Meillä ei ole henkilöstön edustajaa, kuten luottamusmiestä. Mihin sellaista tarvitaan, pitäisikö sellainen olla ja miten luottamusmies valitaan?
Työsuhdejuristimme vastaa
Luottamusmiehellä tarkoitetaan työntekijöiden työehtosopimuksen perusteella keskuudestaan valitsemaa henkilöstön edustajaa. Luottamusmies valitaan vaaleilla. Luottamusmiehen tehtävänä on työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvien työntekijöiden edustajana toimiminen. Hän sekä kollektiivisesti edustaa työntekijöitä työlainsäädännön ja työehtosopimuksen soveltamista koskevissa asioissa että auttaa yksittäisiä työntekijöitä. Lisäksi luottamusmies edistää työnantajan ja työntekijöiden välisiä suhteita ja ylläpitää hyvää neuvotteluyhteyttä.
Luottamusmies hoitaa edustamisen lomauttamista tai irtisanomisia edeltävissä ennakkoselvityksissä, kuulemisissa ja yt-lain mukaisissa neuvotteluissa. Työrauhan takaamiseksi luottamusmiehellä on irtisanomissuoja. Hän siis uskaltaa ottaa esille sellaisia asioita, joita muut saattavat arastella.
Luottamusmiehelle maksetaan yleensä työehtosopimuksen perusteella luottamusmieskorvausta. Luottamusmies saa koulutusta liitoltaan ja neuvottelujärjestöltä (JUKO tai YTN). Koulutuksen ajalta korvataan yleensä ansionmenetys riippuen työehtosopimuksesta.
Työntekijät, joilla ei ole työehtosopimuksessa tarkoitettua luottamusmiestä, voivat valita keskuudestaan luottamusvaltuutetun. Luottamusvaltuutetun tehtävät ja toimivalta säädetään työlainsäädännössä. Lisäksi työntekijät voivat erikseen enemmistöpäätöksin valtuuttaa luottamusvaltuutetun edustamaan heitä valtuutuksessa määrätyissä työsuhteita ja työoloja koskevissa asioissa. Myös luottamusvaltuutetulla on irtisanomissuoja. Luottamusvaltuutetulla on oikeus saada laissa tarkoitettujen tehtävien hoitamiseksi tarpeelliset tiedot sekä riittävästi vapautusta työstään. Työnantajan on korvattava tästä aiheutuva ansion menetys.
Jokaisella työpaikalla tulisi olla valittuna henkilöstön edustaja - joko luottamusmies tai luottamusvaltuutettu. Jos henkilöstön edustajaa ei ole valittuna, joutuu jokainen hoitamaan asioitaan yksin ja ilman irtisanomissuojaa. Erityisen hankalaa tämä on muutosneuvottelutilanteissa, joihin tulisikin vähintään valita yhteistoimintaedustaja, jos luottamusmiestä- tai valtuutettua ei ole valittuna.
Miksi luottamusmies on tärkeä juuri nyt?
1. Henkilöstön edustaja kannattaa valita työpaikalle
Työelämässä tapahtuu ja jokaiselle työpaikalle tulisikin viimeistään tässä kohtaa valita luottamusmies tai luottamusvaltuutettu. Hyvät neuvottelusuhteet työnantajaan auttavat vaikeiden aikojen yli. Tradenomit neuvoo siinä, miten henkilöstön edustaja valitaan.
2. Henkilöstön edustajilla on irtisanomissuoja
Työnantaja saa irtisanoa luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun henkilöön liittyvällä irtisanomisperusteella vain, jos niiden työntekijöiden enemmistö, joita luottamusmies tai luottamusvaltuutettu edustaa, antaa siihen suostumuksensa. Työnantaja saa irtisanoa luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun työsopimuksen tuotannollis-taloudellisilla perusteilla vain, jos luottamusmiehen tai luottamusvaltuutetun työ päättyy kokonaan, eikä työnantaja voi järjestää hänelle hänen ammattitaitoaan vastaavaa tai hänelle muutoin sopivaa työtä tai molempien sopijapuolten kannalta tarkoituksenmukaisesti ja kohtuullisesti kouluttaa häntä muuhun työhön.
3. Vuonna 2025 tapahtuu – seuraa tiedotusta lakimuutoksista
Me Tradenomit ja keskusjärjestömme Akava tiedotamme lainsäädäntöhankkeista ja lakimuutoksista. Lisäksi luottamusmiehet saavat koulutusta myös lakimuutosten osalta neuvottelujärjestöjemme (JUKO ja YTN) kautta.
Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Salla Viitanen Tradenomi-lehdessä 1/2025. Lue lehti täällä.
Kiinnostuitko?
Työpaikoilla jäseniämme edustavat mm. työehtosopimusten mukaiset luottamusmiehet, sekä lainsäädännön mukaiset luottamusvaltuutetut ja työsuojeluvaltuutetut. Kutsumme heitä tuttavallisemmin henkilöstön edustajiksi. Mitä henkilöstön edustaja tekee? Mihin henkilöstön edustaja voi vaikuttaa?
Lue lisää henkilöstön edustamisesta täällä!