Miten seurata omaa työhyvinvointia?
7.1.2025 | Hyvinvointi
Joskus elämässä saattaa tulla vastaan ajanjaksoja, jolloin oma hyvinvointi alkaa arveluttaa. Miten omaa työhyvinvointia voi seurata?
1 Ensimmäinen askel muutokseen
Ovatko voimavarasi ja työsi vaatimukset tasapainossa? Omaa työkykyä voi kartoittaa Työterveyslaitoksen Miten voit -työhyvinvointitestin avulla. Nopeasti netissä tehtävä testi auttaa hahmottamaan omaa hyvinvointia eri näkökulmista kokonaisvaltaisesti. Testin tulos näkyy vain sinulle itsellesi ja se perustuu suomalaisten työntekijöiden vastaavien työhyvinvointikokemusten yleisyyteen. Testistä saat myös vinkkejä oman tilanteesi parantamiseen.
2 Jos sama ei voi jatkua
Testituloksen myötä kannattaa pysähtyä miettimään, mitä voisi jatkossa tehdä toisin. Olemme joskus liian hyviä venymään vaativassa työssä vapaa-ajan ja oman hyvinvointimme kustannuksella. Miten työn järjestelyä voisi muuttaa, jos töissä on koko ajan valtava kiire? Työuupumusoireisiin kannattaa hakea apua mahdollisimman varhain, sillä oireet voivat voimistua ajan myötä. Jos taas työssä tylsistyy, niin olisiko mahdollista tehdä työstä haastavampaa? Voisiko omaa työtä tuunata mielekkäämmäksi opettelemalla uuden taidon tai mentoroimalla nuorempia kollegoja? Testin tulos voi olla myös huojentava, eli et välttämättä koe vahvaa työn imua, mutta et myöskään työuupumusta.
3 Epävarmuus kuormittaa
Jatkuvasti kasvava työn määrä, tiukentuvat aikapaineet ja koventuneet tulostavoitteet ovat työn henkistä kuormittavuutta lisääviä tekijöitä. Samaan aikaan epävarmuus omasta työstä ja oman työpaikan menettämisestä painaa monen työntekijän mieltä. Mielessä voi pyöriä myös huoli siitä, että onko nykyisenkaltaista työtä tulevaisuudessa enää olemassa, tai miten työ muuttuu – ja pysyykö muutoksessa mukana.
4 Ota apu vastaan
Testin voi tehdä uudelleen vaikkapa muutaman kuukauden välein ja miettiä, mikä selittää muutoksia tuloksissa. Onko suunta oikea? Testin tuloksista voi myös keskustella työkaverin tai tiimin kanssa ja miettiä, mitkä konkreettiset teot parantaisivat omaa hyvinvointia työssä. Tukea muutosten tekemiseen voi hakea esihenkilöltä, työterveydestä, työsuojeluvaltuutetulta, mentorilta, coachilta tai työnohjaajalta
Vinkit työhyvinvoinnin arviointiin antoi tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta. Työterveyslaitoksen Miten voit -työhyvinvointitestin löydät täältä.
Lisää aiheesta: Hyvinvointi
Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat
Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen on erinomainen piirre. Ne voivat kuitenkin kääntyä överiksi vietyinä itseään vastaan – jopa huomaamatta. Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.
Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?
Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?
Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi
Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?
Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä
Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.
Näin selviät marraskuun pimeydestä
Väsyttääkö marraskuun pimeys? Psykologi jakaa vinkit marraskuun pimeydestä ja lyhyistä päivistä selviämiseen.