Kunta etätyön ja -opiskelun mahdollistajana

8.4.2025 | Työelämä

Asiantuntijatyö on siirtynyt pysyvästi osittaiseksi etätyöksi. Samalla myös verkossa tapahtuva opiskelu ja osaamisen kehittäminen on yleistynyt merkittävästi. Muutos on avannut uusia mahdollisuuksia työn ja opiskelun joustavampaan järjestämiseen, mutta se on tuonut mukanaan myös haasteita. Oma koti ei välttämättä ole, ainakaan aina, paras mahdollinen paikka tehokkaalle työskentelylle tai opiskelulle.

Kunta tukemassa etätyötä ja opiskelua

Kunnilla on mahdollisuus vastata muuttuneeseen tarpeeseen tarjoamalla asukkailleen tiloja työskentely- ja opiskelukäyttöön. Esimerkiksi kirjastojen roolia voisi kehittää tukemaan paremmin etätyötä ja -opiskelua tarjoamalla rauhallisia työskentelytiloja, luotettava internetyhteys sekä muita tukipalveluita. Etätyön yleistyminen on myös vapauttanut kuntien omista toimipisteistä tiloja, kun kunnan työntekijät ovat siirtyneet osittain työskentelemään etänä. Lisäksi kunnilla saattaa olla tyhjillään olevia kiinteistöjä, jotka voitaisiin valjastaa asukkaiden käyttöön työskentelyyn ja opiskeluun.

Näiden tilojen hyödyntäminen joustavasti asukkaiden tarpeisiin olisi askel kohti yhteisöllisempää ja palvelulähtöisempää kuntaa. Samalla kunnat voisivat profiloitua modernien työskentely- ja oppimisympäristöjen tarjoajina, mikä houkuttelisi myös uusia asukkaita ja elinvoimaa alueelle. 

Joustava työelämä kuntien kilpailuetuna

Etätyömahdollisuudet ovat yhä tärkeämpi tekijä asiantuntijoiden rekrytoinnissa sekä henkilöstön hyvinvoinnin ja motivaation ylläpitämisessä. Moni työnhakija arvostaa etätyömahdollisuuksia, ja jo kunnan palveluksessa olevat saattavat etätyön rajoitusten vuoksi harkita työpaikan vaihtamista.

Kaikkea työtä ei tietenkään ole mahdollista tehdä etänä, ainakaan joka päivä. Etätyön mahdollistamisessa tulee kuitenkin huomioida yhdenvertaisuus. Kunnissa tulee luoda yhdessä henkilöstön kanssa yhteiset pelisäännöt, joilla turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet etätyöskentelyyn työtehtävien sen salliessa.

Kunta suunnannäyttäjänä työelämän ja opiskelun muutoksessa

Kuntavaalien alla on syytä pitää esillä työelämän ja osaamisen kehittämisen muuttuvat tarpeet sekä kuntien rooli niiden tukemisessa. Moderni kunta voi toimia suunnannäyttäjänä uudenlaisen joustavan ja nykyaikaisen työelämän rakentajana ja mahdollistajana, sekä henkilöstölleen että asukkailleen.

Kuntavaalit

Kunta- ja aluevaalien varsinainen vaalipäivä on 13.4.2025. Tutustu vaalitavoitteisiimme ja ehdolla oleviin tradenomeihin vaalisivullamme.

Tutustu tavoitteisiimme ja ehdokkaisiin!
Kuntavaalit

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat

Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Lue lisää

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus

Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Lue lisää

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa

Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Lue lisää

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen

Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Lue lisää

Näin tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla

Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin. Miten tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla?

Lue lisää