Kuka tukee työelämän haasteissa?
17.11.2021 | Työelämä
Kohdellaanko eri työntekijäryhmiä työpaikallasi yhdenvertaisesti ja sukupuolia tasavertaisesti? Saavatko naiset samaa palkkaa kuin miehet samoista ja yhtä vaativista tehtävistä? Keskustellaanko työpaikallasi avoimesti muutoksista etukäteen ja saatko muutoksista tietoa ajoissa? Kuunnellaanko mielipidettäsi ja otetaanko se huomioon?
Jotta näihin asioihin voidaan vaikuttaa työpaikoilla, niistä tarvitaan tietoa. Yksittäisten työntekijöiden asemaa turvaavat parhaiten henkilöstöedustajat, joilla on oikeus saada työpaikkaa koskevia tietoja. Tiedonsaantia koskevia määräyksiä on useissa eri laeissa. Työpaikoilla tiedonsaantioikeus koskee työehtosopimukseen perustuvaa luottamusmiestä, lakiin perustuvaa luottamusvaltuutettua ja työsuojeluvaltuutettua.
Valitettavasti kaikissa tilanteissa työnantajan tiedonantovelvollisuus ei kuitenkaan ole automaattinen, vaan henkilöstöedustajien on erikseen pyydettävä tietoja. Yhteistoimintalain osalta työntekijöiden lukumäärä vaikuttaa tiedonantovelvollisuuteen, mutta osa pykälistä koskee yksittäistä työntekijääkin.
Jos työehtosopimuksessa ei ole sovittu mitään tiedonsaannista tai alalla ei ole työ- tai virkaehtosopimusta, oikeudet määräytyvät pelkästään lain mukaan. Tällöin henkilöstöllä ei ole esimerkiksi luottamusmiestä tukenaan. Lain perusteella valitun luottamusvaltuutetun tiedonsaantioikeus on suppeampi kuin luottamusmiehellä.
Me Tradenomeissa edistämme tavoitetta henkilöstöedustajien laajemman tiedonsaannin lisäämiseksi, jotta esimerkiksi ns. selittämättömät palkkaerot tunnistettaisiin työpaikoilla paremmin. Tilastojen valossa henkilöstöedustajan on helpompi tarttua aiheeseen, kun hänellä on käytettävissään palkkatiedot ammattiryhmittäin eriteltynä. Yksittäisen työntekijän palkkatietoja hän saa vain asianomaisen luvalla ja työntekijäryhmästä, jos on syytä epäillä sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää. Oman palkan oikeudenmukaisuuteen on vaikea puuttua ilman tukea – mutta kukaan ei kuitenkaan voi estää työpaikoilla avointa keskustelua palkoista.
Paikallisesta sopimisesta puhutaan julkisuudessa paljon. Sillä tarkoitetaan pääasiassa sitä, että esimerkiksi luottamusmies sopii asioista työpaikkatasolla työnantajansa kanssa. Laissa tai työ- tai virkaehtosopimuksissa on erikseen määritelty, mistä asioista voidaan työpaikkatasolla sopia. Joka tapauksessa paikallinen sopiminen edellyttää sopimuskumppaneiden tasavertaisuutta. Se rakentuu osapuolten väliselle luottamukselle, työpisteiden tuntemukselle ja yhteisesti hyväksytylle tilastotiedolle. Ilman avointa tiedonsaantia ei päästä aitoon paikalliseen sopimiseen.
Meille paikallisen sopimisen edistäminen on mahdollista, kunhan se toteutetaan työ- tai virkaehtosopimusten kautta. Siitä saadaan raamit sopimiselle, joka edellyttää luottamusta ja yhdenvertaista neuvotteluasemaa. Ilman näitä on mahdotonta parantaa meille tärkeitä kysymyksiä työelämässä. Käynnissä olevalla neuvottelukierroksella on syytä tarttua muun muassa asiantuntijatehtävissä työskentelevien työntekijöiden mahdollisuuteen vaikuttaa omiin työaikoihinsa ja työntekemistapoihin.
Jäsenkyselyssämme korostuivat myös lomarahan säilyttäminen ja perhevapaiden palkallisuus sopimusten ytimessä. Näiden aiheiden käytännön toteuttamisessa työ- ja virkaehtosopimuksilla on valtava rooli.
Työpaikat tarvitsevat aktiivista osallistumista ja avointa keskustelua, mutta myös virallisia henkilöstöedustajia, jotta ongelmakohtiin voidaan tarttua. Haluaisitko sinä kehittää oman työpaikkasi toimintaa, edistää avointa ilmapiiriä ja innostaa kollegasi keskustelemaan organisaatiollesi tärkeistä asioista?
Lue myös:
Työehtosopimus turvaa riittävän vapaa-ajan
Työehtosopimus takaa palkan myös perhevapaan tai sairauden aikana
Miten työehtosopimus vaikuttaa palkkaukseen?
Työehtosopimusneuvotteluiden ABC
Harri Westerlund
Erityisasiantuntija, julkinen sektori, luottamusmiestoiminta
040 839 5909
harri.westerlund@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.
Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.