Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?

4.9.2024 | Laki

Työsuhteeni on päättymässä. Mitä minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? 

Työsuhdejuristimme vastaa

Työsuhteen päättyessä osapuolten velvollisuudet toisiaan kohtaan lakkaavat irtisanomisajan kuluttua. Työntekijän on syytä muistaa itsekin tarkistaa, että esimerkiksi kaikki työsuhteeseen liittyvät saatavat tulevat maksetuiksi ja että hän saa työtodistuksen. Vastaavasti työnantajan omaisuus on palautettava työnantajalle. Lähtökohtana on, että loppupalkka maksetaan välittömästi työsuhteen päättyessä. Työsopimuksessa voi olla ehto, jonka mukaan loppupalkka maksetaan seuraavana normaalina palkanmaksupäivänä tai esimerkiksi kahden viikon kuluessa työsuhteen päättymisestä. Loppupalkassa maksetaan palkka työsuhteen päättymiseen saakka, mahdolliset ylityöt, saldotunnit, lomakorvaus ja tilanteesta riippuen lomaraha.

Vuosilomaa voidaan määrätä pidettäväksi irtisanomisaikana samoin säännöin kuin muutoinkin. Loman ajankohdasta tulee siis joko sopia tai työnantajan tulee ilmoittaa siitä pääsääntöisesti kuukautta ennen loman alkamista. Työnantaja voi määrätä kesälomaa vain kesälomakaudelle ja talvilomaa talvilomakaudelle. Irtisanomisaika ei tee tähän poikkeusta. Mikäli lomaa jää työsuhteen päättyessä pitämättä, työntekijälle on maksettava lomakorvaus niiltä päiviltä, joilta hän ei ole työsuhteen päättymiseen mennessä saanut lomaa tai lomakorvausta.

Lomarahaa maksetaan työsuhteen päättyessä, jos työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa on niin sovittu. Liukumasaldo tasoittuu lain mukaan vasta työsuhteen päättyessä, jolloin plusliukumat maksetaan pois ja miinusliukumat vähennetään loppupalkasta. Alan työehtosopimuksessa tai paikallisesti on kuitenkin voitu sopia, että liukumasaldot tasoitetaan tai nollataan vuoden aikana tiettyyn päivään mennessä. Palvelussuhteen päättyessä mahdollisesti jäljelle jäävää positiivista saldokertymää ei tietyissä tilanteissa korvata, vaan työaika tulee pyrkiä tasoittamaan palvelussuhteen aikana.

Kun työsuhde päättyy, työnantajan on annettava työntekijälle työtodistus työntekijän sitä pyytäessä. Työtodistuksen voi pyytää suppeana tai laajana. Suppeaan työtodistuksen merkitään vain työsuhteen kestoaika ja työtehtävät. Laaja työtodistus sisältää myös arvion työntekijän taidoista ja käytöksestä sekä tiedon työsuhteen päättymisen syystä. Työsuhteen päättyessä kumpikin osapuoli on velvollinen palauttamaan toiselle kuuluvan omaisuuden.

Työsuhteen päättyessä kannattaa muistaa ainakin seuraavat asiat:

1. Loppupalkkalaskelma

Tarkista aina loppupalkkalaskelmasi! Tarkista, että kaikki lomapäivät, saldot, ylityöt ja vastaavat saatavat on korvattu. Tarvittaessa kysy asiasta palkanlaskijalta.

2. Omaisuus ja sähköpostit

Työntekijällä on velvollisuus työsuhteen päättyessä palauttaa työnantajan tarjoamat työvälineet, jos muusta ei ole sovittu. On kuitenkin syytä muistaa, että työnantajalla ei ole työsuhteen päättyessä oikeutta murtaa salasanoja eikä ilman työntekijän suostumusta lukea hänen sähköpostiviestejään. Työntekijällä on oikeus poistaa omat sähköpostiviestinsä ja toisaalta velvollisuus siirtää hänellä olevat, työnantajalle tarpeelliset ja työsuhteesta johtuvat tiedot työnantajalle. Näistä asioista kannattaa aina sopia työnantajan kanssa hyvissä ajoin ennen työsuhteen päättymistä.

3. Liitto auttaa kaikissa tilanteissa

Mikäli jokin työsuhteen päättymistilanteessa tai vaikka loppupalkan oikeellisuudessa mietityttää, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä työsuhdejuristeihimme, jotka voivat neuvoa sinua ja esimerkiksi tarkastaa, että saatavasi on maksettu oikein. Tarvittaessa liiton juristit voivat myös vaatia työnantajaa maksamaan maksamatta olevan loppupalkan tai avustaa työtodistuksen saamisessa.


Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien lakiasiainjohtaja Mia Weckman Tradenomi-lehdessä 2/2024. Lue lehti täällä!

Kysyttävää työsuhteen päättymisestä? Jäsenenämme saat apua lakipalveluistamme! Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 Ma-to klo 9-16 ja pe 10-16 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.

Lisää aiheesta: Laki

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.

Lue lisää

Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä

Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.

Lue lisää

Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa

Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!

Lue lisää

Lakimuutos tepsi perusteettomiin kilpailukieltosopimuksiin – taustalla pitkä vaikuttamistyö

Lainmuutos karsi perusteettomia kilpailukieltosopimuksia ja toi korvaukset kaikille, mutta tilalle ovat hiipineet epämääräisemmät houkuttelukiellot.

Lue lisää

Onko sopimussakko työsopimuksessa normaali käytäntö?

Onko työsopimuksessa oleva sopimussakko nykyisin normaali käytäntö? Lue työsuhdejuristin vastaus.

Lue lisää