Näin luot hyvää työilmapiiriä
28.12.2021 | Hyvinvointi
1. Psykologinen turvallisuus
Kannustavan työilmapiirin perusedellytys on psykologinen turvallisuus. Työterveyslaitoksen mukaan psykologinen turvallisuus näkyy tiimissä vuorovaikutuksen avoimuutena, tapana suhtautua virheisiin ja epäonnistumisiin, kunnioittavana suhtautumisena erilaisuuteen, pelottomana suhtautumisena riskinottoon sekä mutkattomana yhteistyönä, jonka puitteissa on helppo pyytää muilta apua. Se tarkoittaa, että jokaisella tiimin jäsenellä on turvallinen olo niin erehtyä kuin tehdä täysin uusiakin ehdotuksia. Psykologinen turvallisuus on edellytys tiimin kyvylle kehittyä ja oppia virheistä, mikä puolestaan tutkimusten mukaan johtaa myös parempaan tuloksellisuuteen.
2. Huomioi kommunikointitavat
Meistä jokaisella on vastuu hyvästä työilmapiiristä. Välillä on hyvä pysähtyä sen äärelle, mitä tapahtuu, kun tulen paikalle; mitä juuri minä tuon mukanani yhteiseen keskusteluun? Työpaikan psykologista turvallisuutta voi itse edistää käyttäytymisellä, joka edesauttaa muita kertomaan mahdollisista vaikeuksistaan, esittämään ideansa ja pyytämään apua. Kun esimerkiksi joku ehdottaa jotakin uutta, olenko ensimmäisenä kritisoimassa ideaa vai kiitänkö rohkeasta ehdotuksesta? Koskaan ei myöskään voi liikaa korostaa kohtaamisen ja kuulemisen merkitystä. Meistä jokainen voi olla se, joka huomioi toisen muuttuneen olemuksen ja ottaa sen puheeksi. Kaikkiin tilanteisiin sopii kysymys ”Hei mitä sulle kuuluu?”.
3. Huomaa konfliktien mahdollisuudet
Kaikkialla missä työskentelee ihmisiä, on myös ristiriitoja. Työpaikan ristiriidat syntyvät usein väärinymmärryksistä, ristikkäisistä tarpeista ja eriävistä mielipiteistä. Konfliktitilanteet olisi hyvä nähdä mahdollisuuksina tunnistaa hankauspisteitä ja kehittää työyhteisön toimintaa. Onko työtehtävät selkeästi määritelty? Tavoittaako sama informaatio kaikki työntekijät? Onko esimiestyössä kehitettävää? Oleellista konfliktien kohtaamisessa on ratkaisuhakuisuus ja kyky katsoa tilannetta toisen ihmisen silmin.
4. Puhu vaikeistakin asioista
Suutuspäissään saattaa ilmaista työkaverille asioita tavalla, joka kaduttaa myöhemmin. Jos huomaat, että oma kuppi uhkaa kääntyä täysin nurin, on yleensä parempi esimerkiksi poistua hetkeksi tilanteesta kuin sanoa saman tien mitä mieleen juolahtaa. Toisaalta vaikeiden asioiden peittely ja hyssyttely usein pahentavat ja paisuttavat tilannetta pitkässä juoksussa. Olisikin tärkeää, että mahdolliset vaikealtakin tuntuvat asiat uskallettaisiin ottaa työyhteisössä puheeksi. Tässä etenkin esihenkilöllä on merkittävä rooli tiennäyttäjänä ja keskustelun avaajana.
Vinkit hyvän työilmapiirin luomiseen antoi työpsykologi ja sertifioitu business coach Emma Nurmi Mehiläisen Työelämäpalveluista.
Tarvitsetko tukea tai vinkkejä työssäjaksamiseen? Varaa aika tarpeisiisi räätälöityyn työhyvinvointivalmennukseen.
Lisää aiheesta: Hyvinvointi
Miten seurata omaa työhyvinvointia?
Joskus elämässä saattaa tulla vastaan ajanjaksoja, jolloin oma hyvinvointi alkaa arveluttaa. Miten omaa työhyvinvointia voi seurata? Lue artikkelista asiantuntijan neuvot.
Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat
Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen on erinomainen piirre. Ne voivat kuitenkin kääntyä överiksi vietyinä itseään vastaan – jopa huomaamatta. Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.
Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?
Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?
Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi
Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?
Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä
Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.