Oikeus perhevapaisiin tulee laista, palkka työehtosopimuksesta
27.9.2024 | Työelämä
Oikeus perhevapaiden pitämiseen on kirjattu lakiin. Kaksi vuotta sitten lakia uudistettiin niin, että perhevapaat on mahdollista jakaa lapsen vanhempien kesken entistä tasaisemmiin. Toisin kuin usein luullaan, perhevapaiden palkallisuudesta ei laissa kuitenkaan todeta mitään. Miksi monella työpaikalla sitten maksetaan perhevapaiden ajalta palkkaa ensimmäisten viikkojen tai kuukausien ajan?
Perhevapaiden palkallisuudesta on sovittu liittojen neuvottelemissa työ- ja virkaehtosopimuksissa. Ilman työehtosopimuksia perhevapaat eivät olisi palkallisia. Tradenomit neuvottelee sopimukset jäsenistöllemme neuvottelujärjestöjemme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Julkisalan koulutetut JUKOn kautta.
Molemmilla vanhemmilla oikeus palkalliseen perhevapaaseen
Kaksi vuotta sitten saimme neuvoteltua ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksiin merkittävät parannukset perhevapaiden palkallisuuden osalta. Aiemmin isyysvapaa oli palkallista vain viikosta kolmeen viikkoa. Nyt työehtosopimuksissamme on tavoitteidemme mukaisesti tasa-arvoiset perhevapaat. Tämä tarkoittaa, että molemmilla vanhemmilla on oikeus yhtä pitkään palkalliseen vanhempainvapaaseen. Vapaan pituus vaihtelee hieman alasta riippuen, ollen 28-36 arkipäivää. Lisäksi synnyttävällä vanhemmalla on oikeus 40 päivän palkalliseen raskausvapaaseen.
Molemmilla vanhemmilla on oikeus yhtä pitkään palkalliseen vanhempainvapaaseen.
Jäsentutkimuksemme mukaan palkalliset perhevapaat tunnetaan vielä melko huonosti. Yli 60 prosenttia kaikista jäsenistä ja pienten lasten vanhemmistakaan yli kolmannes ei tiedä, onko omalla työpaikalla käytössä palkallinen perhevapaa. Vajaa kolmannes vastasi, että omalla työpaikalla on palkallinen perhevapaa. Todellisuudessa palkalliset perhevapaat ovat tätä yleisempiä. Oletettavasti ainakin osaan heistä, jotka eivät tiedä palkallisista perhevapaista, sovelletaan työehtosopimuksia, jotka sisältävät kirjauksia palkallisista perhevapaista.
Tutkimuksemme mukaan paluu perhevapailta sujuu useimmiten hyvin, eivätkä työtehtävät oleellisesti muutu perhevapaiden aikana. Suurin osa palaa perhevapailta samankaltaisiin tehtäviin, joissa toimi ennen perhevapaiden alkua. Muutokset työtehtävissä ja työsuhteiden päättymiset kuitenkin yleistyvät, kun perhevapaalla ollaan pidempään. Yhdeksän kymmenestä palaa alle kuuden kuukauden mittaiselta perhevapaalta samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, alle vuoden mittaiselta perhevapaaltakin kahdeksan kymmenestä, mutta yli vuoden mittaiselta perhevapaalta enää kuusi kymmenestä.
Vaikka valtaosalla pienten lasten vanhemmista työnantaja suhtautuu myönteisesti perhevapaiden käyttämiseen, viidennes kokee, että perhevapaan käyttäminen saattaisi vaikuttaa haitallisesti urakehitykseen nykyisen työnantajan palveluksessa.
Miksi palkallisilla perhevapailla on merkitystä?
Palkalliset perhevapaat kannustavat molempia vanhempia pitämään perhevapaita. Nykyiset naisille keskittyneet pitkät poissaolot työelämästä ovat aiheuttaneet kuopan heidän ura- ja palkkakehitykseensä. Tasaisesti jaetut perhevapaat ennustavat tasaisesti jaettua hoivavastuuta myös vapaiden jälkeen. Jos äideille maksetaan isiä pidempään täyttä palkkaa ja äidit pitävät pidempiä vapaita, merkitsee tämä myös sitä, että rahallinen vastuu perhevapaista jää enemmän naisvaltaisille aloille. Tasaisesti jaetuilla perhevapailla voidaan siis vaikuttaa työelämän tasa-arvoon.Perhevapaiden uudistaminen kaksi vuotta sitten on jo lisännyt ei-synnyttävien vanhempien, kuten isien, perhevapaiden pitämistä. Kannustamme perheitä jakamaan vapaat tasan ja molempia vanhempia pitämään tasaisesti vapaita. Tarkista omalla työpaikallasi, minkälaiset palkalliset perhevapaat teillä on tai ole meihin yhteydessä, niin neuvomme, mistä voit tiedon löytää.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Mitä perhevapaauudistus tarkoittaa käytännössä?
Työehtosopimus takaa palkan myös perhevapaan tai sairauden aikana
Muistathan myös, että juristimme auttavat sinua perhevapaisiin liittyvissä kysymyksissä!
Julia Lauren
Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala
050 376 2240
julia.lauren@tradenomi.fi
Joonas Miettinen
Työmarkkinatutkija, tutkimustoiminta, tiedontuotanto ja opinnäytetyöt
044 515 3511
joonas.miettinen@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.
Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.