Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi

23.8.2024 | Ura

Lomien jälkeen asiantuntijoiden yksilömentoroinneissa nousee usein esiin tuttu teema: olisiko minusta esihenkilöksi, riittääkö kokemus? Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella uudenlaista roolia? Lohdutan epäröiviä muistuttamalla, että kukaan ei synny valmiiksi esihenkilöksi. Jokainen johtaja on joskus ollut juuri siinä tilanteessa, jossa sinä nyt olet. Siksi kannustan rohkeuteen uuden edessä!

Tunnista ja nujerra huijarisyndrooma

Huijarisyndrooma on tuttu tunne monille ihmisille, jotka harkitsevat siirtymistä esihenkilörooliin. Ajatus, jonka mukaan et olisi tarpeeksi hyvä, on inhimillinen ja usein perusteeton. Tärkeää on tunnistaa huijarisyndrooma ja ymmärtää, ettei se välttämättä heijasta todellisuutta. Johtajuus on taito, jota voi oppia – ja useimmiten sitäkin taitoa opitaan parhaiten tekemällä.

Johtajuus on taito, jota voi oppia.

Ajoituksen merkityksestä - miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta?

Jos sinulla ei ole vielä paljoa tai lainkaan esihenkilökokemusta, älä huoli – tämä voi olla jopa etu. Työnantajat arvostavat usein tuoretta näkökulmaa ja oppimishalua. Sinulla ei ehkä ole vielä vakiintuneita toimintatapoja, mutta tämä tarkoittaa myös sitä, että sinulla ei ole sellaisia pinttyneitä rutiineja, jotka eivät sovi organisaatioon tai tue sen kulttuuria. Tärkeää on pystyä osoittamaan valmius ja kiinnostus oppia ja omaksua uusia toimintamalleja, jotka tukevat sekä omaa että organisaation onnistumista.

Vinkit esihenkilötehtävien hakemiseen - näillä vinkeillä uuteen rooliin! 

1. Tunnista ja korosta vahvuuksiasi

Listaa ydinvahvuutesi ja taidot, jotka ovat tehneet sinusta taitavan asiantuntijan. Pohdi, miten nämä taidot voisivat olla hyödyksi myös esihenkilöroolissa. Korosta vahvuuksia työhakemuksessasi ja tuo esiin, miten aiot hyödyntää niitä esihenkilönä.

2. Ilmaise selkeästi kiinnostuksesi

Ilmaise niin arkisissa kohtaamisissa kuin työhakemuksissasikin selkeästi, miksi haluat siirtyä esihenkilöksi. Korosta kehittymishaluasi ja tuo esiin, miten olet valmistautunut tähän rooliin. Kerro rohkeasti haastattelussa motivaatiostasi siirtyä esihenkilörooliin ja perustele, miksi olet sopiva henkilö kyseiseen tehtävään.

3. Kehitä osaamistasi oikeaan suuntaan

Hakeudu aktiivisesti johtajuuskoulutuksiin tai -valmennuksiin. Tämä osoittaa sekä itsellesi että muille, että haluat kehittyä toivomaasi suuntaan myös käytännön tekojen kautta. Muista myös päivittää esimerkiksi LinkedIn-profiilisi osaamisesi ja kiinnostuksenkohteittesi osalta.

4. Hanki ja hyödynnä mentorointia

Etsi itsellesi mentori, jolla on kokemusta esihenkilötyöstä. Mentori voi tarjota arvokasta ohjausta ja tukea. Osoita aktiivisuutesi myös verkostoitumalla ihmisiin, joilta voit saada hyödyllisiä vinkkejä ja kannustusta. 

5. Tartu vastuuseen

Ota vastaan tilaisuuden tullen vastuullisia rooleja projekteissa tai tiiminvetäjänä. Tämä antaa konkreettista kokemusta johtajuudesta, jonka voit myös tuoda esiin työnhaussa. Kerro hakemuksissasi ja haastatteluissa konkreettisesti, miten olet jo osoittanut johtajuutta nykyisessä roolissasi. Muista myös, että johtamiskokemus on voinut karttua myös muualla kuin työpaikalla, esimerkiksi harrastuksissa tai erilaisissa luottamusrooleissa.

6. Pyydä ja hyödynnä palautetta

Pyydä säännöllisesti palautetta kollegoiltasi ja käytä sitä oman kehityksesi tukena. Kerro työnantajalle, miten olet hyödyntänyt saamaasi palautetta kehittyäksesi.

Lopuksi – tuumasta toimeen!

Älä odota täydellistä hetkeä, sillä sitä ei tule kenties koskaan. Jos sinussa palaa halu kehittyä ja kantaa lisää vastuuta, kannustan ottamaan rohkeasti seuraavat askeleet. Monet organisaatiot tarvitsevat uusia näkökulmia ja vastuunkantajia, jotka ovat valmiita oppimaan ja kasvamaan.

Paljon onnea matkallesi kohti johtajuutta!

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. 

Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen - ajattelua unohtamatta - on pääosassa syksyllä Helsingin seudun kauppakamarin julkaisemassa tietokirjassa Ihmisjohtaja. Tutustu tulevaan kirjaan ja ennakkotilaa se omistuskirjoituksella täältä.

AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA

Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja

5 vinkkiä ihmislähtöiseen muutosjohtamiseen

Sinua voisi kiinnostaa myös

Testaa, kuinka ihmislähtöinen johtaja olet!

Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle

Haku Tradenomien seuraavaan mentorointiohjelmaan alkaa 9.9.2024. Lue mentoroinnista!

Pohdi uravalmentajan kanssa, mistä osaamisesta voisi olla hyötyä esihenkilötehtävässä ja kuinka sanoitat osaamistasi. Tutustu henkilökohtaiseen uravalmennukseen!

Lisää aiheesta: Ura

Miten liitto auttaa irtisanottua?

Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.

Lue lisää

Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?

Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.

Lue lisää

Mistä apua työnhakuun?

Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.

Lue lisää

Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle

Headhunterin soitto voi avata aivan uudenlaisen näkymän uralle. Mutta mikä saisi headhunterin lähestymään juuri sinua?

Lue lisää

CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla

Kuinka erottua muiden hakijoiden joukosta? Miten CV:stä saa mielenkiintoa herättävän? Lue ammattilaisen vinkit!

Lue lisää