määräämistä työnantajan on varattava työntekijälle tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta.

Työnantajan on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon työntekijöiden esitykset ja noudatettava tasapuolisuutta lomien sijoittamisessa. Usein työpaikoilla neuvotellaankin lomista melko vapaasti ja työnantajat ottavat työntekijöiden lomatoiveet huomioon. Viime kädessä työnantajalla on kuitenkin oikeus määrätä loman ajankohta, eivätkä työntekijöiden toiveet ole työnantajaa sitovia.

Työnantajan määräysvaltaa lomien sijoittelussa rajoittaa vuosilomalain säännökset loman antamisesta. Lähtökohtana on, että vuosilomasta 24 arkipäivää on sijoitettava lomakaudelle, eli ajanjaksolle 2.5.–30.9. Muu osa lomasta, talviloma, on annettava viimeistään seuraavan lomakauden alkuun mennessä. Työnantajan tulee ilmoittaa lomasta kuukautta ennen loman alkamista. Mikäli tämä ei ole mahdollista, loma tulee ilmoittaa työntekijälle kuitenkin viimeistään kahta viikkoa ennen. Jo vahvistettu loma sitoo ja loma täytyy antaa työntekijälle sovittuna ajankohtana, ellei muusta sovita.

Näin ollen työnantaja voi määrätä vuosilomaa esimerkiksi työntekijän irtisanomisajalle, kunhan työnantaja näin tehdessään noudattaa ilmoitusaikoja ja lomakausia koskevaa sääntelyä sekä kohtelee työntekijöitä tasapuolisesti.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vuosiloma on työhyvinvointikysymys

Vuosilomalaki tulee päivittää tälle vuosituhannelle. Testaa lomatietoutesi ja voita risteilylahjakortti!

Kysyttävää vuosilomista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.

Lisää aiheesta: Laki

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.

Lue lisää

Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä

Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.

Lue lisää

Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa

Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!

Lue lisää

Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?

Työsuhteeni on päättymässä. Mitä kaikkia asioita minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Lakimuutos tepsi perusteettomiin kilpailukieltosopimuksiin – taustalla pitkä vaikuttamistyö

Lainmuutos karsi perusteettomia kilpailukieltosopimuksia ja toi korvaukset kaikille, mutta tilalle ovat hiipineet epämääräisemmät houkuttelukiellot.

Lue lisää