Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?

4.11.2024 | Työelämä

Muutosneuvotteluja käydään tällä hetkellä monessa yrityksessä. Myös kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla käydään yhteistoimintaneuvotteluja (yt-neuvottelut). Osalle tradenomeista muutos- tai yt-neuvottelut osuvat omalle kohdalle ensimmäistä kertaa työuran aikana. Olemme tukenasi muutosneuvotteluiden aikana ja niiden jälkeen.

Muutosneuvottelut johtavat usein irtisanomisiin tai lomautuksiin

Työnantajan on aloitettava muutosneuvottelut jo, kun toimenpiteitä harkitaan. Muutosneuvottelut kestävät yhteistoimintalain mukaan irtisanottavien määrästä, lomautusten kestosta ja työntekijämäärästä riippuen 14 päivää tai kuusi viikkoa. Kestosta on kuitenkin voitu sopia toisin myös työehtosopimuksella. Muutosneuvottelut voivat johtaa esimerkiksi irtisanomisiin, lomautuksiin, osa-aikaistamisiin tai työsopimuksen olennaisten ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Työntekijöitä neuvotteluissa edustaa henkilöstön edustaja, yleensä luottamusmies tai luottamusvaltuutettu. Jos työntekijöillä ei ole edustajaa, muutosneuvottelut käydään neuvotteluiden kohteena olevien työntekijöiden kanssa.

Ennen muutosneuvotteluja työnantajan on annettava neuvotteluesitys, jossa kerrotaan aikatauluista ja ehdotus neuvotteluissa käsiteltävistä asioista. Muutosneuvotteluissa käsitellään työnantajan suunnittelemia toimenpiteitä, niiden perusteita ja vaikutuksia. Työntekijöillä on mahdollisuus esittää näkemyksiään ja vaihtoehtoisia ratkaisuja esimerkiksi irtisanomisten välttämiseksi. Työnantajan on perusteltava, jos työntekijöiden ehdotus ei ole toteutettavissa. Varsinaiset päätökset on mahdollista tehdä vasta, kun neuvottelut on käyty loppuun. 

Työnantaja päättää irtisanottavat

Työnantaja antaa muutosneuvotteluissa selvityksen periaatteista, joiden mukaan esimerkiksi irtisanottavat tai lomautettavat työntekijät määräytyvät. Kuitenkin päätös siitä, keneen esimerkiksi irtisanominen kohdistuu, on työnantajan. Työnantaja voi valita irtisanottavat työn­tekijät vain niiden työntekijöiden joukosta, joiden työtehtävät ovat vähentyneet. Joskus oma työtehtävä ei lakkaa, vaan työtehtäviä organisoidaan työpaikalla täysin uudelleen. Tällöin työnantaja voi kohdistaa irtisanomisen keneen tahansa työntekijään, jota uudelleenorganisointi koskee. Valinnan peruste ei saa kuitenkaan olla missään tilanteessa epäasiallinen tai syr­jivä. 

Valitkaa henkilöstön edustaja - mieluiten jo ennen muutosneuvotteluja

Jos yrityksessänne ei ole vielä luottamusmiestä tai luottamusvaltuutettua, kannattaa sellainen valita heti. Tällöin henkilöstön edustus on valmiina, jos kutsu muutosneuvotteluihin tulee. Henkilöstön edustaja on ehtinyt kouluttautua liiton järjestämissä koulutuksissa ja keskusteluyhteys työnantajan kanssa on jo rakennettu. Luottamusmies valitaan työehtosopimuksen perusteella ja luottamusvaltuutettu lain perusteella, ja molemmilla on irtisanomissuoja. Vaikuttamisyksiköstämme saat neuvoja vaalien järjestämiseen!

Irtisanomisten toteuttaminen

Irtisanomisten toteuttaminen ei enää ole osa varsinais­ta yt-menettelyä. Niiden osalta noudatetaan lain yleisiä määräyksiä.

Irtisanomisesta kerrotaan jokaiselle useimmiten henkilökoh­taisesti. Irtisanomistilanne voi olla raskas ja ikävä kokemus, johon on mahdollista pyytää tueksi luotta­musmies tai -valtuutettu. 

Irtisanomisaika määräytyy työsopimuksen, lain tai työehtosopimuksen perusteella. Irtisanomisaikana työnantaja saattaa joissakin tilan­teissa vapauttaa työntekijän työntekovelvoitteesta. Tällöin palkanmaksu jatkuu irtisanomisajan loppuun saakka, mutta töitä ei tarvitse tehdä.

Työsuhteen päättyessä on tärkeä käydä läpi kertyneet vuosilomat ja mahdolliset saldotunnit sekä sopia niiden pitämisestä tai korvaamisesta. Jos vuosiloma halutaan sijoittaa irtisa­nomisajalle, voidaan siitä sopia.Työnantaja voi kuitenkin määrätä irtisanomisajalle vuosilomaa vain noudattaen vuosilomalain määräyksiä koskien esimerkiksi loman ajankohtaa. 

Voidaanko poissaoleva irtisanoa?

Kokoaikaisella perhevapaalla oleva työntekijä voidaan irtisanoa tuotannollisin ja taloudellisin perustein vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan. Osittaisella hoitovapaalla olevalla tällaista turvaa ei ole, vaan hänet voi­daan irtisanoa, jos työnantaja pystyy perustelemaan, ettei syy ole hoitovapaassa.

Muilla vapailla olevilla ei ole erityistä turvaa, vaan esimerkiksi sai­rauslomalla, vuosilomalla tai opintovapaalla olevat on mahdollista irtisanoa vapaan aikana.

Takaisinottovelvoite

Takaisinottovelvollisuus koskee niin virkasuhteessa kuin työsuhteessa olevia. Jos työnantaja tarvitsee tietyn ajan sisällä uusia työntekijöitä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, on työnantajalla velvollisuus tarjota paikkaa irtisanotulle työntekijälle. Samana tai samankaltaisena työnä pidetään työtä, joka muistuttaa irtisanotun aikaisempia työtehtäviä. Tämän lisäksi henkilön ammattitaidon, koulutuksen ja työkokemuksen on sovelluttava kyseiseen työhön.

Takaisinottovelvoitteen keston pituus vaihtelee riip­puen työ- tai virkasuhteen pituudesta ja on pääsään­töisesti neljä tai kuusi kuukautta, virkasuhteisella kesto voi olla yhdeksän kuukautta. Jos tarjolla oleva työ soveltuu use­alle irtisanotulle, saa työnantaja päättää, kenelle sitä en­sisijaisesti tarjotaan.

Ota yhteyttä, jos jokin mietityttää

Jos muutosneuvotteluissa arveluttaa jokin asia tai pohdit, onko työnantaja toiminut oikein, voit olla yhteydessä työsuhdeneuvontamme juristeihin. Heiltä saat myös neuvoja ja tukea muutosneuvottelujen aikana. 

Joskus muutosneuvotteluiden yhteydessä tarjotaan myös irtisanomis-/eropaketteja. Eropaketilla voi olla vaikutusta esimerkiksi työttömyysturvaan. Sopimus mahdollisesta paketista kannattaakin aina tarkistuttaa työsuhdeneuvonnassamme ennen allekirjoittamista. Muutosneuvotteluiden myötä saatetaan myös tarjota uutta työtehtävää ja työsopimusta irtisanomisen vaihtoehtona. Tarkistuta myös uusi työsopimus ennen sen allekirjoittamista. 

Lisätietoa muutosneuvottelujen menettelystä löydät Oma luottamusmies -palvelusta.

Tradenomeilta saat sparrausta työnhakuun

Ura- ja työnhakupalveluidemme avulla saat päivitettyä työnhakupaperisi. Henkilökohtaisessa uravalmennuksessa voit pohtia omia vahvuuksiasi ja työnhaun verkkokurssilla saat vinkkejä työnhaun eri vaiheisiin. Autamme myös palkkatoiveen määrittelyssä uutta työtä hakiessasi. Tradenomien jäsenenä olet vakuutettu työttömyyden varalta ja saat meiltä työttömyysturvaa koskevaa neuvontaa.

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Eläkeuudistus vahvistaa rahoitusta ja julkista taloutta

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos eläkeuudistuksesta on hyväksytty ja uudistus etenee seuraavaksi säädösvalmisteluun. Akavaa neuvotteluissa edustaneet Katri Ojala ja Eugen Koev kertovat, mitä tuore eläkeuudistus sisältää ja mihin se vaikuttaa.

Lue lisää

Missä luuraat, työehtosopimus?

Palkankorotusten lisäksi tavoittelemme tes-neuvotteluissa hyvinvointia jäsenillemme esimerkiksi vuosilomakertymien yhtenäistämisellä ja lauantailaskennasta luopumisella. Irtisanomissuojan heikentämistä me Tradenomit emme hyväksy.

Lue lisää

Kuntien kelpoisuusvaatimukset kuntoon - Tuleva kunta- ja aluepäättäjä, rekrytoidaanhan teillä oikein?

Rekrytointi-ilmoituksessa kerrotut kelpoisuusvaatimukset määrittävät millaisella osaamisella tehtävään voi tulla valituksi. Erityisesti julkisen sektorin työtehtävissä vaatimusten täyttäminen on ehdotonta. Liian usein vaatimuksilla rajataan ulkopuolelle tehtävään erinomaisesti tai jopa parhaiten sopiva henkilö. Huomioidaanko kuntanne rekrytoinneissa hakijat sekä ammattikorkeakouluista että yliopistoista?

Lue lisää

Kuvaava nimike ylemmälle ammattikorkeakoulututkinnolle: YAMK vai maisteri (amk)?

YAMK-tutkinto täyttää ensi vuonna jo 20 vuotta, mutta turhan moni kansalainen ei tiedä siitä juuri mitään. Tutkinto on kuitenkin menestynyt ”tutkan alapuolella”, sillä suurin osa tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista – tai sitä opiskelevista – uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä.

Lue lisää

Rahanarvoisia etuja opiskelijajäsenille

Danske Bankin uudet opiskelijajäsenille tarkoitetut edut voivat auttaa säästämään pitkän pennin. Pankin tarjoamat uudet edut sisältävät markkinoiden kattavimman paketin opiskelijoille.

Lue lisää