Mitä laki sanoo nollatuntisopimuksista ja tarvittaessa töihin kutsuttavan oikeuksista?
3.5.2023 | Laki
KYSY JA TYÖSUHDEJURISTIMME VASTAA.
Kysymys
Onko sallittua tehdä työsopimuksia, joissa työajaksi sovitaan 0–37,5 tuntia viikossa?
Vastaus
Vaihtelevaa työaikaa säädellään 1.8.2022 voimaan tulleiden työsopimus- ja työaikalain muutosten myötä aikaisempaa tarkemmin, jotta työntekijän suoja toteutuisi. Vaihtelevaa työaikaa koskevalla ehdolla tarkoitetaan työaikajärjestelyä, jossa työntekijän työaika määrättynä ajanjaksona vaihtelee työsopimuksen mukaisen vähimmäismäärän ja enimmäismäärän välillä (”nollatuntisopimus”), taikka työaikajärjestelyä, jossa työntekijä sitoutuu tekemään työnantajalle työtä erikseen työhön kutsuttaessa (”tarvittaessa töihin kutsuttavat työntekijät”).
Työnantajan aloitteesta vaihtelevasta työajasta voidaan sopia vain, jos työvoiman tarve aidosti vaihtelee. Jos työnantajalla on tiedossa, että tarve työlle on esimerkiksi 20–25 tuntia viikossa, työajaksi ei saa sopia vain 10–25 tuntia. Työnantajan on oma-aloitteisesti 12 kuukauden välein tarkasteltava toteutuneiden työtuntien määrää ja työvoiman tarvetta. Jos tarkastelu osoittaa, että työsopimuksessa sovittu vähimmäistyöaika olisi määriteltävissä korkeammaksi, työaikaehtoa on muutettava vastaamaan tarkastelun tulosta. Lain voimaantullessa voimassa olevissa työsuhteissa on tehtävä ensimmäinen tarkastelu 1.8.2023 mennessä.
Työnantaja saa määrätä sovitun alarajan verran tunteja, ja työntekijän täytyy suostua tekemään tämä määrä.Vähimmäistuntimäärän ylittävien työtuntien tekemistä työnantaja ei voi yksipuolisesti määrätä, vaan työntekijän on annettava tähän suostumuksensa. Vaihtelevaa työaikaa tekevä työntekijä voi antaa suostumuksensa kutakin kertaa varten erikseen tai lyhyehköksi ajaksi kerrallaan, olipa kyse työvuoron merkitsemisestä työvuoroluetteloon tai lisätyön teettämisestä. Suostumus lähtökohtaisesti tarvitaan, vaikka työntekijä olisikin sitoutunut työsopimuksessaan lisätyön tekemiseen. Lisäksi työsopimuslaissa on vaihtelevaa työaikaa tekevää työntekijää koskevia erityissäännöksiä, jotka liittyvät sairausajan palkkaan ja irtisanomisajan palkan määräytymiseen.
Vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Viivi Osala Tradenomi-lehdessä 1/2023.
Kysyttävää työsopimuksesta? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.
Lisää aiheesta: Laki
Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?
Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.
Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.