Neuvottelutilanne 2022-2023
6.4.2023
Syksyn 2022 aikana käytiin yksityisellä sektorilla ensin neuvottelut ns. optiovuodesta, joissa oli tarkoitus sopia ensi vuoden palkankorotuksesta. Ratkaisuja ei syntynyt kolmella teknologiateollisuuden alalla, minkä johdosta teknologiateollisuuden, suunnittelu- ja konsulttialan sekä tietoalan työehtosopimukset irtisanottiin. Marraskuussa neuvotteluja jatkettiin em. alojen koko työehtosopimusten sisällöstä, sopimuskauden kestosta sekä palkankorotuksista. Useilla sopimusaloilla siirrytään 1.12. alkaen sopimuksettomaan tilaan, jolloin myös työrauhavelvoite päättyy. Alkuvuonna teknologiateollisuuden sopimusalan neuvottelut päättyivät tuloksettomina.
Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN julisti 17.1. ylityö-. työasioissa matkustamisen ja saldojen kerryttämiskiellon teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Ne astuvat voimaan välittömästi ja koskevat kaikkia ylempiä toimihenkilöitä em. sopimusaloilla. Lisäksi YTN antoi lakkovaroituksen kymmeneen teknologiateollisuuden yritykseen 1.-3.2.2023. Teknologiateollisuuden työriitaan haetaan nyt ratkaisua valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelu päättyi tuloksettomana 31.1. ja lakot toteutuvat helmikuun alussa. Samalla YTN jätti uuden lakkovaroituksen 15.-17.2. väliselle ajalle uusiin ko. sopimusalan yrityksiin. Valtakunnansovittelija antoi 7.2. sovintoesityksen teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työriitaan, johon osapuolien on vastattava 8.2. kello 13.00. Neuvottelujärjestömme YTN hylkäsi annetun sovintoesityksen, sillä palkankorotustaso ei vastannut riittävällä tavalla asiantuntijoiden ostovoiman heikkenemiseen, eikä myöskään kokonaisuus tekstikysymyksistä ei ollut hyväksyttävä.
Valtakunnansovittelija antoi uuden sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työriitaan 14.2. iltapäivällä, johon osapuolten on vastattava samana päivänä kello 21.00. Osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen ja aiemmin ilmoitetut lakot peruuntuvat, minkä lisäksi alalle asetettu ns. venymiskielto päättyy välittömästi!
Suunnittelu- ja konsulttialalla saatiin neuvottelutulos 16.2. alan ylempien toimihenkilöiden uudesta sopimuksesta ja alan venymiskielto päättyy sen myötä. Neuvotteluosapuolet hyväksyivät neuvottelutuloksen alan uudeksi työehtosopimukseksi 21.2. ja se astuu voimaan heti.
Eri sopimusalojen painostustoimista, niiden vaikutuksista Tradenomien jäseniin sekä lakkoavustuksista löydät lisätietoa täältä.
Neuvottelutilanne
- Neuvottelut ylempien toimihenkilöiden osalta teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsultti- sekä tietoaloilla käynnistyivät syyskuussa.
- Teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden neuvottelut optiovuodesta päättyivät 14.10. tuloksettomina, minkä seurauksena neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN irtisanoi voimassaolevat sopimukset päättymään tämän vuoden marraskuun loppuun. Neuvottelut jatkuivat koko työehtosopimuksen sisällöstä, palkoista ja sopimuskaudesta.
- Teknologiateollisuuden kolmen sopimusalan (teknologiateollisuus, tietoala sekä suunnittelu- ja konsulttiala) tes-neuvottelut jatkuivat marraskuussa. Teknologiateollisuuden kolmella sopimusalalla (teknologiateollisuus, tietoala sekä suunnittelu- ja konsulttiala) ei saatu sopimusta aikaan 30.11.2022 mennessä, joten joulukuun alusta alkoi niin sanottu sopimukseton tila. Tuolloin myös työrauhavelvoite päättyi.
- Tietoalalla (=tietotekniikan palveluala) neuvottelut optiovuodesta päättyivät tuloksettomina 14.10. ja neuvottelujärjestömme YTN irtisanoi tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen päättymään vuoden 2022 marraskuun loppuun. Alalla alkoi 1.12. sopimukseton tila. Neuvottelutulos saavutettiin 27.2. ja sopijaosapuolet hyväksyivät sen alan uudeksi työehtosopimukseksi 2.3.2023.
- Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 30.11. Alalla alkoi 1.12. sopimukseton tila. Vauhdittaakseen neuvottelutilannetta Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN julisti 17.1.2023 alalle ylityökiellon, työasioissa matkustamisen kiellon sekä saldojen kerryttämiskiellon, jotka astuvat voimaan välittömästi. Lisätietoja kielloista löydät täältä. Neuvottelut olivat pitkään tauolla joulukuun alusta alkaen, mutta ne jatkuivat viikolla 7. Alan uudesta sopimuksesta saavutettiin neuvottelutulos 16.2. ja sen myötä venymiskielto päättyy. Neuvotteluosapuolet hyväksyivät neuvottelutulokset 21.2. ja uusi työehtosopimus astuu voimaan heti.
- Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 30.11. Alalla alkoi 1.12. sopimukseton tila. Neuvotteluja on jatkettu tammikuussa, mutta neuvottelut päättyivät tuloksettomina 16.1. palkankorotustasoon liittyvän näkemyseron vuoksi. Vauhdittaakseen neuvotteluja Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN julisti 17.1.2023 alalle ylityökiellon, työasioissa matkustamisen kiellon sekä saldojen kerryttämiskiellon, jotka astuvat voimaan välittömästi. Kiellot koskevat kaikkia jäseniämme, jotka työskentelevät ylempinä toimihenkilöinä teknologiateollisuudessa. Samalla YTN antoi lakkovaroituksen kymmeneen teknologiateollisuuden sopimusalan yritykseen 1.-3.2.2023. Lisätietoja kielloista ja lakoista löydät täältä.
- Teknologiateollisuuden työriitaa soviteltiin viikoilla 4 ja 5 valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelu päättyi tuloksettomana 31.1. ja aiemmin ilmoitetut lakot toteutuivat 1.-3.2. Lisäksi YTN jätti uuden lakkovaroituksen valikoituihin yrityksiin 15.-17.2.2023, jotka toteutuvat, mikäli ratkaisua ei synny sitä ennen. Jos osallistuit nimetyissä yrityksissä lakkoihin 1.-3.2., etkä hakenut lakkoavustusta heti lakon päätyttyä, jälkihaku on avoinna 29.3.-29.4. Avustusta haetaan YTN:n järjestelmän kautta.
- Teknologiateollisuuden työriidan sovittelu jatkui lakon jälkeen. Valtakunnansovittelija antoi 7.2. sovintoesityksen teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työriitaan, johon osapuolien on vastattava 8.2. kello 13.00. Neuvottelujärjestömme YTN hylkäsi annetun sovintoesityksen, sillä palkankorotustaso ei vastannut riittävällä tavalla asiantuntijoiden ostovoiman heikkenemiseen, eikä myöskään kokonaisuus tekstikysymyksistä ei ollut hyväksyttävä.
- Aiemmin ilmoitetut uudet lakot 15.-17.2. peruuntuvat, sillä neuvotteluosapuolet hyväksyivät 14.2. annetun sovintoesityksen samana iltana. Samalla ns. venymiskielto päättyi teknologiateollisuuden sopimusalalla. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uusi työehtosopimus on luettavissa YTN:n sivuilla.
- ICT-alan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 30.11.2022 ja alalla alkoi 1.12. sopimukseton tila. Sopijaosapuolet saavuttivat uudesta työehtosopimuksesta neuvottelutuloksen 1.3. ja osapuolten hallinnot käsittelevät sitä lähiaikoina.YTN:n hallitus käsitteli tulosta 2.3. kokouksessaan, mutta päätti toistaiseksi jättää sen pöydälle. YTN:n hallitus hylkäsi ICT-alan neuvottelutuloksen 8.3. kokouksessaan. Alalle saavutettiin neuvottelutulos 16.3. ja osapuolten hallinnot käsittelevät sitä lähiaikoina.
- Rahoitusalan neuvottelut optiovuodesta käynnistyivät 26.10. Rahoitusalan palkankorotuksista ensi vuodelle ei päästy sopimukseen marraskuun loppuun mennessä, joten työehtosopimus päättyy 28.2.2023. Neuvottelut käynnistyivät 12.1.2022. Uutta sopimusta ei syntynyt ennen määräaikaa ja 1.3. alkaen alalla on ns. sopimukseton tila, jonka myötä myös työrauhavelvoite päättyy. Sopijaosapuolet saavuttivat alan uudesta työehtosopimuksesta neuvottelutuloksen 2.3. Sopijaosapuolet hyväksyivät tuloksen uudeksi rahoitusalan työehtosopimukseksi 9.3.
- Energia-alan neuvottelut alan ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta käynnistyivät 15.2. Nykyinen työehtosopimus on voimassa 28.2.2023 ja koska uutta sopimusta ei syntynyt määräaikaan mennessä, alalla alkaa 1.3. sopimukseton tila ylempien toimihenkilöiden osalta. Neuvottelutulos saavutettiin 9.3. ja osapuolet hyväksyivät sen uudeksi työehtosopimukseksi 15.3.
- Kemian alalla saavutettiin neuvottelutulos alan ylempien toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta. YTN hylkäsi neuvottelutuloksen 6.4. Neuvottelut pyritään käynnistämään uudelleen lähiaikoina.
- Taloushallintoalalle STTK:laisten liittojen antama lakonuhka (25.1. alkaen) peruuntuu, sillä osapuolet hyväksyivät neuvottelutuloksen uudeksi työehtosopimukseksi torstaina 9.2. Samalla saldojen kerryttämiskielto päättyi.
- Kaupan alalle syntyi uusi työehtosopimus 12.2. ja sen myötä kaikki painostustoimet, lakot sekä kiellot peruuntuvat. Painostustoimet eivät koskeneet alan ylempiä toimihenkilöitä, sillä neuvottelujärjestöllämme YTN:llä ei ole alalla omaa työehtosopimusta. Mikäli Tradenomien jäsen työskentelee alan työehtosopimuksen piirissä ja osallistui viikolla 6 alan lakkoon, haethan lakkoavustusta pikaisesti! Lisätietoa avustuksesta löydät täältä
- Vakuutusalalla saavutettiin neuvottelutulos 21.3. ja sopijaosapuolten hallinnot (=Ammattiliitto Pro ja Palvelualojen työnantajat Palta) käsittelevät sen hallinnoissaa lähipäivinä. Molemmat osapuolet hyväksyivät neuvottelutuloksen alan uudeksi työehtosopimukseksi 24.3. Sen myötä alalle julistetut painostustoimet päättyvät. Neuvottelujärjestöllämme YTN:llä ei ole vakuutusalalla omaa työehtosopimusta.
Julkinen sektori
- Julkisella sektorilla neuvottelut palkantarkaistuksista sekä uusista työehtosopimuksista ovat käynnissä. Lue lisää julkisen sektorin tilanteesta täällä.
- Palkansaajien pääsopijajärjestöt ja Valtion työmarkkinalaitos hyväksyivät 23.2. neuvottelutuloksen valtion uudeksi virka- ja työehtosopimukseksi sopimuskaudelle 2023–2025. Sopimuksen sisällöstä lisätietoja löydät täältä.
- Kirkon uudesta virka- ja työehtosopimuksesta saavutettiin neuvottelutulos 27.2. Sopijaosapuolet hyväksyivät neuvottelutuloksen alan uudeksi virka- ja työehtosopimukseksi, sopimuksen sisällöstä löydät lisätietoja täältä.
- Kunta- ja hyvinvointialueiden palkankorotuksista syntyi sopu 7.3., kun sopijaosapuolet hyväksyivät aiemmin saavutetun neuvottelutuloksen. Palkankorotuksista vuosille 2023 ja 2024 löydät lisätietoja täältä.
- Yliopistojen palkkaratkaisusta syntyi 24.3. neuvottelutulos. Sopijaosapuolet hyväksyivät neuvottelutuloksen alan uudeksi työehtosopimukseksi 30.3., lue lisää sisällöstä täältä.
Sopimukseton tila ja jälkisuoja
Työehtosopimuksen päättyessä siirrytään sopimuksettomaan tilaan, kunnes uusi sopimus on saatu solmittua. Vaikka työehtosopimuksen voimassaolo on päättyy, noudatetaan tiettyjä vanhan työehtosopimuksen määräyksiä niin sanotun jälkivaikutuksen perusteella. Myös paikallisia sopimuksia noudatetaan jälkivaikutuksen aikana. Jälkivaikutus turvaa työntekijää uuden työehtosopimuksen syntyyn saakka. Sen sijaan työrauhavelvollisuus ei ole voimassa.
Sopimuksettoman tilan aikana ei myöskään solmita uusia paikallisia sopimuksia. Sinä aikana työpaikoilla tehtävissä uusissa työsopimuksissa ei voida viitata päättyneeseen työehtosopimukseen.
Keskeiset tavoitteemme neuvotteluissa
- Palkankorotusten on säilytettävä jäsenistömme ostovoima
- Palkalliset perhevapaat on kirjattava työehtosopimuksiin nykylain mukaisesti
Lisäksi meille tärkeitä muita teemoja ovat:
- Molempien vanhempien oikeus samanpituiseen palkalliseen vanhempainvapaaseen
- Ajasta ja paikasta riippumaton työ
- Kokonaisvaltainen työhyvinvointi
Kuka edustaa tradenomeja neuvotteluissa?
Neuvottelu- ja sopimustoimintaa toteutamme neuvottelujärjestöjemme kautta. Yksityisen sektorin ylempien toimihenkilöiden eli asiantuntija- ja esihenkilötyötä tekevien työehtosopimukset neuvottelee Ylemmät Toimihenkilöt YTN. Julkisen sektorin työ- ja virkaehtosopimukset neuvottelee akavalaisessa kentässä Julkisalan koulutetut JUKO. Toimistomme asiantuntijat osallistuvat molempien neuvottelujärjestöjemme toimintaan aktiivisesti.
YTN:n ja JUKOn neuvottelemien työehtosopimusten lisäksi Tradenomien jäseniä työskentelee aloilla, joilla työsuhteissa saatetaan noudattaa muiden tahojen neuvottelemia työehtosopimuksia. Näistä aloista suurimpia ovat taloushallintoala, vakuutusala, yksityinen opetusala, henkilöstöpalveluala, kiinteistöala.
Miten tradenomit hyötyvät työehtosopimuksista?
Ilman työehtosopimuksia jäisivät mm. lomarahat ja pidemmät sairausajan korvaukset saamatta, eivätkä perhevapaat olisi palkallisia. Sopimukset vaikuttavat palkankorotusten muodossa jäsentemme ansiokehitykseen. Kaikille maksettava yleiskorotus on monille ainoa tapa ansiokehitykseen, sillä henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvia ns. meriittikorotuksia maksetaan yhä pienenevälle joukolle. Neuvottelemamme korotukset tuovat vuositasolla jäsenillemme useita satoja euroja lisää palkkaa. Lisäksi sopimuksissa sovitaan lakia paremmin esimerkiksi työhyvinvointiin, työaikoihin ja irtisanomisaikoihin liittyvistä asioista.
Lue lisää:
Tradenomien vaikuttamistyö tuotti tulosta: perhevapaakirjaukset teknologiateollisuuden ylempien toimhenkilöiden työehtosopimukseen
Työelämän tasa-arvo otti harppauksen eteenpäin teollisuudessa, kun palkalliset perhevapaat kirjattiin sopimukseen nykylain mukaisesti. Lue lisää artikkelistamme!
Asia, jota kukaan ei halua
Teknologiateollisuudessa toteutui ylempien toimihenkilöiden lakko helmikuun alussa, miksi työtaistelujen tielle jouduttiin? Tilannetta avaa YTN:n neuvottelupäällikkö blogissaan.
Miksi lakkoilemme?
Lakko on äärimmäinen ja viimeinen painostuskeino neuvottelujen vauhdittamiseksi. Blogissamme kerromme, miksi lakkovaroitus oli tarpeen antaa.
Luottamusmies työskentelee kaikkien puolesta
Henkilöstöedustaja voi työpaikalla saada aikaan merkittäviä parannuksia. Lue artikkelistamme lisää, mihin kaikkeen henkilöstöedustajat voivat vaikuttaa!
Perhevapaista sopimatta jättäminen olisi vastuutonta
Neuvotteluissa sovitaan palkankorotuksista, mutta samalla päätetään, maksetaanko jatkossa molemmille vanhemmille palkkaa vanhempainvapaan ajalta nykylain hengen mukaisesti. Lue Ville-Veikon blogi tästä.
Mikä ihmeen optiovuosi, miksi siitä neuvotellaan?
Vuoden 2021 neuvotteluissa sovittiin optiovuodesta ja syksyn 2022 neuvotteluissa on tarkoitus sopia palkankorotuksista. Lue Joonaksen blogi tästä.
Perhevapaat kirjattava yksityisen sektorin työehtosopimuksiin
Uusi perhevapaajärjestelmä tuli voimaan elokuussa 2022. Työehtosopimusten kirjaukset nojaavat kuitenkin vanhaan järjestelmään. Lue tiedotteemme tästä.
Työehtosopimus takaa palkan myös perhevapaan tai sairauden aikana
Työehtosopimukset tuovat työntekijöille taloudellista turvaa myös elämän yllättävissä tilanteissa. Lue Julian blogi tästä.
Miten työehtosopimus vaikuttaa palkkaukseen?
Oletko ikinä pysähtynyt ajattelemaan, mitkä palkkaukseen liittyvät asiat määrää laki ja mitkä määrittelee työehtosopimus? Lue Jennin blogi tästä.
Työehtosopimusneuvotteluiden ABC
Mitä kaikkea työehtosopimus työsuhteessa sanelee? Lue Joonaksen blogi tästä.
Ovathan yhteystietosi ajan tasalla?
Muistathan päivittää yhteystietosi ja työpaikkatietosi jäsentietoihisi, jotta tes-neuvotteluja ja mahdollisia painostustoimia koskevat viestimme tavoittavat sinut. Voit päivittää jäsentietosi helposti sähköisessä asioinnissamme tai Tradenomi Appissa.
Lisätietoa yksityisen sektorin neuvotteluista
Vaikuttamis- ja edunvalvontatiimimme asiantuntijat vastaavat mielellään kysymyksiisi oman alasi tilanteesta, ota rohkeasti yhteyttä!
Lisätietoa neuvotteluista löydät myös yksityisen sektorin neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n sivuilta:
Neuvottelutilanne: ytn.fi/neuvottelut
Neuvottelutavoitteet: ytn.fi/sopivasti
Ville-Veikko Rantamaula
Edunvalvontajohtaja
040 832 6682
ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi
Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Julia Lauren
Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala
050 376 2240
julia.lauren@tradenomi.fi
Jenni Lakso
Erityisasiantuntija, teknologiateollisuus, kaupan ala ja taloushallintoala, luottamusmiestoiminta
050 321 8982
jenni.lakso@tradenomi.fi
Harri Westerlund
Erityisasiantuntija, julkinen sektori, luottamusmiestoiminta
040 839 5909
harri.westerlund@tradenomi.fi