Olenko urajumissa? Pääseekö urajumista eteenpäin?
10.8.2023 | Ura
Haluatko luoda oman näköisesi elämän ja tehdä työtä, jota rakastat ja joka saa sinut syttymään, mutta mietit, miten uskallat lähteä tavoittelemaan unelmiasi ja mikä viime kädessä elämässäsi on tärkeintä?
Sakkaako urasi tai et oikein edes tiedä, mihin suuntaan lähtisit tai haluaisit lähteä? Etkö ole ehkä koskaan tiennyt, mikä sinusta tulee isona? Olet ehkä vain ajautunut opiskelemaan jotain ja ensimmäiseen työpaikkaasi ja työpaikasta toiseen ilman sen suurempia suunnitelmia. Oletko päivittäin tai ainakin viikoittain tyytymätön työhösi? Toistaako se itseään, ja sinua on alkanut pikkuhiljaa harmittaa, ärsyttää, tympäistä, jopa ahdistaa? Olet ehkä urajumissa.
IKUISESTIKO TÄTÄ SAMAA? – Oletko kyllästynyt työhösi?
Ahdistaako tilanne sinua, etkä ole tyytyväinen nykyiseen työhösi? Haluaisit ehkä aloittaa täysin alusta ja tehdä aivan toisenlaista työtä. Onko sinulla tunne, että tätä samaako pitää tehdä siihen asti, kun jää eläkkeelle? Ehkä huomaat, että kehosi jopa kramppaa, kun edes mietit asiaa?
Elämää et toki voi käsikirjoittaa etukäteen ja onneksi et sitä käsikirjoitusta myöskään täysi-ikäisyyden kynnyksellä 18-vuotislahjaksi saanut. Et olisi sitä halunnut. Et olisi kestänyt. Tiedät kyllä, mistä puhun ja miten varovaisena olisit elänyt, jos olisit jokaisen päiväsi etukäteen tiennyt. Olisit kulkenut elämääsi kuin huopatossutehtaalla peläten seuraavan kulman takana odottavaa, etkä olisi osannut iloita onnistumisistakaan.
Nyt kuitenkin olet jumissa, ja olet ollut ehkä jo pitkään tyytymätön omaan työhösi. Luota kuitenkin siihen, että urajumista on useita reittejä ulos, sillä vanha totuus toimii edelleen: kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu.
Näillä psykologin vinkeillä eroon urajumista ja kohti uutta uraa
Urajumin purkamisessa auttavat monet keinot. Näiden vinkkien avulla pääset ratkaisemaan henkilökohtaista urajumiasi:
1. USKALLA OLLA ROHKEA.
Tärkeintä urajumista irrottautumisessa on se, että uskallat olla rohkea. Katso tilannettasi avoimesti ja mieti mitä uraltasi haluat. Yhtä tärkeää on myös miettiä, mitä et halua eli unohda ajatus, ettet näkisi eteesi. Näet kyllä, kun vain rauhassa katsot. Asiat eivät kuitenkaan muutu aina silmänräpäyksessä, joten kokonaistilanteen kartoitus on tärkeä osa urajumista etenemisessä.
Sinulle paras ja tyydyttävin vaihtoehto voi yllättää myös itsesi. Uskalla siis kokeilla, äläkä sano asioille ja esiin nouseville ideoille liian pikaisesti ei. Joskus yllättävä ratkaisu saattaa osoittautua parhaaksi. Ikuinen etsiminen ja uuden löytäminen kun on osa jokaisen elämää. Ja aikuisella on oikeus elää juuri omannäköistään elämää ja tehdä myös valintoja, vaikka kukaan muu ei niitä ymmärtäisi.
2. URAJUMI EI TEE SINUSTA HUONOA IHMISTÄ TAI TAITAMATONTA TYÖNTEKIJÄÄ.
Urajumi voi tulla kenelle tahansa, vaikka tilanteessa tulee usein miettineeksi itsessään olevan jotain vikaa. Urajumi ei tee sinusta kuitenkaan huonoa ihmistä tai taitamatonta työntekijää. Kaikki ei vain ole mennyt siten kuin olisit halunnut ja nyt on pakollisen, mutta samalla hyvin tärkeä pysähtymisen paikka.
Olisiko sinun jopa mahdollista ajatella, että urajumi on hyvä asia, mahdollisuus. Ilman urajumia et ehkä koskaan tarkastelisi työtäsi suurennuslasin kanssa. Vaikka urajumi voi tuntua umpikujalta, oikeasti se on tienristeys, jossa sinulle on monta reittiä, joista valita.
Urajumissa olo voi olla hämmentynyt ja tuntua, ettei ratkaisua löydy. Ole kuitenkin varma, ja muista: ratkaisu löytyy aina.
3. KATSO ASIOITA REHELLISESTI HUIJAAMATTA ITSEÄSI.
Tunnista oma tilanteesi ja katso asioita rehellisesti. Muilta ihmisiltä tulevat odotukset saattavat ohjata sinua liikaa, etkä aina edes huomaa sitä. On siis tärkeää kysyä vain ja ainoastaan itseltään: mitä minä aidosti toivon työelämältäni? Mikä tekee työstä juuri minulle hyvää ja merkityksellistä? Kukaan muu kun ei työtäsi tee tulevina vuosina puolestasi. Teetkö siis päätöksiä itse vai annatko toisten mielipiteiden vaikuttaa itseesi liikaa? Rehellisyys itselleen ja oman tilanteen tunnistaminen on kaiken lähtökohta.
4. MIETI HENKILÖKOHTAISET VAHVUUTESI JA KEHITYSKOHTEESI.
Minkälaisesta työstä pidät ja mikä on sinulle pakkopullaa? Mistä olet saanut eniten kehuja ja onnistumisenkokemuksia? Mieti mikä työelämässä on ollut sinulle kaikkein mieluisinta ja missä koet onnistuneesi parhaiten. Voit kysyä myös ystäviltäsi, perheenjäseniltäsi ja mahdolliselta kumppaniltasi kolme vahvuuttasi ja kehityskohdettasi. Voit käyttää mietintöjesi tukena ja apuna lähimpien ihmistesi lisäksi myös uravalmentajaa, joka auttaa ammattilaisena sinua täysin puolueettomasti jäsentämään tilannettasi.
Toiset ihmiset saattavat nostaa esille taitoja, joita et ehkä ole itse edes miettinyt, sillä usein olet juuri itsellesi kaikkein kriittisin. Läheisesi saattavat nähdä sinussa ominaisuuksia, joita et ole itse tunnistanut vahvuuksiksesi.
Mieti myös henkilökohtaisia kehityskohteitasi. Missä asioissa haluat kehittyä ja missä se on tarpeellista, jotta voit saada haluamasi uran? Pitäisikö sinun opiskella lisää? Olisiko hyvä ilmoittautua johonkin kurssille?
5. URAJUMI EI OLE IKUINEN.
Luota siihen, ettei urajumi jatku ikuisesti. Saatat juuri tänään olla hyvin tietämätön ja sinusta tuntuu siltä, etteivät asiat ratkea ikinä. Itseluottamuksesi voi olla myös matalalla, etkä koe osaavasi edes niitä asioita, joista toiset puhuvat vahvuuksinasi. Uravalmentaja voikin auttaa sinua nostamaan itsetuntoasi ja valamaan uskoa siihen, että ratkaisu urajumiin kyllä löytyy. Viime kädessä vain sinä itse voit ratkaista urajumin – aikuisen ihmisen puolesta sitä ei tee kukaan muu.
Uravalmentaja voikin auttaa sinua nostamaan itsetuntoasi ja valamaan uskoa siihen, että ratkaisu urajumiin kyllä löytyy.
On myös äärimmäisen tärkeää ja viisasta peilata rahan ohella viihtymistäsi työssä. Älä siis anna nykyisen palkkasi hämätä sinua. Jos et viihdy työssäsi, saattaa hyvinkin olla muutoksen aika, vaikka nykyisestä työstäsi maksettaisiin hyvin.
6. OTATKO TUEKSESI ESIHENKILÖSI, TYÖKAVERISI, PERHEENJÄSENESI, YSTÄVÄSI TAI URAVALMENTAJAN?
Keskustele tilanteestasi ja toiveistasi oman esihenkilösi tai työkaverien kanssa, sillä urajumin kokemuksesta voit ehkä päästä eroon myös oman työpaikkasi sisällä. Selvitä siis mahdollisuutesi erilaisiin työajan joustoihin ja järjestelyihin. Moni on löytänyt hyvän vaihtoehdon esimerkiksi opintovapaasta koulutusta tai opiskelua varten tai ottanut jopa palkatonta vapaata. Oman työpaikkasi henkilöstöhallinnon ammattilaiset osaavat kertoa työsi tarjoamista joustoista.
Voit myös hakeutua Tradenomien tarjoamaan uravalmennukseen.
7. PITÄISIKÖ PUHUA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISELLE? HALUANKO JOPA VAIHTAA ALAA?
Jos koet, että sinun olisi hyvä puhua ammattilaisen kanssa, varaa työterveyshuollosta aika työterveyslääkärille tai työterveyspsykologille. Heidän kanssaan voit käydä läpi esimerkiksi työkykysi tukemiseen, työn ja muun elämän tasapainoon sekä jaksamiseesi ja mielenterveyteesi liittyviä asioita.
Jos koet olevasi väärässä työpaikassa tai ammatissa ja oma ala tuntuu sinulle sopimattomalta, työpaikan vaihtokaan ei välttämättä auta. Jos harkitset alan vaihtamista, voit pyytää apua esimerkiksi TE-toimiston ammatinvalinnanohjauksesta.
8. OLE SINNIKÄS. ANNA ASIOILLE AIKAA.
Olisi hienoa, jos urajumi ratkeaisi nopeasti ja jo viikossa kahdessa olisit löytänyt ehkä uuden työn tai ainakin suunnan, minne lähteä. Uuden urasuunnan löytyminen on kuitenkin prosessi, joka vie aikaa, eikä eteneminen ole aina suoraviivaista. Valmistaudu siis pysähdyksiin ja anna itsellesi aikaa. Asioiden miettiminen omassa mielessäkin on arvokasta.
Älä säikähdä urajumia, saatat kohdata sen monta kertaa elämäsi aikana.
Oikeastaanhan koko elämähän on sen miettimistä, mitä siltä haluaa, koska elämme täällä vain kerran. Älä siis säikähdä urajumia, sillä saatat kohdata sen monta kertaa elämäsi aikana. Sitä ei siis kannata nähdä pahana peikkona, vaan mahdollisuutena johonkin uuteen. Polkuna, jonka voit – ei pidä – valita.
Anna siis urajumille mahdollisuus.
Vinkit antoi: Viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET, perheterapeutti Essi Juvakka (Essive Oy).
Sinua voisi kiinnostaa myös
Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia
Lisää aiheesta: Ura
Kohti mielekästä työuraa - Näin laadit oman työelämäsi strategian
Miten varmistaa itselle mieleinen työelämä? Yksi hyvä urasuunnittelun työkalu voi olla oman työelämän strategian laatiminen. Ammattimentori kertoo, miten rakennat oman strategiasi!
Näin teet ideasta totta
Hyvä ammatillinen idea on tuottava ja sellainen, jonka toteuttamiseen oma osaaminen riittää. Itselle merkityksellistä ideaa jaksaa puskea eteenpäin myös silloin, kun tulee mutkia matkaan.
Miten liitto auttaa irtisanottua?
Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.
Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?
Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.
Mistä apua työnhakuun?
Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.