Mitä tulee ottaa huomioon, jos jää opintovapaalle?
15.12.2021 | Laki
Kysy ja työsuhdejuristimme vastaa.
Kysymys:
Harkitsen jäämistä noin vuoden mittaiselle opintovapaalle. Mitä minun tulee ottaa huomioon vapaasta sopiessani?
Vastaus:
Työntekijällä on, laissa säädetyin rajoituksin, oikeus saada opintovapaata yhteensä enintään kaksi vuotta viiden vuoden aikana, jos palvelussuhde samaan työnantajaan yhdessä tai useammassa jaksossa on kestänyt yhteensä vähintään vuoden. Opintovapaasta sopiessa työntekijällä tulee olla tieto tulevasta opiskelupaikasta. Lisäksi on tärkeää selvittää oikeus aikuiskoulutustukeen. Työllisyysrahasto antaa tietoja aikuiskoulutustuen edellytyksistä ja hakemisesta.
Opintovapaa on haettava työnantajalta kirjallisesti vähintään 45 päivää ennen opintojen alkamista.
Opintovapaahakemuksesta tulee käydä ilmi:
- opintojen ja haettavan opintovapaan ajankohta,
- koulutuksen ja opiskelun muoto ja tavoite,
- onko kysymyksessä aikaisemman opintovapaan aikana aloitetun koulutuksen tai opiskelun loppuunsaattaminen,
- oppilaitos tai muu koulutuksen tai opetuksen järjestäjä, sekä
- päätoimisessa itseopiskelussa opintoja ohjaavan opettajan ja opiskelijan yhteisesti hyväksymä opintosuunnitelma, josta ilmenee aiottu tutkinto tai opinnäyte ja sen edellyttämä opiskeluaika.
Työsopimus on voimassa koko opintovapaan ajan.
Työsopimus on voimassa koko opintovapaan ajan, mutta työn tekeminen ja palkanmaksu on täksi ajaksi katkaistu. Siten työntekijä voi joutua palauttamaan muun muassa työsuhdepuhelimensa, eikä työterveyshuolto välttämättä ole käytössä. Opintovapaan jälkeen työntekijällä on lähtökohtaisesti oikeus palata takaisin entisiin työtehtäviinsä.
Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Laura Järvelä.
Kysyttävää työsuhteen lakikiemuroista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.
Lisää aiheesta: Laki
Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?
Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.
Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.