Mitä tulisi huomioida uutta työsopimusta solmiessa?
30.12.2021 | Laki
Kysy ja työsuhdejuristimme vastaa.
Kysymys
Sain unelmieni työpaikan ja olen solmimassa uutta työsopimusta. Mitä asioita minun tulisi ottaa huomioon sopimuksessa?
Vastaus
Työsopimusta solmiessasi kiinnitä huomiota seuraaviin asiakokonaisuuksiin:
Työntekopaikka ja työtehtävät
Epäselvyyksien välttämiseksi työntekopaikka ja pääasialliset työtehtävät on syytä kirjata tarkasti. Mitä väljemmin nämä ehdot on kirjattu työsopimukseen, sitä laajempi on työnantajan valta muuttaa niitä yksipuolisesti.
Vuosilomat
Mikäli sovit ylimääräisestä lomasta, lomat tulisi kirjata selkeästi näkyviin työsopimukseen. Tällöin sanamuodosta tulisi käydä ilmi, onko sovittu loma palkallista, maksetaanko siitä lomaraha ja/tai korvataanko sovittua lomaa lomakorvauksella, mikäli se jää syystä tai toisesta pitämättä.
Sivutoimikielto
Työnantaja ei voi määrätä työntekijän vapaa-ajan käytöstä eikä kieltää sivutoimia, jotka eivät ole kilpailevia eivätkä häiritse työsopimuksen mukaisten tehtävien suorittamista.Siten kilpailevan toiminnan ulkopuolelle menevät sivutoimikiellot kannattaa poistaa sopimuksesta.
Kilpailukielto ja sopimussakot
Kilpailukieltojen kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, koska sen jälkeen, kun kilpailukieltosopimus on solmittu, työnantaja voi vedota siihen.Kilpailukieltosopimus edellyttää työsopimuslain mukaan aina erityisen painavaa syytä. Keskustele siis työnantajan kanssa erityisen painavan syyn olemassaolosta. Sopimussakot ovat työntekijän kannalta ongelmallisia, koska rikkomistilanteessa työnantajan ei tarvitse osoittaa todellista vahingon määrää. Sopimussakko kannattaa siis joko pyytää poistamaan sopimuksesta tai pienentää sopimussakon määrää.
Työehtosopimus
Sovellettavan työehtosopimuksen nimi on syytä kirjata selkeästi työsopimukseen. Jos työsuhteessa ei noudateta mitään työehtosopimusta, kannattaa TES:stä tulevista eduista sopia työsopimuksessa. Näitä ovat muun muassa:
- lomaraha (50 % vuosilomapalkasta)
- äitiys- ja/tai isyysvapaan palkka
- palkka tilapäiseltä hoitovapaalta
- lakisääteistä pidempi sairausajan palkka
- matkakustannusten ja matka-ajan korvaaminen
- yleiskorotukset
- arkipyhät.
Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Laura Järvelä.
Kysyttävää työsopimuksesta? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.
Lisää aiheesta: Laki
Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.
Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.
Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa
Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!