Lomarahavapaa

11.4.2024 | Laki

Lomarahan vaihtaminen vapaaksi

Lomaraha ei ole työntekijän lakisääteinen oikeus vaan perustuu joko työsuhteessa noudatettavaan työehtosopimukseen tai työnantajan noudattamaan käytäntöön. Kuten lomaraha myös lomarahan vaihtaminen vapaaksi perustuu yleensä joko työehtosopimukseen tai käytäntöön. Lomarahasta tai sen vaihtamisesta vapaaksi ei ole säädetty laissa.

Jos työsuhteessa maksetaan lomarahaa, on monissa työehtosopimuksissa annettu mahdollisuus sopia lomarahojen vaihtamisesta vapaaksi. Näin ollen tarkempia sääntöjä lomarahan vaihtamisesta vapaaksi tulisi tarkistaa sovellettavasta työehtosopimuksesta. Lomarahavapaasta voidaan sopia myös silloin, kun lomaraha perustuu työpaikalla noudatettavaan käytäntöön. Tässä tapauksessa on suositeltavaa, että työpaikalla on sovittu kirjallisesti mahdollisuudesta vaihtaa lomarahaa vapaaksi. Sopimuksesta tulisi ilmetä, millä tapaa ja miten paljon lomarahaa voi vaihtaa vapaaksi, miten lomarahavapaiden ajankohdasta sovitaan ja mitä vapaille tapahtuu työsuhteen päättyessä.

Lomaraha on pääsääntöisesti 50 % vuosilomapalkasta. Näin ollen lomarahavapaiden määrän voidaan laskea olevan 50 % vuosilomapäivien määrästä.

Esimerkki lomarahan laskemisesta

Työntekijälle on kertynyt 24 kesälomapäivää ja hän haluaa vaihtaa lomarahan vapaaksi. Lomarahavapaa on 24 x 50 % = 12 päivää.

Lomarahavapaan ajalta työntekijälle maksetaan normaalia palkkaa. Jos siis työntekijä käyttää esimerkiksi kesäkuussa 12 lomarahavapaapäivää ja on muutoin normaalisti töissä, hänelle maksetaan normaali kuukausipalkka 12 vapaapäivästä huolimatta.

 

Sinua voisi kiinnotaa myös

Vuosiloma on työhyvinvointikysymys

Kuluttavatko lauantait lomaa?

Vuosilomalaki kaipaa päivittämistä - katso ratkaisumme!

Onko sinulla erimielisyyttä työnantajasi kanssa loman pituudesta tai sijoittelusta? Ota yhteyttä työsuhdeneuvontaamme!

Lisää aiheesta: Laki

Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?

Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.

Lue lisää

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.

Lue lisää

Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä

Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.

Lue lisää

Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa

Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!

Lue lisää

Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?

Työsuhteeni on päättymässä. Mitä kaikkia asioita minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? Lue juristin vastaus!

Lue lisää