Näin vältät someniskan

5.1.2021 | Hyvinvointi

1. Tunnista someniskasi

”Someniska” eli text neck ei ole diagnosoitu vaiva tai sairaus, vaan pikemminkin ilmiö, joka on seurausta nykyajan ahkerasta kännykän tuijottamisesta. Someniska syntyy, kun kännykkää pidetään alhaalla rinnan tai sylin korkeudella, jolloin pää on pidemmän aikaa kumarassa asennossa. Kun pää kallistuu alas kohti näyttöä, hartiat kiertyvät eteenpäin ja selkä pyöristyy. Tämä voi aiheuttaa päänsärkyä ja niska-hartiakipuja.

2. Tee ryhtiliike

Toistuva pään kallistus venyttää niska-hartiaseudun lihaksia, jolloin rintalihakset kiristyvät. Tämä vaikuttaa ryhtiin. Suorista asentoasi ja vähennä niskan rasitusta nostamalla kännykän yläreuna nenän korkeudelle, jolloin pää pysyy pystyssä ja näytön katselukulma on hyvä. Kännykkää kannattaa pidellä kahdella kädellä ja tukea samalla kyynärpäitä vartaloa vasten. Seistessä ja istuessa pyri rentoon keskiasentoon, joka rasittaa kehoa vähiten. Istuessa voi nojata hieman taaksepäin, sillä makaavampi asento rasittaa niskaa vähemmän.

3. Vaihtele asentoa

Someniskaa tapaa useimmiten nuorilla, mutta yhä enemmän myös työikäisillä, jotka käyttävät kännykkää töiden tekemiseen. Liian pitkään samassa asennossa työskentely on nykyajan vitsaus, jota kannattaa välttää. Tuki- ja liikuntaelimistön tutkimuksista tiedetään, että muun muassa pään staattinen etukumara-asento lisää niska-hartiakipuja ja sairauksia ja voi pitkittyessään aiheuttaa pidempiaikaisiakin rakenteellisia vaivoja. Yritä vaihdella työasentoasi ainakin puolen tunnin välein ja pitää säännöllisesti taukoja. Paras työasento on aina se seuraava.

4. Liiku monipuolisesti 

Monipuolinen liikunta ja aktiivinen elämäntapa ovat lääke myös someniskaan. Liikunta aktivoi kropan suuria lihaksia ja vähentää jumeja. Jos niskakivut vaivaavat, akuuttiin kipuun auttaa aktiivisena pysyminen ja liikkuminen kohtalaisesta kivusta huolimatta. Esimerkiksi kävely on hyvä liikuntamuoto, samoin kevyt niska-hartialihasten venyttely. Pitkäkestoiseen niskakipuun on hyötyä erityisesti niska- ja kaulalihasten voimaharjoittelusta. Se kannattaa kuitenkin aloittaa fysioterapeutin ohjauksessa.


Vinkit someniskan ehkäisemiseen antoi Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö ja ergonomia-asiantuntija Mika Nyberg.

Teksti: Ida Ijäs

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Miten seurata omaa työhyvinvointia?

Joskus elämässä saattaa tulla vastaan ajanjaksoja, jolloin oma hyvinvointi alkaa arveluttaa. Miten omaa työhyvinvointia voi seurata? Lue artikkelista asiantuntijan neuvot.

Lue lisää

Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat

​Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen o​n erinomai​nen piir​re. Ne voivat​ kuitenkin kääntyä​ överiksi vietyinä itseään vastaan​ – jopa huomaamatta. ​Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.

Lue lisää

Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?

Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?

Lue lisää

Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi

Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?

Lue lisää

Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä

Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.

Lue lisää