Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella?
26.2.2024 | Laki

KYSY JA TYÖSUHDEJURISTIMME VASTAA
Kysymys
Työnantajani on ehdottanut minulle työsuhteen päättämistä yhteisellä sopimuksella, sillä työnantajan liiketoiminnan painopiste on ajan saatossa siirtynyt alueelle, joka ei enää vastaa osaamisprofiiliani. Mitä tällaisessa sopimuksessa tulisi ottaa huomioon?
Vastaus
Joissain tilanteissa työnantaja ja työntekijä voivat haluta päättää työsuhteen yhteisesti sopimalla eli solmia niin sanotun päättösopimuksen. Päättösopimustilanteet ovat aina yksilöllisiä, joten sopimus kannattaa aina tarkistuttaa Tradenomien työsuhdeneuvonnassa ennen sen allekirjoittamista. Yleisellä tasolla voidaan kuitenkin nostaa esiin muutamia asioita, joista päättösopimuksessa olisi suositeltavaa sopia.
Mikäli työsuhteen sovitaan päättyvän heti sopimuksen allekirjoittamisesta, päättyy samassa luonnollisesti myös työntekijän työntekovelvollisuus. Joskus osapuolet haluavat työsuhteen päättyvän vasta myöhemmin, esimerkiksi irtisanomisajan pituisen ajanjakson jälkeen. Tällöin päättösopimuksessa on hyvä sopia, jatkuuko työntekovelvollisuus työsuhteen päättymiseen asti vai päättyykö se jo aiemmin esimerkiksi työntekijän siirrettyä keskeneräiset työtehtävänsä seuraajalleen.

Tyypillisesti päättösopimuksissa sovitaan työnantajan maksamasta erokorvauksesta. Erokorvauksen suuruuden lisäksi sopimuksessa on hyvä sopia myös maksuajankohdasta. Päättösopimuksissa lähes poikkeuksetta työntekijä luopuu oikeudestaan vaatia työnantajalta muita kuin sopimuksessa mainittuja saataviaan, joten sopimuksessa tulisi eritellä myös muut työnantajan maksamat erät, kuten esimerkiksi lomakorvaus, mahdolliset työaikapankin plussaldot tai mahdolliset työpaikan tulospalkkio- tai bonusjärjestelmän perusteella maksettavat suoritukset. Suositeltavaa on, että maksettavat erät kirjataan sopimukseen euromääräisinä.
Mikäli työsopimuksessa on sovittu kilpailukiellosta, tulisi päättösopimuksessa ottaa kantaa myös siihen. Päättösopimuksessa kilpailukiellon voidaan sopia raukeavan, jolloin työntekijällä on mahdollisuus työllistyä työnantajan kilpailijalle heti työsuhteen päättymisen jälkeen. Toisaalta sopimuksessa voidaan myös sopia alkuperäisen kilpailukiellon pysyvän voimassa, jolloin työnantajan kilpailukieltoajalta maksama kilpailukieltokorvaus ja sen maksuaikataulu on syytä todeta sopimuksessa.
Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Jere Vuorio Tradenomi-lehdessä 4/2023. Lue lehti täällä. Mikäli kaipaat apua työsuhdeasioissa, voit jäsenenä ottaa yhteyttä työsuhdejuristeihimme.
SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS
Mitä työsuhteen alkaessa voi sopia lomista?
Mitä on huomioitava liukuvan työajan osalta?
Mitä laki sanoo nollatuntisopimuksista ja tarvittaessa töihin kutsuttavan oikeuksista?
Lisää aiheesta: Laki

Mitä työlainsäädännön muutokset oikeasti tarkoittavat?
Olen kuullut, että työlainsäädäntöön on tulossa muutoksia. Mitä siitä pitäisi tietää? Lue työsuhdejuristimme vastaus.

Luottamusmiehen rooli ja merkitys
Mihin henkilöstön edustajaa, kuten luottamusmiestä, tarvitaan? Tradenomien juristi vastaa.

Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?

Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.

Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.