Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat

17.12.2024 | Hyvinvointi

​Työelämäkorjaamo keskittyy tällä kertaa liian monia kuormittavaan, salakavalaan ilmiöön. Johta​mistyössä, mutta myös muissa työelämän rooleissa, yksi k​riittinen seikka on tasapainoil​u empatian ja jämäkkyyden välillä. ​Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen o​n erinomai​nen piir​re. Muiden miellyttäminen ja yliempatia voivat​ kuitenkin kääntyä​ överiksi vietyinä itseään vastaan​ – jopa huomaamatta. ​On tärkeää tunnistaa, missä vaiheessa ymmärtämisestä ja joustavuudesta tulee ongelma, joka haittaa ​yksilön päätöksentekoa​ ja selkeiden rajojen asettamista​.

Liika miellyttäminen – mistä sen tunnistaa?

Miellyttämisenhalu voi ilmetä ​työpaikoilla esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Välttelet vaikeita keskusteluja, koska et halua tuottaa pettymystä tai negatiivisia tunteita toisille.
  • Sanot usein kyllä, vaikka​ rahkeet tai aika eivät riitä.
  • Teet liikaa kompromisseja, jotka eivät tue ​t​yöpaikkasi tavoitteita.
  • ​H​alusi olla pidetty​ kaikkien keskuudessa johtaa epäselvy​yksiin,​ kun et pysty pitämään selkeitä rajoja ​tai jakamaan vastuu​ta johdonmukaisesti.

Kun miellyttämisestä tulee ensisijainen toimintatapa, se voi heikentää ​niin johtajan​ kuin kenen tahansa uskottavuutta, kuormittaa​ jaksamista ja luoda​ erilaisia epäselvyy​ksiä työyhteisöön. 

Yliempatian sudenkuopat​

Empatia on ehdottoman tärkeä ​taito, mutta yliempatia voi johtaa siihen, että:

  • Huolehdit enemmän ihmisten tunteista kuin työn tuloksista.
  • Kannat muiden ongelmia ​​tarmokkaammin kuin perustehtäviäsi
  • Et uskalla tehdä ​välttämättömiäkään päätöksiä​, sillä mietit liikaa jonkun mahdollista pahastumista. 
  • Yliempatia voi ​heikentää myös tasapuolisuutta silloin, kun ​ilmenee syystä tai toisesta korostunutta ​m​yötätuntoa osaan ihmisistä, mutta ei kaikkiin.

Miten tunnistaa liiallinen miellyttäminen ja yliempatia?

Työelämässä voi olla vaikeaa havaita, milloin miellyttämisenhalu ja yliempatia ovat ​menneet yli. Näitä tilanteita voi tunnistaa esimerkiksi kysymällä itseltään:

  1. ​Kuinka usein jään vatvomaan muiden tunteita ​jämäkän ja tarvittavan päätöksenteon sijaan?
  2. Pelkäänkö tiimiläisten reaktioita enemmän kuin epäonnistunutta projektia?
  3. Olenko tehnyt kompromisseja, jotka tuntuvat vääriltä organisaation ​tai strategian näkökulmasta?

Käsittelen yliempatian ja liiallisen miellyttämisen teemoja myös uudessa kirjassani Ihmisjohtaja​, joka on suoranainen työkalupakki erilaisiin työyhteisöjen tilanteisiin sekä johtajille että kenelle tahansa, roolista riippumatta. Kirja tarjoaa ​myös käytännönläheisen testin, jonka avulla voit arvioida omaa johtamistyyliäsi ja tunnistaa, kallistutko liialliseen miellyttämiseen tai yliempatiaan. Kirjassa annan myös työkaluja siihen, miten tunnistaa omat rajansa ja pitää ne tiukasti ja samalla empaattisesti.

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista. 

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. 

Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen - ajattelua unohtamatta - on pääosassa syksyllä Helsingin seudun kauppakamarin julkaisemassa tietokirjassa Ihmisjohtaja

AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA

Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - Työelämän kirjoittamattomat säännöt ja normit

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?

Psykologin vinkit: huomioi neurodiversiteetti työelämässä

Mielekäs työelämä - työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?

Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?

Lue lisää

Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi

Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?

Lue lisää

Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä

Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.

Lue lisää

Näin selviät marraskuun pimeydestä

Väsyttääkö marraskuun pimeys? Psykologi jakaa vinkit marraskuun pimeydestä ja lyhyistä päivistä selviämiseen.

Lue lisää

Työnhaku ja jaksaminen - Miten johdan itseäni työnhaussa?

Työnhakuun kannattaa asennoitua maratonina, eikä 100 metrin pikamatkana. Poimi talteen psykologin vinkit motivaation säilyttämiseen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen työnhaussa.

Lue lisää