Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa
17.3.2022 | Ura
Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!
1. Ole oma-aloitteinen
Palkasta kannattaa keskustella säännöllisesti oman esihenkilön kanssa. Hyviä hetkiä palkkaneuvotteluun ovat esimerkiksi uuden työpaikan hakeminen, tehtävien muuttuminen tai tunne siitä, että olet jäänyt palkkakuoppaan. Selvitä, onko organisaatiossanne käytössä jokin palkkausjärjestelmä tai perustuuko palkkauksesi työehtosopimukseen. Työnantaja ehdottaa harvoin palkkaneuvottelua: sinun on tehtävä se itse.
2. Puhu ja vertaile
Jotta voit tietää, onko oma palkkasi oikeudenmukainen ja alan palkkatasoa vastaava, täytyy tietää, paljonko palkkaa muut saavat. Puhu palkasta avoimesti kollegoidesi tai saman koulutuksen omaavien tuttavien kanssa, ja vertaile palkkaasi oman alasi palkkatilastoihin ja -suosituksiin. Palkasta voi keskustella myös oman työpaikan luottamusmiehen tai -valtuutetun kanssa. Hän todennäköisesti tuntee työpaikan palkkatason ja työnantajan palkkapolitiikan. Muista myös, että verotettavat tulot ovat julkisia. Halutessasi voit pyytää verottajalta vastaavaa työtä tekevien kollegoiden verotiedot. Tilastot ja vertailutiedot auttavat myös palkka- tai palkankorotuspyynnön mitoittamisessa. Yksi Tradenomien käytetyimmistä jäsenpalveluista on liiton tilastotietoa hyödyntävä palkkaneuvonta.
3. Valmistaudu huolella
Palkkaneuvotteluun pätee sama neuvo kuin muihinkin neuvotteluihin: valmistaudu siihen huolella. Omat argumentit voi tiivistää muistilistaksi neuvottelun tueksi. Perustelujen esittämistä kannattaa harjoitella etukäteen, se lisää varmuutta ja auttaa pohtimaan vasta-argumentteja ennakkoon. Tutustu organisaation strategiaan ja tavoitteisiin, jotta voit korostaa oman työpanoksesi merkitystä organisaation tavoitteiden saavuttamisessa. Aseta itsellesi selkeä neuvottelun tulos, johon tähtäät. Varmista, että saat palkkaneuvottelun päätteeksi esihenkilöltä myös selkeän vastauksen neuvottelun lopputuloksesta.
4. Perustele tuottamasi hyödyn kautta
Kun osaaminen karttuu ja suorituksen paranevat, työtehtävät muuttuvat myös vaativimmiksi. Tällaiset hiljalleen tapahtuvat muutokset työtehtävissä ja -suorituksissa ovat myös tärkeitä tunnistaa ja tuoda esiin palkkakeskusteluissa. Monet myös aloittavat palkkatyön jo opiskeluaikanaan esimerkiksi harjoittelijana. Kun tutkinto on valmis ja työt vakinaistuvat, pidä huolta, ettei palkka jää laahaamaan harjoitteluaikaasi vastaavalle tasolle. Kerro palkkaneuvottelussa konkreettisin esimerkein, miten osaamisesi, vastuusi ja tuloksellisuutesi ovat kasvaneet.
Vinkit palkkaneuvotteluihin on kerätty Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n Paranna palkkaasi – tukea palkkakeskusteluihin -oppaasta.
Jäsenenämme sinulla on käytettävissäsi henkilökohtainen palkkaneuvonta, josta saat apua palkkapyynnön muodostamiseen työnhakua tai palkkakeskustelua varten. Tutustu palkkaneuvontaan tästä.
Lisää aiheesta: Ura
Kohti mielekästä työuraa - Näin laadit oman työelämäsi strategian
Miten varmistaa itselle mieleinen työelämä? Yksi hyvä urasuunnittelun työkalu voi olla oman työelämän strategian laatiminen. Ammattimentori kertoo, miten rakennat oman strategiasi!
Näin teet ideasta totta
Hyvä ammatillinen idea on tuottava ja sellainen, jonka toteuttamiseen oma osaaminen riittää. Itselle merkityksellistä ideaa jaksaa puskea eteenpäin myös silloin, kun tulee mutkia matkaan.
Miten liitto auttaa irtisanottua?
Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.
Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?
Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.
Mistä apua työnhakuun?
Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.