Onnistunut pitch – näin myyt osaamisesi napakasti

13.10.2023 | Työelämä

Oman osaamisen pitchaukseen tarvitaan hyvä itsetuntemus 

1. Missä olet parhaimmillasi?

Pitchausta eli napakkaa myyntipuhetta varten on tunnistettava se, minkä osaa hyvin. Kiteytä oma osaamisesi yhden lauseen muotoon. Kysy itseltäsi, millaisissa tehtävissä tai asioissa olet huomannut olevasi hyödyksi muille. Voi olla haastavaa kertoa omasta osaamisesta lyhyesti, jos mieleen tulee heti monta asiaa. Pyydä ystäviltä ja kollegoilta apua oman erikoisosaamisesi tunnistamiseen ja siitä kertomiseen.

2. Tee huolella taustatyöt

Räätälöi pitchi kutakin yleisöä tai organisaatiota varten erikseen. Kerro ensin omasta osaamisestasi yhdellä virkkeellä. Jatka sen jälkeen kuvaamalla, missä asiassa voisit olla hyödyksi yritykselle tai organisaatiolle. Mikä on mielestäsi organisaation ongelma tai kehityskohde, miten ratkaisisit sen ja mitä hyötyä ratkaisustasi olisi? Koukuta kuulijasi kertomalla lopuksi, millä tavoin lähtisit tekemään organisaation kanssa yhteistyötä.

3. Treenaa, treenaa, treenaa

Olo on itsevarma pitchatessa, kun tilanteeseen on valmistautunut huolella. Harjoittele etukäteen puhumalla oma pitchi ääneen vaikkapa kaverille. Aito läsnäolo omana itsenä on valttikortti, kun haluaa erottua positiivisesti muiden joukosta esimerkiksi työhaastattelussa. Pitchi ei mene pieleen, jos itsetuntemuksesi on hyvä, olet miettinyt kerrottavat asiat huolella etukäteen ja pystyt kommunikoimaan ne selkeästi.

4. Mihin suuntaan haluat edetä?

Toimialaymmärrys auttaa sinua kertomaan ne oman koulutuksen ja työhistorian kautta hankitut tiedot ja taidot, jotka ovat olennaisia kyseiselle organisaatiolle. Kerro pitchissä joku hyvä referenssi, esimerkiksi osuutesi hyvin onnistuneessa projektissa. Mitä juuri sinä sait aikaiseksi, vaikka osana projektitiimiä? Päivitä oma työhistoriasi vastaamaan tulevaisuuden tavoitteitasi. Mieti, mikä on oma, innostava visiosi. Kerro, mitä haluat tietää ja oppia lisää sekä mihin suuntaan haluat ammatillisesti edetä. Hyvä match syntyy, jos sekä sinun että organisaationtulevaisuuden tavoitteet kohtaavat.

 

Vinkit oman osaamisen pitchaukseen antoi esiintymisvalmentaja Elsa Ervasti. Vinkit on julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2023. Lue Tradenomi-lehti täällä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tekoäly on tradenomin tukiäly

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Lisää aiheesta: Työelämä

Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä

Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.

Lue lisää

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Lue lisää

Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä

Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?

Lue lisää

TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025

Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.

Lue lisää

Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta

Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.

Lue lisää