Onnistunut pitch – näin myyt osaamisesi napakasti
13.10.2023 | Työelämä

Oman osaamisen pitchaukseen tarvitaan hyvä itsetuntemus
1. Missä olet parhaimmillasi?
Pitchausta eli napakkaa myyntipuhetta varten on tunnistettava se, minkä osaa hyvin. Kiteytä oma osaamisesi yhden lauseen muotoon. Kysy itseltäsi, millaisissa tehtävissä tai asioissa olet huomannut olevasi hyödyksi muille. Voi olla haastavaa kertoa omasta osaamisesta lyhyesti, jos mieleen tulee heti monta asiaa. Pyydä ystäviltä ja kollegoilta apua oman erikoisosaamisesi tunnistamiseen ja siitä kertomiseen.
2. Tee huolella taustatyöt
Räätälöi pitchi kutakin yleisöä tai organisaatiota varten erikseen. Kerro ensin omasta osaamisestasi yhdellä virkkeellä. Jatka sen jälkeen kuvaamalla, missä asiassa voisit olla hyödyksi yritykselle tai organisaatiolle. Mikä on mielestäsi organisaation ongelma tai kehityskohde, miten ratkaisisit sen ja mitä hyötyä ratkaisustasi olisi? Koukuta kuulijasi kertomalla lopuksi, millä tavoin lähtisit tekemään organisaation kanssa yhteistyötä.
3. Treenaa, treenaa, treenaa
Olo on itsevarma pitchatessa, kun tilanteeseen on valmistautunut huolella. Harjoittele etukäteen puhumalla oma pitchi ääneen vaikkapa kaverille. Aito läsnäolo omana itsenä on valttikortti, kun haluaa erottua positiivisesti muiden joukosta esimerkiksi työhaastattelussa. Pitchi ei mene pieleen, jos itsetuntemuksesi on hyvä, olet miettinyt kerrottavat asiat huolella etukäteen ja pystyt kommunikoimaan ne selkeästi.
4. Mihin suuntaan haluat edetä?
Toimialaymmärrys auttaa sinua kertomaan ne oman koulutuksen ja työhistorian kautta hankitut tiedot ja taidot, jotka ovat olennaisia kyseiselle organisaatiolle. Kerro pitchissä joku hyvä referenssi, esimerkiksi osuutesi hyvin onnistuneessa projektissa. Mitä juuri sinä sait aikaiseksi, vaikka osana projektitiimiä? Päivitä oma työhistoriasi vastaamaan tulevaisuuden tavoitteitasi. Mieti, mikä on oma, innostava visiosi. Kerro, mitä haluat tietää ja oppia lisää sekä mihin suuntaan haluat ammatillisesti edetä. Hyvä match syntyy, jos sekä sinun että organisaationtulevaisuuden tavoitteet kohtaavat.
Vinkit oman osaamisen pitchaukseen antoi esiintymisvalmentaja Elsa Ervasti. Vinkit on julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2023. Lue Tradenomi-lehti täällä.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!
Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?
Lisää aiheesta: Työelämä

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus
Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa
Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen
Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Näin tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla
Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin. Miten tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla?