Näin selviät marraskuun pimeydestä

11.11.2024 | Hyvinvointi

Moni meistä kärsii marraskuun pimeydestä ja lyhyistä päivistä. Tuntuu raskaalta herätä aamulla pimeässä ja vaeltaa hämärässä iltapäivästä iltaan.

Psykologin vinkit marraskuusta selviämiseen

1. KUORRUTA ITSESI VALOLLA

Hyödynnä kaikki mahdollinen luonnonvalo, joka vain on saatavilla, sillä et voi korvata sitä millään muulla. Avaa siis verhot heti aamusta silmät aukaistessasi ja vietä mahdollisimman paljon aikaa ulkona valoisaan aikaan, vaikka sää olisi pilvinen ja sumuinen. Lyhytkin ulkoilu kohottaa yleensä mielialaa.

2. VALAISE KOTONA SE, MIKÄ ON MAHDOLLISTA

Lisää valoa kotiin niin, että koet sen miellyttäväksi. Suosi lämminsävyisiä valoja ja kynttilöitä, jotka luovat tunnelmaa. Valoterapia- tai kirkasvalolamppu voi myös helpottaa kaamosoireitasi. Oleile siis kirkasvalolampun läheisyydessä mahdollisimman paljon, jos tunnet sen auttavan oloosi.

3. LIIKE ON LÄÄKE

Muista liikkua säännöllisesti, vaikka ulkona olisikin pimeää tai kylmää. Synkkää ja tuulista, sillä liikunta lisää endorfiineja, mielihyvähormoniesi määrää, jotka auttavat parantamaan mielialaa ja jaksamista. Eikä liikunnan tarvitse olla rääkkiä. Liiku siten, että nautit siitä.

4. TEE JOKA PÄIVÄ AINAKIN YKSI ITSEÄSI ILAHDUTTAVA ASIA

Löydä elämästä pieniä iloja: Mistä pidät? Mikä tekee sinut iloiseksi ja onnelliseksi? Asian ei tarvitse vaatia euroakaan rahaa. Unohda siis pimeän ajan lusiminen ja uppoudu mielekkääseen tekemiseen, kuten harrastuksiin, kirjojen lukemiseen, käsitöihin tai elokuvien katsomiseen. Tee joka päivä asioita, jotka tuovat sinulle iloa.

5. UNI PARAS LÄÄKE ON

Uni on hyvinvoinnin mittari numero yksi. Pidä siis kiinni arkea kannattelevista rutiineistasi ja hyvästä palauttavasta unesta. Huolehdi hyvästä unirytmistä ja arvosta iltaisin tunnetta, milloin olet väsynyt. Mene silloin nukkumaan ja herää säännöllisesti, vaikka pimeys tuntuisi houkuttelevan nukkumaan enemmän. Hyvä uni on avain jaksamiseesi, sillä väsyneenä pienemmätkin vastoinkäymiset tuntuvat vuorilta. Mihin aikaan sinun kannattaa tänään mennä nukkumaan?

6. TAPAA IHMISIÄ KIVAN TEKEMISEN ÄÄRELLÄ

Muista sinulle tärkeät sosiaaliset suhteet myös marraskuun pimenevinä päivinä. Vietä aikaa perheenjäsenten ja ystäviesi kanssa. Nämä hetket yleensä piristävät ja tuovat energiaa, vaikka lähteminen voi tuntua vaikealta. Testaa myös jotain uutta harrastusta. Mieti, mitä voisit kokeilla ainakin kerran. Mikä meno tai tapahtuma toisi tälle viikolle uutta sisältöä?

7. OLE ITSELLESI ARMOLLINEN

Ethän kuitenkaan unohda itsemyötätuntoa. Hyväksy, että marraskuu voi ja saa tuntua raskaalta ja väsyttävältä, eikä se ole merkki omasta epäonnistumisestasi. Ole itsellesi armollinen ja anna 4 viikon tavoitteidesi olla matalammalla kuin muina kuukausina. Salli itsesi nollata, levätä ja ottaa rauhallisemmin, kun siihen on tarvetta. Miltä kuulostaisi ottaa mukaan muutama NollanAsianPäivä, jolloin et velvoittaisi itseäsi tekemään mitään muuta kuin pysähtymään?

Mikä näistä vinkeistä tuntuu itsellesi tarpeellisimmalta helpottamaan marraskuun tuomaa pimeyttä? Mikä lisää parhaiten hyvinvointiasi? Nappaa siitä kiinni.

Vinkit antoi psykologi PsM, psykoterapeutti ET, viestintävalmentaja Essi Juvakka.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Jäsenenämme voit hyödyntää henkilökohtaista työhyvinvointivalmennusta. Työhyvinvointivalmennuksen aiheita voivat olla esimerkiksi arjen hallinta, työssä jaksaminen ja palautuminen.

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat

​Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen o​n erinomai​nen piir​re. Ne voivat​ kuitenkin kääntyä​ överiksi vietyinä itseään vastaan​ – jopa huomaamatta. ​Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.

Lue lisää

Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?

Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?

Lue lisää

Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi

Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?

Lue lisää

Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä

Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.

Lue lisää

Työnhaku ja jaksaminen - Miten johdan itseäni työnhaussa?

Työnhakuun kannattaa asennoitua maratonina, eikä 100 metrin pikamatkana. Poimi talteen psykologin vinkit motivaation säilyttämiseen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen työnhaussa.

Lue lisää