Sairastuminen vuosilomalla – miten toimia?
23.6.2023 | Laki
Mitä teen, jos sairastun lomalla tai juuri ennen lomaa?
Jos sairaudesta tai tapaturmasta johtuva työkyvyttömyys alkaa vuosiloman aikana, työntekijällä on oikeus pyynnöstään saada siirretyksi vuosilomaan sisältyvät kuusi (6) lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät. Edellä tarkoitetut omavastuupäivät eivät saa vähentää työntekijän oikeutta neljän viikon vuosilomaan. Näin ollen, mikäli lomaa on kertynyt enintään neljä viikkoa, koskee siirto-oikeus kaikkia lomapäiviä.
Sairastumisesta tulee viipymättä ilmoittaa työnantajalle ja tarvittaessa hankkia luotettava selvitys (lääkärinlausunto) työkyvyttömyydestä.
Jos työntekijä on vuosilomansa tai sen osan alkaessa synnytyksen, sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvytön, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Työntekijällä on pyynnöstään oikeus loman tai sen osan siirtämiseen myös, jos tiedetään, että työntekijä joutuu lomansa aikana sellaiseen sairaanhoitoon tai muuhun siihen rinnastettavaan hoitoon, jonka aikana hän on työkyvytön.
Oikeutta loman siirtämiseen ei kuitenkaan ole silloin, kun työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Kysyttävää vuosilomista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.
Vuosiloma on työhyvinvointikysymys
Vuosilomalaki tulee päivittää tälle vuosituhannelle. Testaa lomatietoutesi ja voita risteilylahjakortti!
Lisää aiheesta: Laki
Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?
Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.
Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.