Näin päihität kiireen tunnun
10.5.2023 | Hyvinvointi
Kiireen tuntu voi parhaimmillaan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostua työtä hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?
1. Pilko kokonaisuudet pienemmiksi osiksi
Emme hallitse aikaa tai aikatauluja vaan omaa tekemistämme. Siinä auttaa tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus eli se, että päättää, mitä on tekemässä ja milloin työn aikoo tehdä. Kokonaisaikataulun lisäksi kannattaa suunnitella, milloin yksittäiset työtehtävät tekee, jotta ne kaikki on mahdollista hoitaa suunnitellussa aikataulussa. Aikataulun suunnittelussa itsetuntemus auttaa tehostamaan työtä. Mieti, millainen tapa tehdä töitä sopii juuri sinulle. Teetkö mieluiten aamulla keskittymistä vaativat tehtävät, tai auttaisiko iltapäiväkävely haastavimpien kysymysten ratkaisemisessa? Samantyyppisiä tehtäviä kannattaa tehdä samana päivänä, jotta on niihin valmiiksi orientoitunut.
2. Välillä pitää sanoa ei
Kaikkea ei tarvitse ottaa työlistalle. Priorisointia kannattaa tehdä joka päivä. Aikatauluun on hyvä jättää 20 prosenttia ylimääräistä, sillä esimerkiksi siirtymiin tai vaikkapa puhelinsoittoihin voi kulua suunniteltua enemmän aikaa. Täydellisyyden tavoittelun sijaan kannattaa miettiä, mikä on sopiva tavoitetaso kuhunkin tehtävään.
3. Varaa kalenteriin tilaa hauskuudelle
Ongelma ei välttämättä ole se, että töitä olisi liikaa. Olemme parhaimmillamme, kun joudumme ponnistelemaan. Tuntuu ihanalta, kun saa jonkun vaikean tehtävän hoidettua. Palautumisesta kannattaa kuitenkin huolehtia. Sitä varten on kalenterissa oltava väljyyttä. Mukavia asioita, kuten harrastuksia, ei kannata jättää väliin, vaikka aikataulu tuntuisi kiireiselle.
4. Keskittyminen karkottaa kiirepaniikin
Joskus työmäärä tulee arvioitua väärin ja tulee kiire. Stressaantuneena työteho ei ole parhaimmillaan. Kiireen tunnun paras tappaja on keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Päätä, että et tee mitään muuta ennen kuin työn alla oleva tehtävä on hoidettu. Kiireen tunne voi syntyä myös siitä, kun miettii, että mikä kaikki on vielä tekemättä. To do -listan rinnalle voi välillä tehdä done-listan eli kirjata ylös kaiken sen, minkä on vaikka päivän tai viikon aikana tehnyt.
Vinkit aikataulun hallintaan antoi psykologi, coach ja tietokirjailija Satu Pihlaja Tradenomi-lehdessä 1/2023.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Tee työelämästä omannäköisesi – näin pääset alkuun
Epäiletkö työuupumusta? Ammattilaisen vinkit uupumuksen ensimerkkeihin
Kaipaatko tukea arjen hallintaan, työssä jaksamiseen tai palautumiseen? Varaa aika työhyvinvointivalmennukseen! Jäsenenämme valmennus kuuluu jäsenmaksuusi.
Lisää aiheesta: Hyvinvointi
Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi
Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?
Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä
Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.
Näin selviät marraskuun pimeydestä
Väsyttääkö marraskuun pimeys? Psykologi jakaa vinkit marraskuun pimeydestä ja lyhyistä päivistä selviämiseen.
Työnhaku ja jaksaminen - Miten johdan itseäni työnhaussa?
Työnhakuun kannattaa asennoitua maratonina, eikä 100 metrin pikamatkana. Poimi talteen psykologin vinkit motivaation säilyttämiseen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen työnhaussa.
Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja
Ilman ajattelua ajautuu automaatioon. Työpäivät täyttyvät kokouksista, pikkusälästä ja asiasta toiseen suorittamisesta. Luovuus ja ongelmanratkaisu vaativat kuitenkin aikaa ajattelulle. Näillä ammattimentorin vinkeillä aikaa ajattelulle kiireen keskellä.