Mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi?

5.3.2024 | Työelämä

Ruusut ja suklaa ovat kyllä ihania, mutta niiden avulla ei vielä saada aikaan merkittäviä muutoksia. Työelämäkorjaamossa kannustan tällä kertaa miettimään, mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi?

Maaliskuun 8. päivä juhlistetaan jälleen kansainvälistä naistenpäivää ympäri maailman. Päivä on ansaitusti omistettu naisten saavutuksille ja oikeuksille sekä tasa-arvon edistämiselle. On hyvä kääntää katseet ensin naistenpäivän historiaan, jotta ymmärrämme nykyisyyttä sekä jo tehtyjen että tulevien tekojen merkityksellisyyttä.

Kansainvälinen naistenpäivä juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, jolloin alettiin vaatia yhä parempia työolosuhteita, äänioikeutta ja yleistä tasa-arvoa. Päivästä tuli virallinen YK:n teemapäivä vuonna 1975, kun YK julisti kyseisen vuoden kansainväliseksi naisten vuodeksi. Vuosittainen naistenpäivä on hyvä hetki arvioida nykytilannetta ja keskustella siitä, miten voimme edelleen edistää naisten oikeuksia ja tasa-arvoa.

Vaikka naisten oikeudet ovat kehittyneet merkittävästi vuosikymmenten saatossa, kohtaavat naiset edelleen monia haasteita, kuten syrjintää, sukupuolten välisiä palkkaeroja ja koulutuksen & urakehityksen esteitä eri puolilla maailmaa. Tämä tekee kansainvälisestä naistenpäivästä entistäkin tärkeämmän, sillä se tarjoaa tilaisuuden tuoda esiin epäkohtia ja edellyttää muutosta.

Teoilla on väliä tasa-arvon edistämiseksi

Miten voimme omilla teoillamme edistää tasa-arvoa ja naisten oikeuksia? Jokainen voi tehdä osansa luodakseen muutosta omassa yhteisössään ja laajemminkin.

Tässä muutamia konkreettisia tapoja

1. Kuuntele

Ole läsnä, osoita kiinnostusta ja kuuntele vailla ennakkokäsityksiä eri lähtökohdista muotoutuneita, naisten kertomia oman työelämänsä tarinoita ja kokemuksia kiinnostunein mielin. Tarinat voivat olla myös kannustavia esimerkkejä!

2. Kannusta

Kannusta muita eteenpäin yhä uusiin rohkeisiin askeleisiin aina kun voit. Mieti, miten sinun oma tarinasi voisi toimia kannustavana esimerkkinä muille?

3. Käytä ääntäsi

Aina kun voit, äänestä ehdokasta, joka sitoutuu edistämään tasa-arvoa.

4. Kouluttaudu

Etsi tietoa ja lisää ymmärrystäsi naisten oikeuksista, tasa-arvosta ja sukupuolten moninaisuudesta. Tiedoistasi voivat hyötyä toisetkin!

5. Lahjoita

Mitä jos ruusun ja suklaan sijaan tänä vuonna tekisitkin lahjoituksen jollekin tasa-arvotyötä tekevälle taholle? Esimerkiksi Naisten Pankille.

 

Kansainvälinen naistenpäivä tarjoaa tilaisuuden nostaa esiin naisten saavutuksia ja nykyelämän haasteita eri puolilla maailmaa sekä sitoutua edistämään naisten oikeuksia ja tasa-arvoa. Jokainen meistä voi tehdä ja yhdessä voimme luoda muutosta kohti yhä tasa-arvoisempia yhteiskuntia ja maailmaa.

Maaliskuu on tasa-arvon kuukausi. Myös maaliskuun 19. päivä on tärkeä päivämäärä, sillä silloin vietetään kansainvälistä tasa-arvon päivää. Tämä päivä on omistettu kaikille sukupuolille ja tasa-arvolle yhteiskunnassa. Tasa-arvon teemapäivät tarjoavat tilaisuuden syventyä keskusteluun tasa-arvosta ja sukupuolten välisestä oikeudenmukaisuudesta sekä sitoutua toimimaan näiden arvojen puolesta ihan jokaisena päivänä.

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Teoillasi on merkitystä.

 

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA 

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista.

Katin urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. 

Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Parhaillaan hän työstää tietokirjaa Ihmisjohtaja, jonka Helsingin seudun kauppakamari julkaisee syksyllä 2024. Tutustu tulevaan kirjaan täällä!


 

AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA

Testaa, kuinka ihmislähtöinen johtaja olet!

Riko kaava - rakenna rohkeasti omannäköinen urapolkusi

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Järjestämme jäsenillemme tasa-arvon päivänä 19.3. webinaarin palkka-avoimuudesta. Ilmoittaudu webinaariin palkka-avoimuudesta!

Yhdenvertainen ja syrjimätön työelämä on jokaisen oikeus ja tehtävä!

Lisää aiheesta: Työelämä

Näin otat muut huomioon hybridityössä

Tähän tekstiä

Lue lisää

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Ammattimentorin vinkit ihmislähtöisyyden vahvistamiseen omassa työssäsi!

Lue lisää

Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?

Työnantajan on aloitettava muutosneuvottelut jo, kun toimenpiteitä harkitaan. Muutosneuvottelut kestävät yleensä 14 päivää tai 6 viikkoa. Muutosneuvottelut voivat johtaa esimerkiksi irtisanomisiin, lomautuksiin, osa-aikaistamisiin tai työsopimuksen olennaisten ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Lue lisää

Julkisella sektorilla edessä paineinen neuvottelukierros

Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevän henkilöstön työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Valmistautuminen työehtosopimusneuvotteluihin on jo käynnistynyt.

Lue lisää

Tekoäly tietotyössä – kaikki mukaan innostavaan yhteiskehittämiseen

Tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet tunnistamalla ja näihin yhteisöllisesti tarttumalla tietotyöstä voidaan tehdä tekijöilleen mielekkäämpää, innostavampaa ja luovempaa, ja siten edistää työhyvinvointia.

Lue lisää