Mitä työlainsäädännön muutokset oikeasti tarkoittavat?
17.4.2025 | Laki

Olen kuullut, että työlainsäädäntöön on tulossa muutoksia. Mitä siitä pitäisi tietää?
Työsuhdejuristimme vastaa
On totta, että Suomen hallitus on tekemässä monenlaisia muutoksia ja heikennyksiä työlainsäädäntöön. Vuonna 2024 voimaan tuli uusia rajoituksia työntekijöiden lakko-oikeuteen, kun hallitus muutti työehtosopimuslakia ja lakia työriitojen sovittelusta. Rajoituksia tuli myötätuntotyötaisteluiden ja poliittisten työtaisteluiden järjestämiseen. Huomaathan, että työntekijöillä on edelleen oikeus osallistua työ- ja virkaehtosopimuskierroksen lakkoihin. Liitot ohjeistavat asiassa tilanteen mukaan.
Tammikuussa 2025 tulivat voimaan työntekijäpuolen vastustamat muutokset sovittelujärjestelmään sekä paikallisen sopimisen uudistus. Muutokset eivät välttämättä heti näyttäydy työarjessa, mutta voivat vaikuttaa työehtojen ja palkankorotusten neuvotteluun ja tasoon. Paikallinen sopiminen työpaikoilla tullee lisääntymään ja on entistä tärkeämpää, että työpaikalle on valittu luottamusmies tai luottamusvaltuutettu huolehtimaan työntekijöiden eduista.
Leipomotyölakia on ehdotettu kumottavaksi kevään 2025 aikana siten, että leipomotyöntekijöiden yötyölisää koskeva erityissääntely poistetaan. Jatkossa lakiin ei enää sisältyisi 100 prosentin lisää yötyön ajalta, vaan mahdolliset yötyökorvaukset jätettäisiin työehtosopimuksessa sovittaviksi.
Tradenomien jäseniin tulee hyvin konkreettisesti vaikuttamaan yhteistoimintalain muuttaminen. Lakia on ehdotettu muutettavaksi 1.7.2025 alkaen, mutta asian eduskuntakäsittely on kesken. Ehdotuksen mukaan muutosneuvotteluita tarvitsisi jatkossa pääsääntöisesti järjestää vain yrityksissä ja yhteisöissä, joissa työntekijöiden lukumäärä on säännöllisesti vähintään 50. Tällä hetkellä alaraja on 20 työntekijää. Laissa säädettäisiin kuitenkin tietyistä kevennettyä vuoropuhelua ja muutosneuvotteluita koskevista velvoitteista työnantajille, joilla olisi työsuhteessa 20–49 työntekijää. Lisäksi muutosneuvotteluiden kesto puolitettaisiin. Käytännössä tavoitteena lienee nopeuttaa muutoksia, lomautuksia ja irtisanomisia tuotannollis-taloudellisilla perusteilla.
Myös henkilökohtaisen irtisanomisperusteen muuttaminen on hallituksen agendalla. Tavoitteena vaikuttaa olevan työntekijöiden irtisanomisen helpottaminen ja muutoksella voi olla vaikutuksia laajemminkin työelämään. Muutos ei todennäköisesti ehdi tulla voimaan vuonna 2025.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Henkilöstön edustajan rooli korostuu entisestään tulevaisuudessa
Lisää aiheesta: Laki

Luottamusmiehen rooli ja merkitys
Mihin henkilöstön edustajaa, kuten luottamusmiestä, tarvitaan? Tradenomien juristi vastaa.

Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?

Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.

Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.